05.03.2015. ·
2 min

Šta nam Microsoft predviđa u budućnosti

Šta nam Microsoft predviđa u budućnosti

Budućnost IT industrije infiltrirane u svakodnevni život je oblast kojom se sve češće zanimaju vodeće svetske kompanije. Šta nas čeka već u narednim godinama, šta je od toga već počelo da se realizuje, kao i koji će se futuristički snovi obistiniti je pitanje na koje je odgovor pokušao da da i Microsoft.

Pop-up miš

Okrugao miš bio je jedan od najvećih promašaja kompanije Apple davne 1998. a Microsoft planira da modernizuje tu ideju pop-up funkcijom. Pomeranjem miša pojavljuju se opcije kakve ste ranije viđali isključivo na ekranima, a sada i na vašim radnim površinama. Kliknite ih i odaberite oblas u kojoj želite da radite

Surface Hub u školama

Microsoft je nedavno predstavnio Surface Hub, interaktivan ekran od 55 i 84 inča koji zahvaljujući kamerama i senzorima učestvuje u radu sa ljudima. Prognoze su da će Surface Hub uskoro ući u škole kako bi zamenio dobro poznate table. Zamislite da deca uče i odgovaraju pred "tablom" koja je identična njihovom tabletu samo mnogo veća i pruža interaktivne prezentacije. Dozvoljavajući sve pokrete - zaokruživanja i crtanja specijalno dizajniranim markerima.

Prebacivanje ekrana

Prebacivanje ekranaOdomaćila se mogućnost da "mirror" opcijom ekran jednog uređaja preslikamo na drugi, veći displej. Microsoft predviđa da nije daleko dan kada ćemo na još lakši način moći da prebacujemo ceo sadržaj sa našeg ekrana na drugi i tako unapredimo saradnju dvoje ili više ljudi. Razmotrite kakvu sve primenu može imati ova mogućnost u poslovnom svetu tokom sastanaka, ili recimo u školama kada učenici rade zadatke.

3D štampanje virtuelnih objekata

3D stampanjeŠtampanje u 3D se uveliko razvija, a Microsoft predviđa da će se ova oblast usavrštiti do savršenstva. Prognoze su da će biti dovoljno da na svojim ekranima baratate određenim 3D virtuelnim objektima, a kada ih završite da će biti dovoljno da ih samo pošaljete štampaču i ubrzo ćete ih dobiti u prirodnoj veličini i stvarnom svetu.

Podvodni dronovi

vodeni dronoviLeteći dronovi još nisu našli punu primenu u civilnom sektoru, a Microsoft već najavljuje njihove podvodne rođake. Nije poznato kakvu će autonomiju podvodni dronovi imati, kakve će sve senzore moći da nose, ali je evidentno da će moći da nađu široku upotrebu pre svega u naučne svrhe i istraživanje morskih dubina.

Stakleni ekrani-zidovi

Stakleni zidoviVelike staklene ekrane-zidove smo viđali u brojnim futurističkim filmovima, a došao je i trenutak da oni zažive u stvarnosti. Biće dovoljno da na glavi imate Bluetooth set kojim ćete se preko Microsoft Lync povezati sa ekranom kako bi se pred vašim očima pokazale sve potrebne informacije sa kojima potom možete da baratate.

Interaktivna komunikacija

interaktivna komunikacijaKada spojite staklene ekrane-zidove sa Surface Hub, veštačkom inteligencijom i 3D svetom dobićete interaktivnu komunikaciju sa avatarima iz virtuelnog sveta. Microsoft predviđa da nije daleko dan kada ćemo u avatarima dobiti ravnopravne sagovornike koji će moći da nam pomognu u izvršenju nekih zadataka, da nas posavetuju, pa čak i da sam završe neki posao.

 

 

Oceni tekst

5
1 glas
Radovan Bibić Radovan Bibić

je u novinarstvu skoro deceniju. Tokom studija novinarstva počeo je da radi u listu Danas u beogradskoj rubrici, potom u hronici i sportu, da bi se posle određenog vremena stacionirao u IT sektoru kao novinar-urednik. Prati savremene trendove u ovoj oblasti u nastojanju da uvek bude dobro obavešten i ta saznanja nesebično podeli sa svojim čitaocima. U slobodno vreme prati sport, provodeći dane sa dragim osobama i prijateljima.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima