11.04.2022. ·
5 min

10 sjajnih mogućnosti koje pruža Github radionica

10 sjajnih mogućnosti koje pruža Github radionica

GitHub je predstavio github.dev koji ti omogućava da pritisneš . u bilo kom repozitorijumu kako bi se otvorilo u VS codeu, direktno iz tvog brauzera. Ovaj prost potez u značajnoj meri može da poveća produktivnost kada su u pitanju čitanje, editovanje i deljnje koda u GitHubu – a to nije mala stvar. 

S obzirom na to da je github.dev baziran na VC Codeu, postoji mogućnost da se dodatno modifikuje boje tema, ikonice fajlova i mnoge druge stvari. 

Najbolje od svega, možeš putem settings sync prebaciti već kreirana podešavanja između VS Codea, github.deva i Codespacesa. Na ovaj način, gde god da edituješ ili čitaš kod, uvek ćeš se osećati kao kod kuće i u poznatom okreuženju. 

Još jedna stvar, koja nećemožda odmah biti očigledna, jeste i to da  github.dev pruža priliku da modifikuješ i kreiraš potpuno nove GitHub-native workflows. Umesto da se oslanjaš na ekstenzije brauzera ili servise trećih strana kako bi modifikovao github.com, sada možeš maksimalno da koristiš editor koji već voliš kako bi direktno unapredio GitHub.  

Kako bismo bolje ilustrovali ove prednosti, donosimo 10 primera stvari koje github.dev omogućava: 

Deljenje dubokih linkova 

 

Pored pritiskanja „tačke“ sa repozitorijum stranice, ovaj taster možeš da pritisneš i kada gledaš specifičan fajl na GitHub.com. Pritom, ako u otvorenom fajlu odabereš neki tekst i pritisneš „.“, kada se VS Code otvori, fokusiraće se na taj fajl i isti tekst će biti selektovan.

Možeš da kopiraš URL u brauzer, i to pošalješ drugima, kako bi podelio „baš taj isti kontekst“. 

Ova prosta mogućnost ima potencijal da otvori nove i interesantne načine komunikacije u vezi sa kodom. 

Izvedite proveru koda 

Pored pritiskanja „tačkice“ u fajlu ili repozitorijumu, sada možeš da je pritisneš i kada gledaš pull request. To omogućava da gledaš pull request uz pomoć bogatog multi-file pogleda, koji donosi mogućnost gledanja i odgovaranja na komentare, predloge promena, pa čak i odobravanje/spajanje pull requesta direktno iz editora. 

Ovaj dodatak poseduje veliki potencijal da se smanji površna provera koda, pružajući developerima bolje alate bez potrebe za kloniranjem ili prebacivanjem sa jedne grane na drugu. 

Editovanje slike i dijagrama 

Pored mogućnosti editovanja tekstualnih fajlova, VS Code omogućava korišćenje ekstenzija u custom editorima kako biste mogli da modifikujete svaki tip fajla unutar vašeg projekta.  

Primera radi, ako instalirate Drawio ekstenziju, možete da gledate i modifikujete dijagrame, do ćete instalacijom Luna Paint ekstenzije biti u prilici da editujete slike (PNG, JPG...).  

U svakom slučaju, modifikovani sadržajj se odmah čuva. 

Još bolje, moćete da podelite duboki link za sliku/dijagram sa drugima, sve dok i oni imaju sve potrebne ekstenzije. 

Upoznavanje sa kodom 

Učenje novog koda može biti teško, jer većina ljudi vrlo često ne zna odakle da krene i kako se veliki fajlovi odnose jedni prema drugim. 

Uz github.dev možeš da instaliraš CodeTour ekstenziju, koja dozvoljava da kreiraš i potom pustiš ispočetka vođene „ture“ određenog koda. S obzirom na to da je github.dev dostupan u brauzeru, svako u timu može brzo da se uhoda sa kodom, bez potrebe za lokalnim instaliranjem dodatnog sadržaja. 

Code Snippets + Gists 

Gists su popularan način da developeri upravljaju i dele delove koda, config fajlove, beleške i mnoge druge stvari. Uz github.dev, možeš da instaliraš GistPad ekstenziju i lako pregledaš i edituješ gistove. 

Na ovaj način je moguće lako upravljajti delovima koda preko multiplih repozitorijma i pristupati im preko desktop editora, ali i preko GitHuba prilikom gledanja ili editovanja koda. 

Web Playgrounds + Tutorijali 

Takozvana igrališta za kodiranje (CodePen ili JSFiddle) predstavljaju prilično popularan način da se nauče programski jezici i baze, i potom ih podeliti sa drugima. Uz github.dev je moguće instalirati CodeSwing ekstenziju i krenuti sa kreiranjem web igrališta koristeći  postojeću postavku editora, i svim tvojim fajlovima koji će biti na GitHubu. 

Beleške i baze znanja 

VS Code je izuzetan editor, i samim tim možeš početi da koristiš github.dev za editovanje i pregledanje svih ličnih beleški i dokumentacije. 

Ako instalirate WikiLens ekstenziju, možeš dobiti Roam/Obsidian iskustvo prilikom editovanja, i održavanje baze znanja koje se nalaze unutar GitHuba. 

Prezentacije 

Kada se naviknete na githud.dev i njegovo kreiranje beleški bazirano na markdownu, bez sumnje ćete želeti da pređete i na druge tipove dokumenata jer je celokupno iskustvo veoma prosto i krajnje elegantno. 

Ako instaliraš Marp ekstenziju, možeš da kreiraš slide dekove koristeći samo markdown i direktno ih prezentuješ iz brauzera. 

Jupyter Notebooks 

 

Još jedan popularan način za učenje i deljenje koda jeste Jupyter notebooks. Ako otvoriš .ipynb fajl u github.dev, istog trenutka možeš videti ćelije iz notebooka. Još bolje, ako  instaliratš Pyodide ekstenziju možeš koristite Python kod u všaem brauzeru. 

Kreiranje sopstvenih ekstenzija 

Većina stvari koje smo naveli su dostupne preko ekstenzija kje je neko kreirao i objavio. S obzirom na to da je VS code potpuno ekstenzibilan, korišćenjem prostih JavaScript API-ja možeš kreirati sopstvene ekstenzije koje podržavaju VS Code desktop, ali i github.dev. 

Ako imaš sjajnu ideju kako da kodiranje na GitHubu bude još produktivnije i zabavnije, sada imaš sve što vam treba da je i ostvariš. 

Iako već sada postoji veliki broj primena za github.dev, on je i dalje u začetku, i samim tim  predstavlja prostor na koji treba obratiti pažnju kako se ekosistem bude menjao, a šta će nam sve još novo budućnost doneti – ostaje da vidimo. 

Oceni tekst

5
8 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima