14.03.2019. ·
4 min

Priča Srne Radić - Kako preneti kuću na leđima?

HelloWorld
1
Priča Srne Radić - Kako preneti kuću na leđima?

Krojačeva škola i Centar za mame organizovali su online kurs pod nazivom "Mama programira". Polaznica Srna Radić je završila ovaj kurs, a uz njenu motivišuću priču shvatićete kako da savladate, samo naizgled, velike probleme. 

Čitajući ovaj intervju sa Srnom, razmislite šta je ono što možete da uradite za sebe i učinite svoje dane sadržajnijim, a ujedno i da razvijete karijerni put u dobrom pravcu.

 • Gde sada radiš i šta si inače po zanimanju?
  Trenutno radim kao Junior Front End Developer u firmi SoftwareHaus iz Beograda. Po zanimanju sam strukovni inženjer računarstva i informatike.
 • Koliko godina ima tvoje dete?
  Ima dve godine.
 • Kako si donela odluku da upišeš kurs Mama programira?
  Godinama unazad me interesuje Front End Development, ali nikako nisam uspevala da se na pravi način uhvatim u koštac sa tim. Počinjala sam i iz raznih razloga prekidala.
  Kurs Mama Programira je došao u pravom trenutku. Bila sam na porodiljskom odsustvu, a beba je tek napunila dva meseca. Na Facebook-u sam videla objavu Centra za mame za ovaj program i odmah sam znala da želim da budem deo toga.
  Velika prednost je bila što je kurs bio online. Na moje veliko oduševljenje, činjenica da je kurs bio online, uopšte nije uticala na kvalitet. Predavači su uvek bili tu za konsultacije i delovalo mi je da smo uvek "na vezi", što daje osećaj kao da sedite u učionici i da možete pitati predavača šta god vas interesuje. Studije same po sebi me nisu dovoljno pripremile kako bih odmah krenula da radim, nego sam morala da nađem način da se sama posvetim određenoj oblasti i da u nju uložim vreme kako bih mogla da pronađem posao u struci. Krojačeva škola je bila tačno to što mi je nedostajalo da posluži kao odskočna daska za dalji rad i razvoj u ovoj oblasti.
 • Da li je tokom učenja bilo težih trenutaka i da li si pomišljala da odustaneš?
  Svakako. Ako je previše lako, nešto ne radite dobro. Morate imati jasan cilj koji zaista želite da dostignete. Onda vas ništa neće omesti u tome. Bitno je ići napred, makar to bilo i za mrvicu.
  Bilo je perioda kada danima nisam imala vremena da sednem i napišem neki kôd, ali sam se uvek vraćala i nastavljala gde sam stala. Ili je bilo situacija kada zapnem negde i nikako ne uspevam da prokljuvim zašto nešto ne radi.
 • Kako si prevazilazila te trenutke?
  Uvek se setite svog cilja. Vežbajte stpljenje, jer stvari neće doći odmah i sad, nego postepeno.
  Ukoliko imate mogućnosti, uvek je dobro napraviti pauzu ako se dugo borite sa nekim problemom koji ne možete da rešite. Često imam utisak da problem nastavlja da se rešava negde u podsvesti dok mi radimo nešto potpuno drugo.
  Onda kada sednete sledeći put, problem nekako izgleda skroz drugačije i veoma često se jako brzo reši. Takođe mi je pomagalo da svaki "VELIKI" problem delim na manje delove i da ga rešavam na taj način.
  Ne mogu da prenesem celu kuću na leđima, ali ako prenosim ciglu po ciglu, u nekom trenutku ću uspeti da prenesem kuću, ma kolika ona bila.
 • Da li bi nešto promenila na svom putu do sadašnjeg posla, odnosno profesije?
  Da. Ranije bih krenula sa kursem u Krojačevoj školi.
 • Da li je teško da se porodično i poslovno organizujete sada kada radiš?
  Od kada smo postali roditelji svakodnevnica je svakako mnogo užurbanija. Ne mogu da kažem da je lako uskladiti sve poslovne, porodične, kućne i druge obaveze, ali se svakako snalazimo, kao i većina mladih zaposlenih roditelja danas.
  Bitno je imati dobru komunikaciju sa partnerom i deliti obaveze kako ne bi sve palo na jednu osobu.
 • Šta poručuješ mamama koje žele da uđu u svet programiranja i savremenih tehnologija uopšte?
  Svako koga interesuje ova oblast treba da pokuša. Sam posao je veoma interesantan. Svaki dan se uči nešto novo i uvek ima izazova.
  Ako je ovo stvarno nešto čemu težite, nemojte da vas išta obeshrabri. Jasno zacrtajte svoj cilj i idite ka njemu. Makar morali da preskocite 1000 prepreka i dalje se krećite u tom pravcu.
  To je po mom mišljenju ključ. Takođe, nikada nemojte da prestanete da učite. Nemojte dugo biti u komfor zoni. Uvek izađite barem malo iz nje. Pomerajte tu granicu, jer se tako napreduje.
  Čitajte literaturu i novosti iz IT sveta, idite na IT skupove kada god ste u mogućnosti kako biste upoznali ljude sličnih interesovanja. Slobodno kucajte na sva vrata i pravite sami sebi prilike.
  Nemojte čekati da neko dođe vas da vuče za rukav, jer se to neće desiti (barem ne dok ste junior). Svima želim puno sreće i uspeha na putu koji su odabrali.

Oceni tekst

5
13 glasova

1 komentar

Marijana Baljozovic Marijana Baljozovic 19.03.2019.
0
0

Divan intervju i jos divnija mama! Svaka casta za energiju i motivaciju koju nam saljes! I te kako su nam potrebni ovakvi primeri...hvala veliko!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga