O kompaniji
35
Iskustva
11
Plate
Poslovi
Inspira grupa logo

Inspira grupa

4.7
23.02.2022.

Živ je PHP, umro nije!

Helloworld

Dobar dan. Na početku, jedno malo upozorenje. Zamisao PR službe ili kako volim da ih zovem u orvelovskom stilu, službe za kontrolu stvaranja naše stvarnosti, bila je da napišem tekst o svom ličnom i kodnom razvitku, pokušaću to da ispunim, nemojte mi zameriti ako skrenem sa teme.

Na početku, o bitnosti u kojim tehnologijama, odnosno jezicima, radite. Kod zaposlenja, osim plate (od nečega se mora kupiti kisela voda) i samih projekata na kojim radite, tehnologije su pre stolova, što za fudbal, što za tenis, soba za odmor sa konzolama i nekoga da nas rashlađuje listom palme. U mom slučaju, bolje tim listom palme da rashlađuju servere, kad ih izmučim neoptimizovanim upitima uz, narodski rečeno, samo da probam nešto.

Trenutno se radim PHP frejmvorkom zvanim Symfony, smatram da je moćan, iako godinama slušamo o mrtvilu PHP-a, a ako pogledam oko sebe, imam svoj mali svet i Laravel oko njega. Nemojmo se upuštati u rasprave da li je bolji Symfony ili Laravel, jer to je rasprava kao Zvezda i Partizan, drugu stranu nikad nećete ubediti. O popularnosti, pogotovo u Srbiji, možemo. Za jedan skoro umrli jezik, PHP se jako dobro drži. Radim se još Javascript radnim okvirima, Angular, ponekad Node.js i recimo da su te tehnologije moja trenutna zona komfora. Pokušavao sam da se radim u slobodno vreme Python-om, ali još sam daleko od majstora u gorepomenutim, pa Python ostaje samo kao hobi, kao i Linux distribucija zvana Kali.

Kad kažem da sam u zoni komfora u pomenutim tehnologijama, mislim na to da i kad mi ne ide, kada ostanem duže na izradi nečega, nego što sam planirao, kad nisam planirao da će "subscriber" tako da se ponaša, kad pomislim da bih osedeo da srećom prethodno nisam oćelavio i to mi ne bude problem. Nešto sam naučio na kraju. I budem srećan zbog toga.

Ako nisi neka senior majstorčina, guru nad guruima, iz godine u godinu, onaj kod od prethodne godine će izgledati da, ipak, to može bolje. Makar malo bolje. Kad naletim na svoj kod od pre par godina, opsujem sam sebe. Još malo se samoizvređam i onda krenem dalje. I to je dobro, to svedoči o napretku. Kada sam krenuo, bitno je bilo da to samo radi, sad je već bitno i kako radi. Optimizacija je majka progresa. Zamislite neki ultra fensi preloader (koji niste na neki način resizer-ovali) na stranici, koji ima dobru kilobatažu, pa se pored stranice, dodatno učitava i ono što treba da se vrti dok se stranica učitava. To baš nije dobro.

Takođe, kakvi potencijalni repovi će ostati, da li smo ostavili fleksibilnost za neku buduću izmenu ili ćemo morati sve iz početka. Ima pesma jedne estradne umetnice "Ko da sutra ne postoji", e, pa, treba prerasti programiranje ko da sutra ne postoji. Dobro je barem razmišljati o tome, iako nekad biznis zahtev poželim da uradim na brzi način, nekad umijem biti lenj, a brzi načini i "hack" rešenja obično nisu dobra praksa. U pola noći, dok snivam najlepše snove, da me probude, tačno znam gde se nalazi jedno moje "hack" rešenje, kada su me zajedničkim snagama maltretirali PrimeNg i Google Tag Manager, pa sam to rešio tako što sam napravio DataLayer i reko GTM-u, evo ti podatak da se pomerao slider, a u kodu ostavio komentar u fazonu "Ovo je odvratno, radi. Do nekih sretnijih vremena".

Kada sam došao u firmu, praktično da nisam ni znao šta je Mongo, danas gledam da izbegnem SQL gde sve mogu. Zaljubio sam se u Mongo agregacije, a da i te kako imam da učim još o njima. I to je valjda neki napredak, od ničega do nečega. S one vankodne strane, ne znam šta da kažem, šta da slažem sad. Šalim se, mislim da sam i sa te strane nešto napredovao. Valjda sam vremenom postao tolerantniji, opet, nekad umem da na zahteve kažem "ne može to tako", ali pristajem na kompromise.

Ako moram da izaberem gde sam više napredovao, izabrao bih kodnu stranu. Valjda ovim priznanjem nisam sebi kupio kartu za psihologe i psihijatre o trošku firme.

Naposletku, ono što mogu da vas posavetujem, čak i kada kopirate nešto sa Stackoverflow-a, pa to lepo radi, potrudite se da razumete kako to i šta zaista radi. Samo razumevanjem, što ljudi, što programskih jezika, možemo napredovati.

Ostajte dobri i zdravi.

Goran Janković, Software Developer, 4zida.rs

Za više informacija, posetite profil Infostud Grupe. 

 

Galerija