23.05.2024. ·
2 min

SQL slavi 50 godina: Zašto je i dalje najvažniji jezik za baze podataka?

HelloWorld
0
SQL slavi 50 godina: Zašto je i dalje najvažniji jezik za baze podataka?

Structured Query Language (SQL) ove godine slavi svoj 50. rođendan. SQL je 1974. godine predstavljen od strane Donalda Čemberlina i Rejmonda Bojsa kao SEQUEL, ali je naziv kasnije promenjen zbog autorskih prava. Od tada, SQL je postao standard u svetu baza podataka, a njegova popularnost ne jenjava ni posle pola veka.

SQL je danas treći najpopularniji programski jezik među profesionalnim programerima, prema podacima sa Stack Overflow-a, dok je IEEE proglasio SQL najvažnijim jezikom za dobijanje posla. Ovo je delom zbog njegove primene u oblastima kao što su veštačka inteligencija, analitika i razvoj softvera.

Za razliku od drugih starih jezika poput COBOL-a i FORTRAN-a, koji se koriste uglavnom u postojećim legacy sistemima, SQL je još uvek ključan za nove projekte i inovacije. SQL omogućava lako upravljanje i interakciju sa podacima, što ga čini neizostavnim u mnogim poslovnim procesima.

Jedan od razloga za dugovečnost SQL-a je njegova sposobnost da se prilagodi novim tehnologijama. SQL je dodao podršku za GIS podatke, JSON dokumente, kao i za XML i YAML. Takođe, može se kombinovati sa vektorskim podacima, što omogućava razvoj generativnih AI aplikacija.

Pored svoje fleksibilnosti, SQL se zasniva na snažnoj matematičkoj teoriji, što ga čini pouzdanim i efikasnim. SQL je prvi programski jezik koji je omogućio vraćanje više redova po jednom upitu, što olakšava analizu i korišćenje podataka u poslovne svrhe.

Iako su postojali pokušaji da se SQL zameni drugim tehnologijama, kao što su NoSQL baze podataka i prirodni jezički procesori, SQL je i dalje nezaobilazan. Čak i generativna veštačka inteligencija, koja može pisati SQL kod umesto programera, zavisi od SQL-a za interakciju sa podacima.

SQL će nastaviti da igra ključnu ulogu u IT sistemima, bez obzira na to što možda postane manje vidljiv za developere. Sa sve većim oslanjanjem na podatke u IT industriji, SQL će i dalje biti neophodan za funkcionisanje brojnih sistema.

Oceni tekst

5
26 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima