13.10.2021. ·
2 min

United, we excel – Sistem mentorske podrške kao deo organizacione kulture u kompaniji Exlrt

HelloWorld
0
United, we excel – Sistem mentorske podrške kao deo organizacione kulture u kompaniji Exlrt

Svaki posao ima svoje prednosti i izazove koje sa sobom nosi, ali u najvećem broju slučajeva, zaposlenima je jedan od najbitnijih faktora u poslu međukolegijalna saradnja kao i mogućnost profesionalnog usavršavanja. Upravo to nam je bio motiv da kreiramo našu organizacionu strukturu i prilagodimo je našim kolegama i koleginicama u cilju pružanja adekvatnog sistema podrške u svim segmentima rada.

Pomenuti sistem podrške u našem poslovnom okruženju čine tri različite uloge – Team Lead, Competence Manager i People Manager. Sa strane projekta, to znači da članovi tima imaju Team lead-a koji je zadužen/a za organizaciju, praćenje samog projekta, utvrđivanje prioriteta i estimaciju taskova. To je osoba kojoj mogu da se obrate kada imaju pitanja vezana za dnevne taskove, nedoumice i komunikaciju sa klijentima.

Kada je reč o nekoj novoj verziji softvera ili novinama iz polja tehnologije, tu su Competence Manager-i, stručnjaci u određenoj tehnologiji, čiji je zadatak da prate sve novine, organizuju knowledge share-ing sesije i update-uju članove svoje kompetence o relevantnim dešavanjima iz određene tehnološke oblasti.

Za profesionalni razvoj svakog člana tima zadužen je People Manager. U velikom broju slučajeva, team i people manager je ista osoba jer se prirodno nameće činjenica da je team lead na projektu najviše upućen/a u rad člana tima, pa sa tim u vezi, može adekvatno da prati i njegov/njen karijerni razvoj.

Ceo sistem počiva na kompanijskim vrednostima, a ogleda se u deljenju i sticanju znanja, kao i pružanju međusobne podrške.  Na ovaj način smo u mogućnosti da se efikasno razvijamo i napredujemo, kao i da stičemo ekspertsko znanje i međusobno ga delimo.

Za kolegu Marka Milića, team lead-a i people manager-a, koji prethodnih nekoliko godina vodi projektni tim, ova podela uloga je donela veoma bitna zaduženja kao što su karijerni razvoj i mentorstvo. Kako Marko kaže: “Svakom članu tima pristupam tako da u svakom trenutku možemo pričati o njegovom/njenom karijernom razvoju, kao i da zajednički identifikujemo prilike za usavršavanje u okviru samog projekta ili u okviru drugih projekata u kompaniji. Pored toga, cilj mi je da razumem njihove pojedinačne potrebe kako bismo mogli da dugoročno sarađujemo i naravno budemo zadovoljni kako ta saradnja teče. Praktikujemo individualne mesečne sastanke na kojima posvetimo vreme za priču o tome šta nam je u tom trenutku bitno, pratimo šta je dogovoreno i realizovano, definišemo konkretne korake za naredni period. Za mene ova uloga ume da bude izazovna, ali predstavlja pravo zadovoljstvo jer imam priliku da radim sa sjajnom grupom ljudi”

Krajnji cilj jeste da svaki član tima ima kome da se obrati u zavisnosti od samog pitanja, i da su pri tome slobodni da postave pitanje i daju predloge. Jer pružanjem međusobne podrške, united, we excel.

Exlrt učestvuje na Regionalnom sajmu poslova koji je trenutno u toku. Poseti njihov štand i pogledaj na kojim pozicijama traže kandidate.

Oceni tekst

5
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga