20.09.2022. ·
3 min

Traže se startap nindže — pokreće se novi akceleratorski program NINJA uz podršku iz Japana

HelloWorld
0
Traže se startap nindže — pokreće se novi akceleratorski program NINJA uz podršku iz Japana

Ovih dana na raznim digitalnim kanalima mogli ste da vidite nindžu na raketi uz poruke „Sledeći korak je poletanje”, „Uspeh je samo početak”, „Tražimo nove startap nindže” ili pitanje „Da li je tvoj startap spreman za korak više?” Sve te poruke deo su kampanje za NINJA akceleratorski program (Next INnovation with JApan), novi projekat podrške startapima u organizaciji inicijative „Digitalna Srbija“ u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Sam program namenjen je domaćim startapima koji imaju tendenciju rasta i širenja na strana tržišta i spremni su na intenzivan razvoj tako što će se u tri meseca posvetiti 1 na 1 mentorskim sesijama i radionicama sa pažljivo odabranim domaćim i stranim ekspertima kroz koje će načeti važne teme za razvoj poslovanja i izlazak na nova tržišta, a zatim u finišu programa dobiti priliku za upoznavanje sa potencijalnim investitorima. Potrebu za ovakvim jednim programom objašnjava nam Nataša Škrbić, programska direktorka za oblast startap ekosistema u inicijativi „Digitalna Srbija“, svedočeći da se u radu sa startapima često susreće sa onima koji dožive neku vrstu blokade ili panike kada im se naglo desi veliki rast ili dobiju investiciju: 

- Više prihoda sa sobom vuče i komplikovanije interne procese, potrebu za širenjem tima i profesionalizaciju organizacije. Sasvim prirodno, osnivači se fokusiraju na generisanje rasta, a ne na izazove koje rast sa sobom nosi i zbog toga smo napravili program koji bi trebalo da im pomogne u adresiranju baš tih izazova.


Obavezni program uključuje rad na sedam važnih tema. Počećemo od postavljanja ciljeva gde startapi neće samo postaviti ciljeve za program i naredni period, već će naučiti kako da postavljaju svoje ciljeve i u budućnosti. Potom će im međunarodni ekspert otkriti kako da definišu svoje potencijalne klijente i kako da dođu do njih. Zatim će startapi morati da „pogledaju unutra”, odnosno da otvore važna pitanja o funkcionisanju njihovog tima i spremnosti tima za rast u broju i kvalitetu. Treći segment programa priprema startape za podizanje investicije pa ćemo se tako baviti osnovama finansijske i administrativne higijene startapa i uređivanjem dokumenata koji su neophodni za prezentaciju investitorima. Na kraju, pričaćemo o pregovorima sa fondovima i pronalaženju idealnog investitora - kaže Nataša Škrbić.

NINJA akceleratorski program prvi put stiže u Srbiju s ciljem odabira obećavajućih domaćih startapa u zrelijoj fazi razvoja koji imaju potencijal i kapacitet da unaprede svoje poslovanje i prošire ga u zemlje u kojima do sada nisu poslovali. Škrbić pojašnjava zašto je sve to potrebno startapima koji već beleže rast i koja je vrednost ovakvog jednog programa za njih, dalje nam objašnjava Nataša: 

- Akceleratorski programi po svojoj prirodi pomažu startapima da ubrzaju razvoj, tako da je program pre svega dobar za one koji žele to da postignu. NINJA akceleratorski program startapima pruža još dve mogućnosti. Prvenstveno, daće im priliku da tokom radionica i mentorskih sesija uspore, „udahnu vazduh” i motivišu se da se pozabave temama koje im često izmiču sa uma. 

Dodatno, ovaj program je samo delimično predefinisan, polovina programa će se uskladiti sa potrebama svakog individualnog startapa. To znači da će im program, onog trenutka kada startapi definišu svoje izazove i ciljeve, ponuditi mogućnost dodatnih mentora i eksperata koji će biti u potpunosti usklađeni sa njihovim potrebama. Tako neće trošiti vreme i energiju na teme koje im ne predstavljaju problem, već će moći efikasno da troše svoje resurse uz podršku ljudi iz industrije - dodaje Škrbić. 

Zato, ako imate tehnološki startap koji je izašao iz rane faze razvoja, čije rešenje je već na tržištu, beleži rast na mesečnom ili godišnjem nivou i sada je spreman za rundu investicije i osvajanje svetskog tržišta — prijavite se do 1. oktobra 2022. godine na www.dsi.rs/ninja.

Oceni tekst

5
3 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga