14.09.2022. ·
4 min

Prepuna sala NTP u Nišu - Burnout je goruća tema kod IT-jevaca

HelloWorld
0
Prepuna sala NTP u Nišu - Burnout  je goruća tema kod IT-jevaca

Nakon dva održana događaja na temu imposter sindroma i burnouta i kako ih prevazići, održali smo i treći i to u Nišu. Događaj je održan u saradnji sa Naučno Tehnološkim prakom Niš i izazvao je veliko interesovanje, a bio je namenjen svima onima koji se u ovom trenutku bore sa stresom, burnoutom i onima koji sebe ne žele da dovedu u ta stanja.

Kao i svaki prethodni put panel je vodila naša koleginica Branislava Subotin, a njeni sagovornici Mihailo Joksimović iz Microsofta, Eddy Mugwiza iz kompanije Jaggaer i Emilija Ranković iz ENJOY.ING kompanije potrudili su se da nam bliže objasne šta je zapravo burnout a šta Imposter sindrom, kako da sebe ne dovedemo u to stanje i šta raditi ukoliko smo već pod stresom i ne znamo da se izborimo.

O tome šta je zapravo imposter sindrom govorila nam je Emilija i zaključila da je to zapravo skup osećanja koji se javlja kod neke osobe. Osećaji da nismo dovoljno dobri, da sumnjamo u svoje sposobnosti i vrednosti, postignuća, talente, ali i sumnja da ne radimo dobro posao i da nismo dovoljno kompetentni zapravo dovode do imposter sindroma. Nema konkretnog uzroka za nastajanje tog sindroma, može krenuti od najranijeg detinjstva, pa da ga prenosimo kroz školovanje, sve do zaposlenja, kada može da eskalira, a to sve zavisi od same osobe i koliko ona ima visok ili nizak prag tolerancije na stres, istakla je Emilija.

Na pitanje da li je bolje da se zaposleni sam otvori svom nadređenom ili HR -u kada ima problem ili da čeka da to neko primeti, Emilija nam je odgovorila da je uvek bolje da sami preduzmemo incijativu, jer to znači da smo svesni da imamo problem, a samim tim, kada je čovek svestan, pola problema je rešeno. Naravno, ne osuđujemo nikada nikoga ko nije spreman da govori, ali ono što je moj savet, kako za zaposlene da se otvore, tako i za poslodavce, da razgovaraju sa svojim zaposlenima, da ih osluškuju, ako primete da imaju problem, da im pomognu, postoji toliko načina, a jedan od njih je svakako psihološka podrška, interna ili eksterna, razgovori jedan na jedan ili čak i u grupama, redovni timski sastanci. Smatram da prevencija može mnogo da pomogne da ne dođe do burnouta, kao i do nagomilavanja stresa uopšte. Zaključak je svakako da svi treba da se ohrabrimo da komuniciramo o svojim problemima, kako bismo se na vreme izborili sa njima.

Eddy, koji je ujedno i psiholog, objasnio je da postoji dve vrste stresa, a to su hronični i akutni stres. Hroničan sres dovodi zapravo do burnouta. To je stres koji se nagomilava godinama zbog raznih nezadovoljstava.. Nezadovoljni smo danima, umorni smo, loše spavamo, nesanice, budimo se noću, budimo se nezadovoljni, ljuti, nervozni i to je ono što dovodi do sagorevanja i ozbiljnih i psihičkih i fizičkih problema. Kako to da sprečimo? Najlakše je reći prevencija, ali zapravo to je jedino što možemo da uradimo. Psihoterapija je nešto što umnogome može da pomogne i što je zapravo rešenje kojem se treba podvrgnuti i onda kada se ne osećamo loše. Mentalna higijena je nešto o čemu bi svako trebalo da vodi računa. Akutni stres je nešto što se javlja trenutno i kada odmaramo ili prespavamo, dolazi do regeneracije nervnog sistema i on se ne nagomilava. Ono što je moj savet, jeste da se otvorite što više, pričajte a kolegama, kada primetite da je neko loše, porazgovarajte i budite podrška.

Sa druge strane, Mihajlo je podelio svoje iskustvo i time, nadamo se, podstakao mnoge na razmišljanje. On nam je zapravo govorio o tome da krivac za vaše stanje možda i nije to što vi mislite da jeste. Pričao je o svom putu i kako je došao do odluke da krene na psihoterapiju, kao i koliko je zapravo ona važna. Zaključio je da je poenta da o mentalnoj higijeni treba voditi računa i mnogo pre nego što dođe do sagorevanja ili nekih većih problema. Da nismo ludi ako idemo na psihoterapiju, da je u redu da ne možemo sve probleme da rešimo sami i da je uvek dobro govoriti o svojim problemima, iako to i nije baš uvek lako.

Ukoliko se i vi osećate loše, ugroženo ili imate neki problem, naši sagovornici su se složili u jednom, a to je da što pre potražite pomoć, dok ne bude kasno, a mi ćemo nastaviti da širimo svest o važnosti mentalnog zdravlja.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA DOGAĐAJA

Oceni tekst

5
6 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga