14.05.2018. ·
3 min

XBIT otvorio novu IT laboratoriju

HelloWorld
0
XBIT otvorio novu IT laboratoriju

IT laboratorija, u skladu sa najvišim svetskim standardima, otvorena je 10. maja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, obeležavajući početak aktivnosti projekta XBIT, finansiranog od strane Evropske Unije. Nova laboratorija će studentima omogućiti rad na 3D štampačima, VR tehnologiji i senzorima za Internet of Things kao i tehnologiji Augmented Reality. Projekat XBIT sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020. XBIT će narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor.

Na održanom panelu pod nazivom ’’Žene u IT sektoru’’ u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, ovim povodom, ukazano je na doprinos žena u IT industriji. „Nedovoljna zastupljenost žena danas u IKT-u znači manje žena u svim inovativnim oblastima u budućnosti, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima. Kako bi smanjilo rodni jaz u IKT sektoru, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta i kasnije profesija, ali i za osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor kroz programe prekvalifikacija, kao i kroz pokretanje tehnoloških startapova. Za nas je od posebnog značaja i prekogranična saradnja u okviru programa Xbit, budući da otvara mogućnost za razmenu različitih lokalnih iskustava i praksi na polju ženskog inovativnog preduzetništva.“, izjavila je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija

Kreiranjem prekogranične IT mreže (XBIT Network), stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj IT industrije i preduzetništva i njihove pravilne upotrebe kao generatora inovacionih kapaciteta i efikasnih alata za povećanje ukupne konkurentnosti ekonomije programskog područja. Ovo će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i mogućnosti za zapošljavanje, ali i do zadržavanja talenata i povećanja broja kvalifikovanih profesionalaca.’’ – rekao je dipl.Ing MSc Vladimir Todorović, FTN Novi Sad, partner na projektu XBIT „Važan aspekt razvoja konkurentnosti je upravo ciljana akcija usmerena na rodnu ravnopravnost pri obrazovanju i zapošljavanju budućeg kadra u IT industriji. Ova, kako je nazivaju "najzdravija grana domaće privrede" koja se razvija vrtoglavom brzinom, u konstantnom je deficitu radne snage. Stoga je naša namera da IT profesije promovišemo u obe ciljne grupe podjednako, čineći ih time vidiljivijim, kako za one koji se tek odlučuju za buduću karijeru ili za one koji žele da se prekvalifikuju, tako i za one koji žele da steknu nove veštine i znanja i time unaprede svoje poslovanje. “ – rekla je MA Maja Marković, predstavnica udruženja građana SEE ICT, partner na projektu XBIT.

Projekat XBIT bavi se razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva u programskom regionu, kao i njegovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. U narednih godinu dana sprovešće se brojne aktivnosti kako bi se unapredilo korišćenje IT tehnologija u preduzetništvu, i kako bi se što veći broj žena uključio u ovaj sektor.

Ministartsvo Trgovine, turizma i telekomunikacija, aktivno radi na unapređenju IT sektora u Srbiji, sprovodeći partnerski i brojne projekte sa ovim ciljem. SEE ICT je neprofitna organizacija osnovana 2010. godine, sa misijom pružanja značajne i duboke podrške srpskoj tehnologiji i start up scene kako bi se podstaklo veće zapošljavanje i ekonomski rast. Fakultet tehničkih nauka je jedna od najsavremenije organizovanih visokoobrazovnih institucija u regionu sa tradicijom dugom 57 godina, koji svoju misiju ostvaruje u tri međusobno povezane grupe delatnosti: visoko obrazovanje, naučnoistraživački rad i transfer znanja u privredu.

Oceni tekst

0

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima