08.03.2022. ·
4 min

⊤: maleProgrammer.equals(femaleProgrammer) == true

⊤: maleProgrammer.equals(femaleProgrammer) == true

Danas je Dan žena, praznik nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava i muško-žensku ravnopravnost, a pošto postoji verovanje da je IT mesto za muškarce, gde ženska noga nije kročila, reših da te upoznam sa par uspešnih žena u našim IT kompanijama. Ono što sam primetila i pomalo me je razočaralo je da sam, dok sam tražila sagovornice, videla da je stvarno većina devojaka u IT firmama ili na juniorskim pozicijama ili u HR-u. Postade mi jasno odakle takva ideja o IT firmama i zašto taksisti pretpostavljaju da radim u HR-u kad me voze na posao.

Volela bih da za par godina, kada pretražujem na LinkedIn-u, vidim više devojaka programera, jer ima žena u IT-ju, uspešne su, imaju jednake uslove i plate kao momci - pa da to i dokažem. Prva devojka sa kojom bih da vas upoznam je  Milana Ceković. Ona je odlučila da ide težim putem i sama ga kreira. Hvala na odvojenom vremenu, Milana.

U kojoj kompaniji radiš i koja je tvoja pozicija? 

Zaposlena sam u svojoj firmi Agile Management, koja se bavi edukacijama u oblasti agilne metodologije. Na poziciji sam direktora i trenera. 

Koliko dugo se baviš agilnom metodologijom? 

Zaista dugi niz godina. Uvek sam težila upravo agilnom načinu poslovanja iako u početku nisam znala šta je to tačno. Ali napornim radom i istraživanjem spoznala sam šta je to zapravo i koliko svima nama može pomoći u poslovanju. Tako se i rodila ideja o osnivanju kompanije i prenošenju znanja na druge ljude. 

Koji fakultet si završila i koliko ti je značilo to znanje u IT karijeri? 

Diplomirala sam u oblasti finansija, bankarstva i osiguranja na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Potom sam upisala Master studije na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu, Inženjerski menadžment/Projektni menadžment. Kada sam počela da radim u jednoj IT firmi konstantno sam učila i dosta toga je bilo novo za mene, počevši od nekih osnovnih stvari. Ukoliko ste spremni i željni učenja, bez obzira koji ste fakultet završili, smatram da možete biti uspešni u onome što vas zaista zanima. 

 Možeš li da navedeš neke od izazova sa kojima si se susretala u toku svoje IT karijere? 

IT sektor je veoma zanimljiv i inspirativan za mnoge, izrazito za nekoga ko dolazi iz totalno drugačije oblasti poslovanja. Pa tako je bilo i za mene, mnogo novih stvari, znanja i informacija. Međutim kada želiš da učiš i unapređuješ svoje znanje, nema izazova koji može da te poljulja već svaki shvataš kao mogućnost za napredovanjem. 

Odakle najčešće učiš i stičeš znanja vezana za posao? 

Zaista mnogo volim i uživam u čitanju knjiga i članaka. Pretplaćena sam na gomilu zanimljivih newslettera iz raznoraznih oblasti i na taj način širim vidike na svim poljima. 

Kakav je odnos muškaraca i žena u tvojoj kompaniji? 

Kako agilno poslovanje i zastupa, svi u timu smo jednaki. Bez obzira na pol, starost ili poziciju u kompaniji. Trudimo se da svakim danom to ističemo i naši zaposleni to znaju. Zato se svi vrlo dobro slažemo i napredujemo u pojedinačnom ali i timskom smislu. 

 Koji su izazovi sa kojima se susrećeš kao žena u IT-ju? 

U IT sektoru mnogi i danas vide samo muškarce. Međutim, to je daleko od istine. Zaista veliki broj žena se trenutno tu nalazi i ja verujem da će taj broj u budućnosti da raste. Ono što mogu da kažem iz iskustva, na mojim edukacijama prisustvuje drastično veći broj žena u odnosu na muškarce i to me zaista raduje. 

Koje su prednosti sa kojima si se susrela kao žena u IT-ju? 

Kao i u svakoj drugoj oblasti poslovanja, zaista postoje mnoge šanse i prilike koje van mogu biti prednost, samo kada vi to sami zamislite i težite ka tome. Bez obzira da li ste muškarac ili žena i za koju oblast poslovanja ste se odlučili. 

Šta bi navela kao veštine koje su ti značajno doprinele u karijeri? 

Osnovnom veštinom za postizanje uspeha smatram veštinu efikasnog učenja. Možete imati bilo koje druge veštine i znanja ali ukoliko niste spremni da učite i radite na sebi, ne možete verovati u sjajnu karijeru. Pored toga, tu su veštine komunikacije koje su neophodne danas.

Izdvojila bih još jednu, a to je motivacija. Morate biti motivisani i imati želju za tim što radite. Jedino tada možete uspeti jer radite ono što volite i gde sebe zaista vidite. 

Koje bi savete dala mladim devojkama koje tek ulaze u IT svet? 

Da veruju u sebe i hrabro koračaju ka svom cilju. Znam da je kod nekih ljudi i dalje zastupljeno mišljenje koje se odnosi na to da je IT sektor za muškarce i da ženama tu nije mesto. Ali nemojte to da vas pokoleba. IT jeste za žene i sigurno ćete se sjajno snaći ako to zaista žarko i želite.

Oceni tekst

4
9 glasova
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević

Sad sam senior developer, a nekada davno sam bila atraktivna plavuša koja se bavi marketingom :). I dalje se tešim da bar nisam oćelavela od čupanja kose od koda :) U slobodno vreme volim da čitam, pijem pivo, osvajam kafane i sanjam da ću kad porastem biti venture capitalist.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga