O kompaniji
76
Iskustva
39
Plate
Poslovi
Continental logo

Continental

4.2
28.10.2022.

Razvoj elektronike displeja

Helloworld

Kada su se prvi put pojavili ekrani u automobilima, bili su svega par inča veličine. Sada se razvijaju displeji koji su pillar to pillar tj. ekrani koji se prostiru celom širinom automobila. Rešenja za elektronska kola, mnoštvo elektroskih komponenti, performanse niza parametara su neophodni da bi se takav proizvod uopšte i zamislio. Ipak, nije samo veličina displeja ono što je povećalo važnost i složenost elektrotehničkog inženejrstva u automobilskoj industriji - povećala se i rezolucija! Uslov za tako nešto je povećana procesorska moć jedinice za prikaz slike na ekranu. Pritom, još jedan veliki napredak u oblasti razvoja ekrana je prelazak na LED displeje. Ova tehnologija, za standarde automobilske industrije, je još u razvoju ali predstavlja putanju kojom će dalje da se razvijaju displeji u našim vozilima, a sa njima i elektonika koja je fundamentalni deo tog tog celog sistema.

Započinjanje razvoja

Razvoj proizvoda unutar tima za elektotehičko inženjerstvo počinje dobijanjem specifikacija uređaja koji naši klijenti žele da Continental izradi. U zavisnosti od dobijenih zahteva, kreće istraživanje različitih oblasti, sve sa istim ciljem – inovativno rešenje displeja. Znamo da je korisničko iskustvo centralan za kupovinu vozila. Zbog toga, uređaji koje razvijamo su sve veće kompleksnosti. Strožiji kriterijumi su samo za očekivati, a iste nam zadaju trendovi i industrija, te je potrebno konstantno usavršavanje u našoj oblasti. 

Dodatnu dinamiku u funkcionisanju našeg sistema unosi činjenica da radimo sa komponentama koje imaju ograničen vek trajanja. Zajedno sa time, konstantno napredovanje elektrotehničke industrije i grane nauke omogućava izradu efikasnijih, jeftinijih i moćnijih uređaja. Upravo je to razlog zbog kojeg istraživanje materijala, uređaja, tehnika, rešenja i slično, kao i saradnja sa dobavljačima i kupcem, postaju odlučujući kada je reč o krajnjem rešenju. Brz i efikasan razvoj novih elektronskih komponenti omogućava da obavljamo sve kompleksnije zadatke koji nam dolaze, a koji su motivisani razvojem tehnologija displeja, korisničkog iskustva i optičkog inženjerstva.

Dizajn i izrada PCB ploče

Pre početka dizajniranja PCB-a, potrebno je definisati od kojih elektronskih modula se sastoji uređaj koji pravimo. Kada je to definisano, započinje se sa izborom električnih komponenti i realizacija tih individualnih modula. Realizacija startuje izradom šematika (engl. Schematic) gde se postavljaju sve komponente koje koristimo u projektu, a potom se nastavlja ka njihovom međusobnom povezivanju. Prilikom izbora komponenti mora se obratiti posebna pažnja na njihov životni ciklus, dostupnost u narednih nekoliko godina, kvalitet i cenu. Kada se svi prethodno navedeni kriterijumi ispune, sledeći korak je rutiranje PCB-a. Rutiranje je krucijalan deo u razvoju PCB-a - mala greška u ovom procesu može da ugrozi funkcionalnost celog uređaja. Zato je za ovu funkciju potrebno iskustvo i jako dobro znanje elektrotehnike, zbog razlicitih fenomena koji se mogu javiti na PCBu pri razlicitim uslovima rada. Kada se rutiranje uspešno uradi, sledi proces pravljenja tih PCB-a, odnosno njihovo naručivanje. Izrađeni PCB-i se dostavljaju Continental-u gde sledi proces lemljenja elektronskih komponenti na PCB.

Zbog manje količine uzoraka, lemljenje se vrši ručno i to samo u prvoj fazi, dakle, pre nego što se započne proizvodnja. Kada započne proizvodnja u fabrici, ovaj proces se automatizuje i sve što se tiče lemljenja preuzima mašina. Ona prima ploče na kojima se nalaze PCB table, sortira komponente na svoja mesta i posle celu ploču šalje u pećnicu gde se komponente zaleme za PCB.

Testiranje PCB ploča

Posle završene izrade PCB-a i lemljenja komponenti, započinje proces testiranja napravljenog uređaja. Detaljna i kvalitetna testiranja su potrebna prilikom porcesa razvoja, da bi se na vreme u sistemu greške pronašle i otklonile. Ovakvim pristupom obezbeđujemo da naši uređaji ispunjavaju najviše standarde što se tiče kvaliteta, a samim tim osiguravamo dugačak životni vek, ali i to da ispunjavamo sve ciljeve koji su nam zadati od strane klijenata. Elektrotehničko testiranje PCB-a se vrši po modulima. Svaki od kolega dobija module koje je potrebno testirati kao i test specifikacije, gde je detaljno opisan proces merenja na toj komponenti, kriterijumi za prolaz merenih veličina kao i mesto za beleženje dobijenih rezultata. Zbog različitih uslova u kojima auto može da se nađe, potrebno je raditi testove na različitim temperaturama. Ovo je bitno jer se očekuje da ta komponenta podjednako dobro radi u pustinji, na visokoj temperaturi, kao i uslovima snega i velikog minusa. Ovo se postiže tako što test uzorke stavljamo u termalne komore u kojima možemo da zadamo temperaturu koju želimo. Standardni opseg temperatura na kojima testiramo uređaje je: -40°C, +25°C i +85°C.

Autor: Stefanov Aleksandar

Posetite profil kompanije Continental.

Galerija