18.02.2015. ·
2 min

Šta nam donose IT trendovi u 2015. godini?

Šta nam donose IT trendovi u 2015. godini?

Šta nam donose IT trendovi u 2015. godini?
Zakoračite u budućnost!

Savremeno informatičko društvo se menja munjevitom brzinom, pa iz dana u dan se pred nama nalaze novi programi, uređaji, alati koji nam olakšavaju svakodnevni život. Kriva progresije seže u nedogled i teško je zaključiti gde će nas odvesti u skorijoj budućnosti, ali je barem moguće predvideti i objediniti određene trendove koji bi mogli biti dominantni u 2015.

Računare ćemo koristiti uvek i svuda. Sa usavršavanjem mobilnih uređaja kompjuteri su postali naši verni pratioci i to najmanje za razgovor i poruke, jer čak 90 odsto vremena ih koristimo za surfovanje internetom, vođenje beleški, slušanje muzike i gledanje videa. Kako bi nam ovaj fenomen bio prihvatljiviji uređaji će se unificirati, odnosno imaćemo identičan interfejs na desktop računarima, laptopovima i smartfonima. Uz neizostavnu komunikaciju među njima kako bismo posao započet na radnom mestu nastavili u javnom prevozu, a završili kod kuće. To će podržati jačanje cloud kompjutinga. Istovremeno, biće nam omogućeno da na projektu istovremeno radimo sa više pristupnih tačaka, što će olakšati timski rad udaljenih klijenata.

S ovim potrebama neminovno je da internet nastavlja da se širi i pojača korisničko iskustvo na svim vrstama uređaja. Kada spojimo dva prethodna trenda dolazimo do zaključka da je svet pametnih mašina sve bliže. Već imamo asistente u telefonima, automobilima i drugim uređajima pa postaje pitanje dana kada će oni "porasti" do te mere da će naučiti dovoljno da idu u korak sa našim mislima, a onda i da misle korak ispred.

Sve što zamislimo moći ćemo da uradimo veoma brzo, pa zašto to ne bismo i napravili. U pretvaranju misli u opipljive predmete pomagaće nam 3D printeri. Videli smo nedavno kako ova tehnologija pravi ukrase za jelke, automobile, a bilo je primera i štampanja elemenata od kojih su potom napravljene cele zgrade. To su bili pionirski koraci, a u 2015. nema sumnje trend će se nastaviti. IT industrija će postati osnov brojnih drugih privrednih grana, a granice mogućeg biće sve dalje i dalje.

Zaključak je da ćemo u skorijoj budućnosti svi postati pametniji, a da granica između zamilšljeno i urađenog neće postojati. Uz pametne telefone dobićemo pametne kuće, a programeri će razvijati aplikacije za sve uređaje oko nas. Sa njima ćemo deliti zadatke, ali i misli. Veliki ispit biće i pred bezbednošću jer će trend unificiranja i spajanja uređaja olakšati posao hakerima. Istovremeno, podstaći će "dobre kolege" da rade još bolje i ostavljaju što manje "rupa". Zato se praćenju nadolazećih trendova ne smemo protiviti i odupirati se, već se čvrsto uhvatiti, prihvatiti vožnju i okrenuti je u željenom smeru.

Oceni tekst

5
1 glas
Radovan Bibić Radovan Bibić

je u novinarstvu skoro deceniju. Tokom studija novinarstva počeo je da radi u listu Danas u beogradskoj rubrici, potom u hronici i sportu, da bi se posle određenog vremena stacionirao u IT sektoru kao novinar-urednik. Prati savremene trendove u ovoj oblasti u nastojanju da uvek bude dobro obavešten i ta saznanja nesebično podeli sa svojim čitaocima. U slobodno vreme prati sport, provodeći dane sa dragim osobama i prijateljima.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima