O kompaniji
21
Iskustva
11
Plate
6
Poslovi
Merkle logo

Merkle

3
25.11.2021.

U okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka održava se Merkle Female Hackathon

Helloworld

• Prema procenama Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u srpskom IT sektoru radi između 15 i 20 odsto žena programera •  Takmičenje je organizovano sa ciljem da osnaži žene programere da prevaziđu izazove koji i dalje postoje u IT industriji •  Pravo učešća imaju sve žene bez obzira na prethodno iskustvo i nivo znanja •  Među nagradama za najbolje učesnice je i praksa u Merkle-u

Beograd, 24. novembar 2021. godine - Prijave za jubilarno peto takmičenje namenjeno ženama programerima pod nazivom Merkle Female Hackathon počele su danas. Hakaton organizuje agencija za korisničko iskustvo zasnovano na podacima, Merkle, a pravo učešća imaju sve žene zainteresovane za programiranje bez obzira na prethodno iskustvo ili nivo znanja.

Organizatori napominju da je na prethodnim takmičenjima učestvovalo više od 60 programerki i da su mnoge od njih nastavile profesionalni razvoj u IT sferi.

„Cilj hakatona je da osnažimo žene programere da prevaziđu izazove koji su i dalje prisutni u IT industriji. Danas je situacija daleko bolja u odnosu na prethodni period, ali je i dalje dominantno mišljenje da je IT muška profesija. Merkle zapošljava više od 50 odsto žena softverskih inženjera i smatramo da je izuzetno važno da budemo primer i podržimo sve one koje žele da rade u IT-juˮ, ističe Dušica Veličković, organizator i član žirija na hakatonu.

Veličković dodaje da, prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, procenat žena u srpskom IT sektoru iznosi između 15 i 20 odsto: „Istraživanja Eurostata pokazuju da je tek svaki peti programer ženskog pola, a da su u Srbiji žene 19 odsto od svih zaposlenih programera.ˮ

Na Merkle Female Hackathon takmičarke se mogu prijaviti i kao pojedinci i kao timovi. Učešće je besplatno, a potrebno je samo da takmičarke imaju svoj laptop. Najbolji tim će kao nagradu dobiti karte za IT konferenciju, a među nagradama za najbolje učesnice je i praksa u Merkle-u.

„Učesnice će imati deset sati da razviju prototip softverskog rešenja. Na raspolaganju će imati pomoć mentorki, softverskih inženjera iz Merkle-a, internet i moći će da koriste programski jezik po izboru.

Zadatak konkursa biće poznat dan ranije, a po završetku hakatona sva predložena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki”, objašnjava Dušica Veličković i dodaje: „Rešenje ne mora da bude razvijeno do kraja, ali je važno da ideja bude upotrebljiva u stvarnom okruženju, da bude autentična i da sadrži makar neki deo softverskog koda.”

Prijave za takmičenje u programiranju Merkle Female Hackathon otvorene su do 5. decembra u ponoć, a formular za prijave i sve informacije o hakatonu dostupne su na https://merkleinc.ch/en/topics-trends/event/2021/merkle-%20female-hackathon-belgrade.

Takmičenje je zakazano za 11. decembar i biće održano u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka.Molimo vas da se za sve dodatne informacije obratite Ani Matijević +381 62 257 099 ili ana.matijevic@pressoffice.rs.

Posetite profil kompanije Merkle. 

Galerija