O kompaniji
44
Iskustva
11
Plate
Poslovi
Vivify Ideas logo

Vivify Ideas

4.3
20.10.2021.

Živim u Banjaluci, radim u Novom Sadu (1. deo)

Helloworld

U prethodnom blog postu spomenuli smo da nam je prethodni period i uvođenje rada na daljinu kao normalnog načina poslovanja, doneo izvesne promene i nove mogućnosti u pogledu širenja tima van Novog Sada, pa čak i u regionu.

Kako to izgleda kada se našem timu priključite iz Banjaluke, opisali su nam dvojica kolega – Zoran Zlokapa koji je uz kompaniju od davne 2014. godine, i novi kolega, Stefan Kajkut.

U nastvaku, prenosimo Vam prvo Stefanovu pričiu i njegove utiske o timu, kompaniji i radu na daljinu.Odakle si saznao za kompaniju Vivify Ideas? Šta te je privuklo da nam se pridružiš?

U Vivify Ideas sam došao tako što mi se preko Linkedina obratila koleginica Tijana i zakazala jedan info sastanak.

Pošto sam studirao u Novom Sadu, na FTN- u, za Vivify Ideas sam čuo i ranije. Prvo sam za Vivify saznao preko Konteha, a zatim sam čuo i druge kolege da pričaju o firmi kao jednoj od destinacija gdje bi mogli kasnije da rade ili eventualno obavljaju praksu.

Prije svega me privukao projekat jer je to trebalo da bude jedna pozicija gdje se AI koristi da bi se napravila platforma za brzo čitanje. Ja obožavam projekte tog tipa koji stvarno mogu pomoći svijetu i ljudima i omogućiti im bolji i lakši život. Sa druge strane, neću lagati, dobio sam i dobru finansijsku ponudu.

Kako si doživeo kompaniju na osnovu prvih utisaka?

Nisam imao previše susreta sa kompanijom i ljudima u njoj, ali sam čuo jako dobre stvari, a ljudi koje sam za sada upoznao su ostavili jako dobar utisak. Počevši od Tijane i njenog opuštenog pristupa do Draganovog skroz opuštenog i neformalnog razgovora na intervjuu. To je bio jedan od rijetkih intervjua gdje smo se ispričali kao na kafi.

Sa druge strane, vidim da kompanija ulaže u svoje zaposlene, postoji tu budžet za samoedukaciju i razne knjige/kurseve, kao i razne druge pogodnosti u vidu privatnog zdravstvenog i sl. Vidim opuštenost u pisanju i pristupu. Sve u svemu, moderna kompanija, koja voli svoje zaposlene i ulaže kako u profesionalnom smislu (u vidu edukacije), tako i u privatnom smislu u vidu tih raznih, gore navedenih pogodnosti, a vodi se računa i o work-life balansu.

Da li si i ranije radio na daljinu? Da li si naviknut na ovaj način rada i kako si se organizovao?

Moj remote rad je počeo dok sam radio još u Codecentricu, jer nas je covid natjerao na takav režim rada, tako da sam navikao. Sledeća kompanija za koju sam radio je bila potpuno remote i remote rad mi više nije predstavljao problem. Barem kod nas u softverskom inžinjerstvu nečiji rad može kvantitativno da se mjeri, pa ne mislim da je remote režim rada problem, jer će se uvidjeti da li neko radi ili ne radi.

Ispočetka mi je remote režim rada bio malo problematičan jer nisam mogao da se natjeram da sjedim u kući sve vrijeme na jednom mjestu i da ne razgovaram ni sa kim, ali vremenom sam se navikao i ne mislim da ću se vraćati u klasičan način rada u skorije vrijeme (mozda jednom sedmično, čisto da se vidim sa ljudima).

Mislim da sam na ovaj način dosta produktivniji, ne gubim vrijeme na dolazak/odlazak sa posla i slično.

Koji su nedostaci ovakvog načina rada?

Jedino što mi predstavlja problem je što sam pomalo “zaboravio” kako da razgovaram sa ljudima, pa su mi, recimo, i neke obične kafe pomalo „problematične“ sto se ljudske interakcije tiče. Takođe, jos jedan problem sto se tiče remote rada je što ume da se izgubi granica između privatnog i poslovnog, često se posao zna odužiti na čitav dan rada i onda imaš osjećaj da ti se život svodi samo na rad i spavanje.

Mislim da je rješenje za to da zapravo maksimalno ispuniš svoj raspored nekim aktivnostima, prilikom čega nećeš imati vremena za takav osjećaj. Sa druge strane, jako je bitno i naviknuti se na taj način rada, jer ne odgovara to svakome.

Što se tiče mog rada iz Banja Luke, živim u stanu gdje imam svoju radnu sobu i u suštini je to mjesto gdje se magija odvija. Ponekad odem do nekog lokalnog kafića gdje malo radim, ali često to nije moguće zbog mnogo sastanaka. U ljetnom/zimskom periodu, znam nekada otići na vikendicu pa raditi odatle, ali sve zavisi od trenutnih zadataka.

Koliko često dolaziš u Novi Sad?

U Novi Sad dolazim svake 2-3 sedmice, uglavnom vikendima. Pošto mi je supruga iz tih krajeva, često posjećujemo njenu porodicu, a i ja obožavam Novi Sad i volim da dođem kad god imam priliku.

Nekada smo znali dolaziti i radnim danima prilikom čega bih ja radio iz njene porodične kuće ili nekog kafića, ali je ona sada u potrazi za poslom, pa mislim da to neće biti moguće ukoliko nešto nađe. Bio sam već par puta kod vas u kancelarijama, ali uglavnom u prolazu, svakako bih volio doći jednom mjesečno pa sedmicu rada provesti i iz vaših kancelarija.

Naš kolega iz Banja Luke, Zoran, radi kod nas već duži niz godina, da li ste se upoznali i povezali? Uskoro nam se priključuje još jedan kolega iz Banja Luke a u toku su intervjui i da drugim kandidatima tako da je sigurno širenje tima u ovom gradu. Da Li planiraš da se povežeš sa novim kolegama u svom gradu i da li ti je to važno, ili si više “samotnjak”?

Zorana nisam još upoznao, ali svakako će to biti jedna od stvari koje namjeravam da uradim u narednom periodu. Neke od potencijalnih kolega, ali i budućih kandidata već znam, a takođe, neke nove sigurno i planiram da preporučim kompaniji.

Cilj i jeste da se svi povežemo i počnemo da širimo kako tim, tako i priču u ovom gradu. Smatram da je Banja Luka veliki IT potencijal i često o njoj govorim kao o Novom Sadu prije nekih 10-ak godina (što znači da nas neki IT boom sigurno očekuje).

Malo sam više navikao na samotnjački način rada, ali u slučaju nekog hub-a u Banja Luci, vjerovatno bih dolazio barem jednom sedmično.

Koje benefite za zaposlene u Vivify Ideas smatraš najkorisnijim?

Možda najkorisnijim smatram mogućnost fleksibilnog i kliznog radnog vremena. Mnoge kompanije to govore samo u smislu početka rada, ali rijetko koja nudi mogućnost 4-dnevne radne nedelje ili fleksibilnosti organizovanja satnica. Sa druge strane, beskamatne pozajmice – wow, nisam ovo još vidio, za to skidam kapu.

Da li bi dodao nešto za kraj?

Pa ono sto bih dodao je da mi se sviđa sva Vivify Ideas priča i da se nadam da će u Banja Luci da to zaživi do nekog stvarno zavidnog nivoa i da se potencijalno otvori neki hub.

Author: Blaženka Radojčin digital marketing manager at Vivify Ideas

Posetite profil kompanije Vivify Ideas.

Galerija