O kompaniji
17
Iskustva
17
Plate
Poslovi
Enlight Engineering logo

Enlight Engineering

5
26.01.2023.

Završila se FAROS praksa

Helloworld

Nakon šest meseci, Đorđe Božović i Nikola Matijević uspešno su završili svoju praksu u okviru FAROS programa, čiji je cilj bio da studentima Fakulteta tehničkih nauka pruži praktično znanje kroz plaćeno stažiranje. Za vreme trajanja prakse, oni su radili na projektima koje su zatim koristili za odbranu svojih diplomskih radova.

Tokom svoje prakse, Đorđe je radio na razvoju aplikacije za autentifikaciju koja se pokreće na Raspberry Pi računaru. Radi se o aplikaciji koja omogućava prepoznavanju lica i autentifikaciju osobe i na osnovu toga vrši autorizaciju i dozvoljava osobi pristup određenoj prostoriji. Đorđe je uspešno finalizovao ovu aplikaciju, koja je sada gotova i spremna za korišćenje.

“Dosta novih stvari sam naučio dok sam radio na ovom projektu. Mnogo sam morao da istražujem. Meni su Raspberry Pi i generalno prepoznavanje lica bili potpuni novitet, nisam radio na tome na fakultetu. Pored toga, morao sam dosta više da se posvetim učenju Python-a, s obzirom da ni njega nismo toliko izučavali. Bilo mi je bitno da kroz ovaj projekat proširim svoj spektar znanja.”

Đorđu je ovaj projekat koji je realizovao na praksi bio ujedno i diplomski rad, a od akademskog mentora i komisije dobio je pozitivne komentare.

“Naučio sam kako se zapravo razvija softver u industriji, kako se piše kod na način da bude čitljiv za sve i da može lako da se proširi. Upoznao sam principe programiranja i, u suštini, sve što se tiče razvoja jednog procesa. Na fakultetu nije bio toliki naglasak na tome, pa mi je mnogo drago što mi se ukazala ova prilika.” kaže Đorđe.

Nikolin finalni proizvod bila je aplikacija za detekciju lažnih vesti, odnosno pouzdanosti njihovih izvora. U osnovi predstavlja modele mašinskog učenja koji se obučavaju na određenim tekstovima i pokušavaju da klasifikuje tekstove u odnosu na to kako su označeni.

Kako se on bavio tekstovima koji mogu da se označe kao tačni ili netačni, kreirao je neku vrstu detektora lažnih vesti. U aplikaciju ulazi vest u tekstualnom formatu, a ishod je informacija o tome da li je izvor vesti pouzdan ili ne.

Uz pomoć web framework-a, proširio je aplikaciju tako da bude prikladnija za potencijalnog korisnika. Iskorišćena je obrada prirodnog jezika (natural language processing) da bi se ti tekstovi obradili i mogli koristili u svim modelima mašinskog učenja.

U slučaju Nikoline aplikacije, modeli su istrenirani na vestima sa političkim temama u Americi u periodu od 2015. do 2018. godine.

“U suštini, sve što se tiče obrade prirodnog jezika sam ispočetka učio radeći na ovoj aplikaciji, a unapredio sam svoje znanje modela mašinskog učenja. Veoma sam zadovoljan ovim projektom. Mislim da smo napravili proizvod koji zaista može da se održava i bude koristan.” rekao je Nikola.

On je, takođe, uspešno iskoristio svoj projekat za odbranu diplomskog rada. Njegov diplomski rad je bio apstraktniji i nije se odnosio samo na teme lažnih vesti, već generalno na klasifikaciju obrade prirodnog jezika i modele mašinskog učenja. Delove projekta koristio je kako bi praktično objasnio delove svog rada.

Njihov mentor iz Enlight-a, Aleksandar Dodić, proizvod ove prakse vidi malo drugačije

On kaže da finalni „proizvod“ FAROS programa nisu softverske aplikacije, već dva mlada momka sa dobrim predznanjem, koja mogu da nastave karijeru na mnogo bolji način nego neko ko nije imao ovakav vid praktičnog rada.

“Upoznali su se sa tim šta je čist kod, šta je sve značaj dizajna pre programiranja u procesu razvoja softvera. Koristili su Git kao alat za verzionisanje softvera. Koristili su Jira-u kao alat za praćenje zadataka i vođenje projekata, davali su procene. Jednom rečju, videli su kako u firmi izgleda celokupan proces razvoja softvera. To je sve ono što ih čeka u budućnosti, ali oni sada ne počinju od nule već imaju prednost u odnosu na ostale.”

Aleksandar ne krije svoj ponos i zadovoljstvo ovim momcima. “Imam samo pohvale za njih. Vredno su radili, trudili su se i usvajali savete. Mnogo su naučili tokom ove prakse.”

Đorđe i Nikola ohrabruju studente da se prijave za FAROS program za praksu i nadaju se da su njihova iskustva dobar primer onoga šta budući praktikanti mogu da očekuju.

“Smatram da treba da izaberu ovu praksu jer će im obezbediti znanja koja neće moći da steknu na drugom mestu. Imaće na raspolaganju mentora koji će im pomagati na projektima, a proširiće svoj spektar znanja.” kaže Đorđe. Nikola poručuje da će praktikanti “naučiti kako je to raditi u firmi, osetiti odgovornost i biti okruženi ljudima u industriji koji vredno rade”.

Faros praktikanti postaju Enlight zaposleni

Enlight timu se pridružuju Đorđe Božović i Nikola Matijević, nakon uspešno završene prakse u okviru FAROS programa. Od novembra, njih dvojica će raditi sa dva senior softver inženjera na jednom od eksternih projekata, kao i na internom projektu. Pored ovog angažmana, obojica su od ove jeseni upisani i na master studije.

Đorđe, koji je u okviru svoje prakse kreirao aplikaciju za autentikaciju lica i autorizaciju, je sada upisao master studije primenjenog softverskog inženjerstva, što je nastavak njegovih osnovnih akademskih studija.

Na pitanje zašto je odlučio da prihvati ponudu za posao, kaže: “U Enlight-u mi se svidelo druželjubivo i prijatno radno okruženje i način rada. Stvarno nisam imao nijednu zamerku niti negativan utisak. Dobio sam ponudu za posao i prihvatio sam je, jer mi je važno da budem u firmi koja će da se posveti mom napretku i pomogne mi da postanem bolji i kvalitetniji softver inženjer”.

Nikolina motivacija da ostane u Enlightu dolazi, kako iz velikih mogućnosti za napredovanjem, tako i iz organizacione kulture koju je imao prilike da doživi tokom svoje prakse.

“Sviđa mi se odnos slobode i odgovornosti. Svakom zaposlenom je ukazano poverenje da svoj zadatak radi kada želi, dok god je taj zadatak urađen kvalitetno i na vreme. Naravno, sastanci su fiksni, ali to kada ćemo doći i otići sa posla nije važno, jer nas niko ne mikromenadžuje.”

On je upisao master studije iz informacionog inženjeringa, te mu je zbog neizvesne dinamike predavanja i vežbi važna fleksibilnost firme kada je u pitanju radno vreme.

“Nije problem da dođemo prepodne, radimo par sati, a popodne radimo od kuće. Ili, ukoliko je potrebno, nekim danima možemo da radimo samo od kuće. Ovaj aspekt mi mnogo znači”

Njih dvojica nastavljaju da rade zajedno i biće angažovani na istom projektu. Ponosni smo što zvanično postaju deo Enlight ekipe i želimo im svu sreću u njihovom daljem radu i profesionalnom razvoju!

Posetite profil kompanije Enlight Engineering.

Galerija