O kompaniji
76
Iskustva
39
Plate
Poslovi
Continental logo

Continental

4.2
13.03.2023.

Continental: Open-source u product-based razvoju

Helloworld

Naše napore za otvorenost inovacija i ubrzavanja razvoja mobilnosti smo dodatno pojačali – usvojili smo manifest koji se tiče naše posvećenosti zajedničkom radu sa besplatnim softverom otvorenog koda (FOSS). Softver otvorenog koda su programi čiji je izvorni kod otvoren i dostupan. Odgovarajući softver mogu koristiti, analizirati, modifikovati i distribuirati svi korisnici u skladu sa odgovarajućim licencama. Naravno, možemo se pitati – koji su benefiti za kompanije? Jednostavno rečeno - mnogi! Korišćenje softvera otvorenog koda može značajno da uštedi troškove razvoja i nudi sigurnost i transparentnost za sve korisnike, pošto se slabosti i bezbednosni nedostaci mogu brzo identifikovati i eliminisati kroz saradnju svih kompanija koji se na FOSS oslanjaju.

Naime, Continental već neko vreme radi sa softverom otvorenog koda. Ipak, smatrali smo da je vreme da prepoznamo ove napore i zvanično. Zato smo objavili javnu izjavu koji smo nazvali “Continental Automotive FOSS Manifesto”. U ovom manifestu smo naglasili rastući značaj softvera otvorenog koda za automobilsku industriju. „Softver otvorenog koda je od suštinskog značaja za oblikovanje sutrašnje mobilnosti“, objašnjava Gilles Mabire, Chief Technology Officer (CTO) kompanija Continental. „Kompanije orijentisane na budućnost oslanjaju se na saradnju u razvoju osnovnih softverskih modula. Continental je aktivan član globalne automobilske zajednice koji radi na ključnim FOSS projektima. To je jedini način na koji ćemo zajedno moći da savladamo glavne tehnološke izazove za održivu i savremenu mobilnost.“

U „Continental Automotive FOSS Manifestu“, Continental se obavezuje da:

1. Uključi sve aspekte razvoja i korišćenja FOSS-a u svakodnevne zadatke, 2. Doprinese FOSS zajednicama kao partner od poverenja i 3. Kao pouzdana kompanija u kojoj je softver integralan deo lanca razvoja proizvoda i rešenja, nastavi da stavlja zadovoljstvo kupaca i zaposlenih u centar svojih odluka.

Naša javna izjava ide ruku pod ruku sa #Continental vrednostima:

Poverenje, Slobodom delovanja, Jedni za druge i Želja za pobedom.

Oko 20.000 Continental specijalista radi sa FOSS

Continental zapošljava oko 20.000 inženjera širom sveta sa dubokim razumevanjem softvera i IT tehnologija. To uključuje i oko 1.000 stručnjaka za veštačku inteligenciju.

Naš cilj je upravo ono što negujemo kod svakog zaposlenog - da se bavi bezbednim i odgovornim razvojem i korišćenjem FOSS-a.

Drugim rečima, naši inženjeri koji se bave razvijanjem softvera će biti i aktivni članovi relevantnih FOSS zajednica. Kao dobri „građani otvorenog koda“ ponašaju se odgovorno, s poštovanjem i naravno u skladu sa svim zakonskim propisima.

Continental je već član ključnih projekata i organizacija za razvoj i distribuciju softvera otvorenog koda, kao što su Eclipse Foundation, Linux Foundation, OSADL (Open Source Automation Development Lab) i GAIA-X, gde aktivno doprinosimo FOSS projektima.

Posetite profil kompanije Continental.

Galerija