06.06.2023. ·
4 min

Pravi lek za svakog pacijenta: Domaći startap Seven Bridges sada deo Velsere

HelloWorld
0
Pravi lek za svakog pacijenta: Domaći startap Seven Bridges sada deo Velsere

Više od 800 zaposlenih u 14 zemalja je sada deo jednog tima stručnjaka za preciznu medicinu. Među njima je više od 200 lekara i doktora nauka. Seven Bridges, jedan od najuspešnijih domaćih startapa iz oblasti biomedicine, postao je nedavno deo veće kompanije - Velsera, koja sada ujedinjuje tri dokazano vodeće firme iz oblasti zdravstvene nege i prirodnih nauka. Uz Seven Bridges, tu su još Pierian i UgenTec. Udruženi obećavaju unapređenja i ubrzanja u obe ove sfere.

Nova kompanija spaja globalne lidere u oblastima bioinformatike, kliničke interpretacije podataka i vođenja procesa rada u laboratorijama. Pod vođstvom su strateškog investitora, a reč je o investicionom fondu Summa Equity.

Ovako organizovana kompanija sada donosi zaposlenima mnogo više mogućnosti. Seven Bridges je pre svega bio fokusiran na istraživanje u sferi bioinformatike.

- Radili smo sa velikim farmaceutskim kompanijama i manjim biotehnološkim kompanijama, kao i sa nacionalnim programima pre svega na polju istraživanja u bioinformatici. Bili smo najviše fokusirani na deo sekundarne analize. Sada, sa spajanjem u Velseru, otvaraju se mogućnosti da dobijemo mnogo bolje uvide u sam klinički deo, počevši od validiranja uzorkovanja u laboratoriji, preko obrade tih uzoraka do kliničkog izveštaja koji se koristi za informisano lečenje - objašnjava Ana Mijalković Lazić, senior direktor Bioinformatike.

Nema velikih promena za zaposlene

Sve tri kompanije će i dalje raditi sa postojećim klijentima, poboljšati trenutnu ponudu, ubrzati kreiranje nove, ujedinjene ponude. Kao vodeći pružalac usluga analize podataka koji čine strukturu i funkciju biološkog sistema, na tržište donose integrisana rešenja.

- Nema velikih promena u načinu rada našeg globalnog tima u okviru jedinstvene kompanije Velsera. Sedište kompanije se nalazi u okolini Bostona, u Masačusetsu u SAD, dok i dalje imamo zaposlene širom sveta. Pored Amerike, veći broj je koncentrisan u Srbiji, Belgiji i Indiji. Kod većine zaposlenih se sam način rada nije mnogo promenio. Naravno, određeni procesi će se polako menjati, jer sa sistema koje su koristile pojedinačne kompanije, polako prelazimo na jedinstveni sistem. Projekti koji dolaze i kompanije sa kojima smo ranije radili su i dalje tu. Beogradska kancelarija konkretno, trenutno i dalje uglavnom radi na proizvodu koji je bio Seven Bridges platforma - dodaje Ana Mijalković Lazić.

Pripreme za integraciju su trajale oko pola godine, od leta 2022. do početka 2023. godine. O predstojećem spajanju zaposleni su obavešteni prošle jeseni. Tim izvršnih direkora je obišao sve kancelarije. Tri uspešne firme jednostavno su shvatile da će zajedno biti još uspešnije.

- Kombinacija ove tri kompanije omogućuje integrisan lanac vrednosti zasnovan na genetskim podacima, u cilju poboljšanja zdravstvene nege. Bez Velsere razvoj zdravstvene nege, kliničke dijagnostike i precizne medicine bi bio sporiji i skuplji. To bi moglo negativno da utiče na sve učesnike u procesu. Posebno na pacijente kojima je potrebno lečenje. Velsera spaja kliničku dijagnostiku i istraživanje kako bi ispunila pravi cilj precizne medicine - neprekidnu razmenu znanja između istraživača, naučnika i kliničara širom sveta. Ovaj ekosistem omogućava jasan uvid u podatke, uz korišćenje veštačke inteligencije i tehnoloških rešenja, pomaže da se ubrzaju istraživanje i razvoj i omoguće kliničke odluke, kako bi ishodi lečenja pacijenata bili bolji - ističe Ana Mijalković Lazić.

Na dobitku pacijenti, imaće najpreciznije lečenje

Korisnici svake od tri kompanije sada imaju više koristi. Seven Bridges je ranije retko imao klijente koji su koristili platformu i u kliničke svrhe. Sada, uz spajanje sa firmom koja sarađuje direktno sa laboratorijama i firmom koja pravi kliničke izveštaje, u budućnosti će moći da zatvore ceo krug. Postaju kompanija koja može da omogući praćenje uzoraka u laboratoriji i automatizaciju procesa. Mogu da pomognu sa svim podešavanjima i neophodnim validacijama, da obrade podatke i daju izveštaj, koji je potpisao medicinski direktor. On može da se koristi za precizno lečenje pacijenata.

U krajnjoj liniji, time što pruža kompletne informacije zasnovane na podacima, Velsera svojim klijentima omogućava da brže dođu do boljeg izbora u lečenju za svoje pacijente.

- Prešli smo dug put ka tome da pružimo invidualan pristup lečenju ljudi. Skoro trećina novih lekova koji su sada odobreni je „personalizovana“ ili cilja određenu populaciju. Prelazak na preciznu medicinu, koji se trenutno dešava je značajna promena u zdravstvu. Nove tehnologije podataka i analitike mogu omogućiti pružaocima usluga da identifikuju jedinstvene rizike od bolesti, kao i lečenja koji će imati najbolji učinak kod svakog pojedinca. To će omogućiti da se prava vrsta lečenja primeni na pacijentu u pravo vreme, što za rezultat ima poboljšanu efikasnost i ishod lečenja - zaključuje Ana Mijalković Lazić.

Oceni tekst

5
3 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga