18.03.2024. ·
1 min

xAI objavio source code Grok AI modela, ali bez koda za obuku

HelloWorld
0
xAI objavio source code Grok AI modela, ali bez koda za obuku

Maskova kompanija xAI nedavno je objavila izvorni kod svog Grok AI modela na GitHub platformi, ali sa značajnim izostankom - nije objavljen kod za obuku.

Grok, opisan kao "model od 314 milijardi parametara zasnovan na mešavini eksperata", nije optimizovan za specifične primene poput razgovora. Umesto toga, xAI ističe da je Grok-1 obučen koristeći "prilagođeni" softverski sklop, ne navodeći pri tome detalje. Licenca pod kojom je model objavljen, Apache License 2.0, omogućava komercijalnu upotrebu, što otvara vrata širokom spektru potencijalnih aplikacija.

Pre nedelju dana, Mask je najavio na društvenoj mreži X nameru xAI-ja da open-source verziju Grok modela učini dostupnom ove nedelje. Grok je prvobitno lansiran u obliku četbota prošle godine, ekskluzivno za Premium+ korisnike na X, omogućavajući pristup određenim podacima na društvenoj mreži. Međutim, verzija koja je sada objavljena ne uključuje integraciju sa društvenom mrežom.

Objava xAI-ja dolazi u trenutku kada su i druge istaknute kompanije kao što su Meta i Google podelile svoje AI modele sa zajednicom, podstičući trend otvorenog koda u AI industriji. Meta je ranije open-sourcovala modele kao što su LLaMa, Mistral i Falcon, dok je Google predstavio Gemma2B i Gemma7B, ističe TechCrunch.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se Ilon Mask nalazi u pravnoj borbi sa OpenAI, tužeći organizaciju zbog navodne izdaje ciljeva neprofitnog razvoja veštačke inteligencije. Mask je, otkako je podneo tužbu, više puta kritikovao OpenAI i Sema Altmana na društvenoj mreži X, izražavajući svoje nezadovoljstvo trenutnim pravcem u kojem se industrija veštačke inteligencije kreće.

Oceni tekst

5
4 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima