08.05.2024. ·
2 min

Održan vebinar: Technical debt i kako se boriti sa njim

HelloWorld
0
Održan vebinar: Technical debt i kako se boriti sa njim

U organizaciji sajta HelloWorld.rs a u saradnji sa kompanijom Createq, održan je vebinar na temu: „Technical debt i kako se boriti sa njim“, u četvrtak 27. aprila u 18 časova preko Zoom platforme. Panelisti su dali smernice kako se boriti sa svim dodatnim troškovima koji će nastati kada prilikom rada na projektu prioritet postane brza isporuka, a ne savršen kod.

Moderator ovog panela bio je Nebojša Kamber, Head of IT 4 zida, koji je na temu tehničkog duga razgovarao sa:

- Novakom Novokmetom, General Manager i Senior Software Architect iz kompanije Createq

- Draganom Gvozdenovićem, Senior Software Developer iz kompanije Enlight, i sa

- Nemanjom Tozićem, Senior Software Engineer iz kompanije Ananas

Na pitanje da li je tehnički dug nužan ili se može izbeći, Dragan Gvozdenović je rekao da „on nije nužno zlo, ali jeste neminovnost sa kojom moramo da se susrećemo tokom razvoja softvera“. Dodaje da ga je nemoguće izbeći, ali da se on može smanjiti, dok je Novak Novokmet naveo da je poenta uhvatiti se u koštac sa njim, i da je nužno da se taj dug pre ili kasnije vrati.

Uticaj tehničkog duga na zadovoljstvo zaposlenih je takođe važna tema koja se obradila na panelu. Nemanja Tozić je iskazao stav da zapostavljanje sistema rezultuje nezadovoljstvom zaposlenih koje dalje opet rezultuje zapostavljanje sistema, i to može da se vrti u krug jako dugo.

Kao zaključak teme, Dragan Gvozdenović je naglasio da na umu treba imati kvalitet posla koji se obavlja i da treba težiti ka maksimalizaciji izlaza u odnosu na kvalitet našeg doprinosa, i samim tim tehnički dug će biti manji. Novak iz Createq je kao zaključak izveo da je potreba za upravljanjem tehničkim dugom još veća nego pre poremećaja IT tržišta i da je potrebno da se što više uključe alati za prevazilaženje ovog problema. Nemanja Tozić se složio sa Novakom i dodao da od ovog problema ne treba bežati, već ga treba rešavati.

Na vebinaru su se obradile i teme kao što su istaknutost tehničkog duga kod in house developmenta i kod outsource developmenta, kao i kakva je razlika između startapova i kompanije koje imaju dugogodišnju tradiciju u baratanju i vrstama tehničkog duga.

Za one koji to nisu stigli a žele da čuju naše paneliste, imaju mogućnost da na sledećem LINKU pogledaju snimak celog vebinara.

 

Oceni tekst

5
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga