18.03.2015. ·
2 min

Smartwatch - Budućnost na zglobu

Smartwatch - Budućnost na zglobu

Oni su tanki i zakrivljeni, oni su futurističkog i klasičnog dizajna. Preko njih možete razgovarati i primati obaveštenja. Mogu vam pomoći i ako se izgubite u šumi. Oni će voditi računa o vašem zdravlju, brojati vam kalorije i pređene kilometre. Njima možete da upravljate i svojim automobilom kao što je to nekada radio samo Džejms Bond. Na kraju, a nekada je bilo na početku, svoj smartwatch možete iskoristiti da pogledate koliko je sati.

Pojam o vremenu je informacija koja se verovatno najčešće razmenjuje između ljudi vekovima, s tim da većina nas sada za to saznanje "konsultuje" smartfon a ne časovnik. Međutim, sve je bliži trenutak kada će postojanje i jednog i drugog u istom uređaju postati uobičajena situacija dostupna svima. Smartwatch uređaji su zbog visoke cene još uvek relativno malo pristupačni širokim narodnim masama, ali setite se da je pre dve decenije tako bilo i sa mobilnim telefonima a sada ih svako ima i to po više komada.

smartwatch (7)Smartwatch trenutno tesno sarađuje sa pametnim telefonima, odnosno služi kao njegov izlazni uređaj na vašem zglobu. Ako su u početku isključivo ličili na digitalne pretke onda pametni satovi sada sve više poprimaju klasičan dizajn. Do te mere da ih je teško razlikovati, pa su u Velikoj Britaniji studentima na ispitima zabranjeni bilo kakvi satovi jer profesori ne mogu da utvrde da li prepisuju sa malog računara ili ne. Dokle god bude bio u tesnoj vezi sa smartfonom pametni sat će najpre biti telefon oko ruke. Preko njega možete da primate pozive i zovete, da čitate poruke i dobijate notifikacije, a samo je pitanje dana kada ćete moći i da šaljete poruke. Kako se tehnologija bude usavršavala, pametni satovi će dobijati sve jače baterije i dužu autonomiju, pojačaće im se procesor i moći će samostalno da pristupaju internetu, te će postati nezavisni od telefona.

smartwatch (6)Druga velika primena koja sve više poprima maha je upotreba jedne vrste smartwatch-a u zdravstvene svrhe. Krenulo se od narukvica koje prate i broje vaše korake, a već sada se stiglo do toga one same prepoznaju kada ste u pokretu a kada mirujete. Potpuno mogu da preuzmu ulogu asistenta u rekreaciji, profesionalnom sportu i držanju dijete. One već sada osim koraka mere i otkucaje srca, a kada se spoje sa pametnim satovima i tome pridodate GPS lociranje i navigaciju dobićete jedan savršen uređaj.

Na kraju, dolazimo do prikaza vremena i datuma. Smartwatch radi i to kao davni predak, ali na raznovrsniji način. Dizajneri više nisu ograničeni na nekoliko kazaljki i digitalnih brojeva, već imaju ravnu površinu ekrana sa kojom mogu raditi šta žele i tako postići jedinstvenost.

Oceni tekst

4
7 glasova
Radovan Bibić Radovan Bibić

je u novinarstvu skoro deceniju. Tokom studija novinarstva počeo je da radi u listu Danas u beogradskoj rubrici, potom u hronici i sportu, da bi se posle određenog vremena stacionirao u IT sektoru kao novinar-urednik. Prati savremene trendove u ovoj oblasti u nastojanju da uvek bude dobro obavešten i ta saznanja nesebično podeli sa svojim čitaocima. U slobodno vreme prati sport, provodeći dane sa dragim osobama i prijateljima.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga