O kompaniji
62
Iskustva
13
Plate
1
Poslovi
Computer Rock d.o.o. logo

Computer Rock d.o.o.

4.1
08.09.2022.

Mentorstvo u JavaScript timu

Helloworld

Kako je Javascript tim bio jedan od najvećih timova u kompaniji, sa tendencijom rasta, javila se potreba da se neke od dužnosti koje ima tim lider delegiraju na ostatak tima. Tada smo došli na ideju da stvorimo manje mentorske grupe, kako bi svaki član tima imao dovoljno pažnje i prostora da iskomunicira svoje potrebe, da uvek ima povratnu informaciju o svom radu, šta treba unaprediti i na koji način i naravno, kako bismo ubrzali HR procese.

Mentorski tim trenutno broji pet članova, uključujući i tim lidera, a svaki mentor ima grupu kolega za koje je zadužen. Pristup radu i organizacija su prilično individualni i svaki mentor ima autonomiju da odluči koje metode će primenjivati u okviru svoje grupe, ali, naravno, u skladu sa zajedničkim ciljevima i idejama. Ono što nam je najbitnije je da stvorimo odnos poverenja između mentora i mentorisanog i zbog toga ne insistiramo na čisto birokratskoj podeli na grupe, već to radimo na osnovu više faktora i ostavljamo prostora za promenu grupe, na obostrani zahtev.

Ceo proces počinje već na prvom intervjuu, kada se kandidat i mentor upoznaju. Već tada mentor može da proceni prednosti i slabosti budućeg kolege i u kom smeru bi trebalo da se razvija. Nekada se dešava da kandidat sa intervjua završi u drugoj grupi, najčešće zbog projekata i tehnologija, ali se trudimo da održimo kontinuitet i da prvih par nedelja u firmi uz novu osobu bude poznato lice. Drugi korak je, takozvani, “onboarding” sastanak. Mentor je tu da uputi novozaposlenog u procedure i procese u timu, da se potrudi da isprati i pruži podršku prilikom podešavanja opreme, projekata, integracije u tim i na projekat, kao i oko pojedinih birokratskih stvari. Tokom prvih nekoliko nedelja u firmi, pa čak i meseci, mentor bi trebalo intenzivnije da se čuje sa novim članom, kako bi se uverio da kolega ima sve neophodno za rad i da se dobro uklapa u novi tim. Kasnije se taj period ustaljuje i razgovori se obavljaju jednom u nekoliko nedelja.

Bitno je napomenuti da mentor nije neko ko je zadužen za tehničke konsultacije i za obučavanje kolega, već je tu da usmerava, pruži podršku i da omogući kolegi da pokaže svoj pun potencijal. Naravno, ovo ne znači da sa mentorom ne treba diskutovati o tehničkim stvarima, ali ovakve stvari je najbolje rešavati na nivou projektnog tima, kao i sa celim JS timom.

Mentori, osim direktnog rada sa članovima svojih grupa developera, zajedno sa JS tim liderom rade na standardizaciji i implementaciji development procesa, održavanju standarda i kvaliteta koda, pravovremenom uvođenju novih tehnologija i rešenja i drugo. Ovo se ostvaruje kroz redovne, nedeljne sastanke koje mentorski tim ima, a na kojima se diskutuje o izazovima i rešenjima, kao i o planiranju aktivnosti vezanih za pomenute zadatke. Definisana vizija i postavljeni ciljevi se onda dalje implementiraju kroz ostale aktivnosti i kroz rad sa članovima tima.

Iako je ovaj program na početku, primetili smo poboljšanja u odnosu na prethodni period. Takođe, novi zaposleni su nam dali veoma pozitivne povratne informacije o procesu. Sada je na timu da kontinuiranim radom i komunikacijom sa ostatkom developera, proces dovede na nivo koji će kvalitetnije funkcionisati i dati najbolje rezultate.

Posetite profil kompanije Computer Rock d.o.o.

Galerija