04.12.2023. ·
2 min

Šta budućnost donosi za radna mesta u eri veštačke Inteligencije? – Davor Odobašić na konferenciji „Futurologija“

HelloWorld
0
Šta budućnost donosi za radna mesta u eri veštačke Inteligencije? – Davor Odobašić na konferenciji „Futurologija“

U organizaciji Zrenjaninskog IKT klastera, 30. novembra i 01. decembra održana je dvodnevna konferencija "Futurologija" u Kulturnom centru Zrenjanina. Tokom drugog dana na panel diskusiji pod nazivom "Ugrožava li naše radno mesto AI“ Davor Odobašić, šef razvoja HelloWorld.rs, i Bogdan Stešević, menadžer Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, podelili su svoja viđenja u izazove i perspektive koje donosi era veštačke inteligencije.

Davor je započeo diskusiju osvrtom na nedavnu krizu u IT industriji, naglašavajući njen uticaj na broj oglasa na HelloWorld-u. Paralelno sa tim primetan je i porast broja kandidata na IT tržištu, dodajući da se tržište suočava s rastućom potražnjom za promptnim inženjerima, kao i za pozicijama vezanim za data science i mašinsko učenje.

Jedan od ključnih trenutnih trendova, prema Davorovim rečima, jeste sveprisutna upotreba alata veštačke inteligencije, koja je dovela do brze promene načina rada. On je ukazao na projekciju da će čak 65% radnih mesta do 2030. doživeti transformaciju u načinu rada, naglašavajući neophodnost stalnog učenja novih tehnologija. Uz to, on je naglasio izazov nedostatka stručnjaka u oblasti veštačke inteligencije, postavljajući prilagodljivost i usvajanje novih veština kao ključne faktore za uspeh u neizvesnoj budućnosti. Na pitanje o ugroženosti radnih mesta, Davor je umirio strahove, ističući da iako su neka radna mesta izložena riziku, većina nije. Po njegovom mišljenju, umesto straha, treba se fokusirati na zajednički rad i učenje.

Bogdan Stešević je dopunio diskusiju naglašavajući potrebu za ozbiljnom opremom za rad u Srbiji, ali istovremeno izražavajući zabrinutost zbog nedostatka obučenih kadrova koji bi tu opremu koristili. On je apelovao na opštu edukaciju o novim tehnologijama i prilagođavanje društva ovim promenama. Bogdan je demistifikovao strah od veštačke inteligencije, naglašavajući da AI neće zameniti kreativne procese, jer mu nedostaju emocionalna i socijalna inteligencija, i istakao je da ljudi i dalje zadržavaju ključnu ulogu u ovom kontekstu.

Oceni tekst

5
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga