06.05.2022. ·
4 min

Wanted: Frontend u HR Lab timu – Izazovni i zanimljivi projekti, teren za stalno testiranje ideja uz podršku mentora

HelloWorld
1
Wanted: Frontend u HR Lab timu – Izazovni i zanimljivi projekti, teren za stalno testiranje ideja uz podršku mentora

 Ako ste Frontend developer i tražite tim u kom možete da i dalje rastete na različitim projektima, odmah testirate svoje ideje i dobijete povratnu informaciju od mentora, sajt HR Lab traži baš takvog kolegu.

Frontend developer će raditi na samom sajtu HR Lab, kao i na web aplikaciji HR Lab ATS koje rade u okviru grupacije Poslovi Infostud.

Vojislav Zelić, senior developer u HR Lab timu, pojašnjava kako to sve izgleda:

 - Aplikacija se koristi u browser-u, ali ona nije običan sajt, jer ima svoje interaktivne komponente. Ona je alat za praćenje svih konkursa i prijava za posao sa ciljem da poslodavcima olakša proces regrutacije i selekcije.

 Šta je posao Frontenda na HR Lab-u

- Njegov zadatak je da implementira ideje UX dizajnera i pritom najviše komunicira sa backend programerom tokom obavljanja zadatka. Backend i frontend uglavnom rade u parovima i dogovaraju se kakva će komunikacija biti u okviru Sistema, opisuje Vojislav. Timovi imaju svoje team leadove koji su istovremeno i mentori kolegama.

 U HR Lab programerskom timu je trenutno četiri backend programera, od kojih su dva seniori. Pored njih tu je i jedan frontend, tri product manager-a, kao i jedan dizajner.Programeri HR Lab-a blisko sarađuju sa sektorom razvoja, koji prikuplja potrebne informacije od ostalih predstavnika biznisa i sa tržišta, prioritizuje ih i onda zajedno rade na osmišljavanju rešenja.

 Zelić detaljnije objašnjava kako tim funkcioniše.

 - Nakon kvartalnog planiranja, imamo timski sastanak gde se dogovaramo ko će raditi na kom zadatku u odnosu na prioritete koji se postavljaju u skladu sa strateškim ciljevima. Na dvonedeljenim sprintovima se timovi dalje organizuju i preuzimaju konkretne zadatke. Biramo alate u odnosu na probleme koje rešavamo.

 Šta novi kolega treba da zna

 Frontend HR Lab-a je napisan u React-u i koriste se njegovi različiti oblici - negde je samo React.JS, negde u sklopu Next.js framework-a.

 - Zato frontend developer koga tražimo mora da poznaje Java Script i React.JS. Za potrebe komunikacije sa backend servisima koristimo GraphQL. To je primarno od tehnologija - pojašnjava Vojislav Zelić.

 On kaže da svaki programer koji dođe u tim ima mogućnost da već prve nedelje nešto pušta na produkciju.

- Nakon te prve nedelje ima šest meseci tokom kojih se uhodava i upoznaje biznis da bi samostalno obavljao zadatke.Ima vremena da prođe kroz ceo proces od čitanja tiketa do pisanja koda. U tih prvih 6 meseci uoči se da li postoji potreba za sticanjem novih znanja i u skladu sa tim se proceni da li treba da pohađa određeni kurs. Važno je selektovati ono što može da preskoči, gde je već potkovan i pružiti mu obuke koje mogu da pomognu. Ovu odluku donosi tim lead – ističe Zelić.

 Vojislav objašnjava da postoji predviđen budžet za obuke koji uključuje odlaske na konferencije u zemlji iiniostranstvu, kupovinu online kurseva, knjiga i potrebnih materijala.

 Mentorisanje i stalna podrška kolega

 Pojašnjavajući kakvog frontenda priželjkuju, Vojislav Zelić napominje da im je bitno da novi kolega bude “gladan znanja”. Vrlo je važno da bude samostalan, kao i da zna u kom smeru želi da napreduje.  Kako naglašava, svi članovi tima su dostupni novom kolegi:

 - Trudimo se da komunikacija u timu bude otvorena i dobra. Novi frontend može da očekuje podršku od svih kolega. Ponekad se desi da je direktno nadređeni zauzet, ali tada bilo koji kolega može da “uskoči”. Ipak, očekujemo i da novi ljudi u timu pokažu inicijativu i postavljaju pitanja, a naročito kada su ad hoc projekti u pitanju.

 Severnjaci, a zaljubljeni u Japan

 Objašnjavajući zašto je sajt HR Lab dobro mesto za novog kolegu Vojislav kaže:

- Posao je vrlo dinamičan - konstantno se nešto radi i menja. Imaće priliku da radi na velikim i na malim projektima - nekad se uklanjaju bagovi, nekad se rade velike aplikacije. Frontend developer kod nas ima šansu da koristi najnovije tehnologije.

Za kraj ističe da je mesečna poseta sajtu Ii aplikaciji HR Lab ATS veća od 200.000, a trenutno je koristi 19.000 kompanija i ukupno 25.502 korisnika.

- Zato developer ima priliku da brzo testira svoje ideje, kao i da nešto implementira i odmah dobije povratnu informaciju.

 Ako ste se pronašli u ovom opisu, čeka vas ekipa od koje ćete još puno naučiti i moći da pokažete svoju kreativnost. Pritom opako igraju PS5, obožavaju i da kuvaju i da jedu. Iako žive u najsevernijem gradu Srbije, pasionirani su ljubitelji Japana.

 Ako možeš sebe da zamisliš u ovoj ekipi, HR Lab tim te čeka.

Oceni tekst

5
8 glasova

1 komentar

Deki 012 Deki 012 11.05.2022.
0
0

  Kakva je realna perspektiva, generalno u IT-u za juniora od 40+ god. koji je je na FreeCodeCamp-u zavšio kurs za HTML, CSS i JS i koji je gladan znanja (TypeScript i React su sledeći na listi kao i Nod.js)? I nikada nije igrao PS5 i ne zna da kuva... pitam za druga.   :-)

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima