27.06.2022. ·
2 min

Šta IT stručnjaci misle o poslodavcima u Srbiji?

Šta IT stručnjaci misle o poslodavcima u Srbiji?

Izazovni projekti, prilika za usavršavanje i napredovanje, fleksibilno radno vreme, dobri odnosi u kompanijama, kao i dobijanje povratne informacije nakon razgovora za posao najčešći su pozitivni utisci domaćih IT stručnjaka o poslodavcima u Srbiji.To su pokazali podaci servisa IT Insajder na najposećenijem sajtu za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji HelloWorld.rs. Ovaj sajt trenutno broji 2000 prilika za zaposlenje i preko 5.000 verifikovanih komentara o domaćim IT poslodavcima. Da raste interesovanje za informacijama o IT kompanijama dokazuje i stalni rast posećenosti sajta HelloWorld, koji premašuje 500.000 poseta mesečno.

Domaći IT poslodavci dobro ocenjeni

IT Insajder je platforma gde svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, kao i iskustva sa razgovora za posao.  Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada. Projekat IT Insajder je prvi ovog tipa na domaćem IT tržištu.

Zanimljiv podatak je da je čak 62% komentara o poslodavcima pozitivno, odnosno njihovi autori preporučuju ocenjenu kompaniju. Sve recenzije su verifikovane, a validacija se vrši potvrdom email adrese. Omogućena je i validacija LinkedIn nalogom autora komentara, kako bi se istakla verodostojnost napisanog. Autor recenzije bira da li želi da bude anoniman.

Sa druge strane negativni komentari su idealna prilika za samorefleksiju. Nijedna kompanija nije savršena, a to naročito važi za IT industriju gde se sve toliko brzo menja da organizacioni i upravljački procesi nikada zapravo to ne mogu da isprate, tako da transparentnost nije nešto što će ugroziti kompaniju. Podaci sa sajta HelloWolrd.rs pokazuju da čak 75% kandidata pre nego što konkuriše na neku IT poziciju pogleda profil te kompanije na našem sajtu, a na profilu ih najviše interesuje upravo sekcija sa iskustvima.

Programeri u Srbiji zarađuju i do 8500e!

 Kako bi nivo transparentnosti domaće IT industrije podigli na viši stepen, na IT insajderu dodata je sekcija „Plate“ gde domaći stručnjaci mogu anonimno da napišu svoje neto iznose plata. Na ovaj način zainteresovanim kandidatima je omogućeno da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o kompaniji.

Prema podacima koje je sajt HelloWorld.rs do sada prikupio,  prosečna plata u IT sektoru u 2021. godini bila je preko 1500e, dok se ove godine očekuje i rast od 30%.

Da naši IT stručnjaci zarađuju visoke iznose govori i podatak o tome da na IT insajderu imamo najveću platu senior Software Developera od čak 8500e.

Naše anketa pokazuju da recenzije bivših i sadašnjih zaposlenih igraju presudnu ulogu u percepciji brenda poslodavca i utiču na privlačenje kvalitetnog kadra. Zainteresovani kandidati najviše veruju direktnim informacijama iz kompanija, te je važno da poslodavci ne ignorišu napisane komentare.

Oceni tekst

4
17 glasova
Marko Vučetić Marko Vučetić

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga