10.07.2023. ·
3 min

Reddit Blackout: Šta se dešava sa “naslovnom stranom interneta” i zašto su mnogi podforumi nedostupni?

HelloWorld
2
Reddit Blackout: Šta se dešava sa “naslovnom stranom interneta” i zašto su mnogi podforumi nedostupni?

Svedoci smo digitalne ere u kojoj su platforme kao što je Reddit postale ključni deo našeg svakodnevnog života. Međutim, nedavne promene na sajtu poznatom kao “naslovna strana interneta” pokrenule su talas protesta među njegovim korisnicima. Cela situacija je, zapravo, otvorila dublja pitanja o monetizaciji, vrednosti podataka i samoj budućnosti interneta. 

“Most” za aplikacije 

Da bismo bolje razumeli ove promene, prvo treba da shvatimo ključni koncept - API (Application Programming Interface). API je set pravila i protokola koji omogućavaju interakciju između različitih softverskih aplikacija. To je most koji omogućava aplikacijama da međusobno "komuniciraju", kako bi stvari funkcionisale kako treba. Što se tiče samog Reddita, API je sredstvo koje omogućava da funkcionišu pružajući korisnicima alternativni način korišćenja platforme.   

Ove aplikacije trećih strana, kao što su Apollo ili Reddit is Fun, postale su integralni deo kulture Reddita. Omogućavaju korisnicima da personalizuju svoje iskustvo, često nudeći superiornije funkcionalnosti u odnosu na zvaničnu Reddit aplikaciju. Međutim, ovo će se sve promeniti.  

Nerazumna cifra za naplatu 

U aprilu ove godine, platforma je najavila značajne promene. U postu na svom blogu, Reddit je potvrdio da će početi da naplaćuje određenim developerima pristup njihovim API-jevima. Taj blog post je bio izuzetno nejasno napisan, verovatno namerno, i tu je najavljeno da će “novi premijum pristup API-jevima biti omogućen developerima kojima su potrebne dodatne mogućnosti, veća upotreba i šira prava korišćenja”. Drugim rečima, developeri koji koriste više podataka će od Reddita dobijati veći račun koji će morati da plate.  

Reddit je biznis i bilo bi u redu da platforma pokušava na neki razuman način da poveća svoj profit, jer, i ove alternativne aplikacije često imaju pretplate i zarađuju novac. Međutim, do problema je došlo jer je cifra koju Reddit traži nerazumno velika - 20 miliona dolara godišnje.   

Apollo, kao i većina drugih aplikacija trećih strana,ugašene su krajem juna, jer ne mogu da priušte da plate ovoliko visoku naknadu. Iako možda neke od aplikacija trenutno još uvek rade, zvanične podrške više nema. Sa prvom promenom na Redditu, očekuje se da će i one prestati da rade.  

Odgovor na ove promene bio je oštar iz više razloga. Jedan od glavnih je da će ova promena efektivno ubiti alternativne Reddit aplikacije. Pritom, zvanična Reddit aplikacija ne nudi alate i funkcionalnosti koje ima većina aplikacija trećih strana. Moderati podforuma se prilično oslanjaju ove alate kako bi moderirali sadržaj. 

Više od 8.500 podforuma (subreddits), neki s desetinama miliona članova, bilo je nedostupno u znak protesta. Iako je protest, poznat kao “Reddit Blackout”, trebalo da traje samo 48 sati, mnogi podforumi su odlučili da ostanu ugašeni na neodređeno sve dok se ne uspostavi kompromis sa menadžmentom platforme. Međutim, čini se da kompromis nije na vidiku. Izvršni direktor Reddita, Stiv Hafmen izjavio je da će ovaj problem “proći, kao što sve prođe na Redditu”, odbijajući da promeni planove platforme.   

Spomenuli smo na početku da su ove promene pokrenule dublja pitanja o monetizaciji, vrednosti podataka i samoj budućnosti interneta. Dok se Reddit sprema za svoj izlazak na berzu, pritisak da unapredi svoje finansije je sve veći. Tradicionalni model poslovanja Reddita, kao i mnogih sličnih platformi, zasniva se na ideji da korisnici “plaćaju” svojim podacima i angažovanjem, a ne direktno novcem. Ali kako je vrednost podataka sve manja, i s obzirom na rastuće zahteve za privatnošću, ovaj poslovni model postaje sve manje održiv.  

Promena trenda na vidku 

Videli smo da je slične korake nedavno preduzeo i Twitter, na čelu sa Ilonom Maskom.

Nameće se pitanje - da li je vreme besplatnih društvenih mreža na izmaku i da li su korisnici spremni da prihvate direktne troškove za korišćenje platformi kao što su Reddit, Facebook ili Twitter?

Bez obzira na rezultat ove situacije, izazovi s kojima se Reddit trenutno suočava su indikator promene trenda u tehnološkoj industriji. I dok se bore za očuvanje svoje autonomije, korisnici Reddita šalju snažnu poruku. Jedno je sigurno - krajnji rezultat ovog sukoba će imati dalekosežne implikacije za budućnost našeg digitalnog pejzaža. 

Oceni tekst

5
47 glasova

2 komentara

Petar Petrovic Petar Petrovic 18.07.2023.
8
27

Super clanak osim sto ima previse netacnih/nepotpunih informacija. Prvo, ovo na korisnike ne utice ni 1%, a drugo, Redit ima reklame koje pruza na sajtu, zasto bi bilo kome davali svoj sadrzaj besplatno, uz to trosili svoje resurse (serveri, developeri...) bez mogucnosti monetizacije?

Slobodan Lađarević Slobodan Lađarević 19.07.2023.
29
6

Ne bih se složio sa vama, smatram da je prilično dobro objašnjeno. Ovo što kažete da ne utiče na korisnike, to jednostavno nije tačno. Zvanična Reddit aplikacija ne poseduje alate i podršku za korisnike koji su recimo gluvi ili slepi, kao što su imale mnoge aplikacije trećih strana. Pored toga, zvanična aplikacija nema mnogo drugih alata na koje se moderatori oslanjaju, kao što je navedeno u članku. Ovi alati su od suštinskog značaja za moderiranje sadržaja koji korisnici vide na platformi. Drugim rečima, biće situacija kada će sadržaj biti ugrožen zbog nedostatka adekvatnih alata za moderiranje. Još jedna stvar koja utiče na korisnike. To se čak i primetilo praktično odmah, ako koristite Reddit duže vreme.Ovo je su samo neki najočigledniji primeri kako će to uticati na korisnike. Ako ste programer, znate verovatno i sami koliko je važno korisničko iskustvo kada koristite neku platformu. Kada je u pitanju zvanična Reddit aplikacija, korisničko iskustvo je blagorečeno katastrofalno. Aplikacija je nepregledna, loše funkcioniše i slično. Što se tiče vaše izjave da Reddit ne treba ništa da daje besplatno, mislim da je srž problema takođe objašnjena u tekstu, samo treba da pročitate, ali citiraću vam:"Reddit je biznis i bilo bi u redu da platforma pokušava na neki razuman način da poveća svoj profit, jer, i ove alternativne aplikacije često imaju pretplate i zarađuju novac. Međutim, do problema je došlo jer je cifra koju Reddit traži nerazumno velika - 20 miliona dolara godišnje." 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga