20.09.2021. ·
8 min

5 dobrih i 5 loših strana programerskog posla

5 dobrih i 5 loših strana programerskog posla

Ranije su mnogi na programiranje gledali kao na neku "uzvišenu moć čoveka" koju ima nad kompom, a koja je dostupna samo ekstremno inteligentnim ljudima, koji su zakucani u podrumima gde šamaraju po tastaturi. Dakle, čudan hobi za štrebere koji petljaju na kompovima, danas postaje jedan od prvih pravaca u odabiru karijere, postaje zanimljiv mlađoj populaciji, a stariji naraštaji počinju da uviđaju prednosti što im deca ili unuci poznaju računarske tehnologije. 

Sa napretkom tehnologije i sve većom popularizacijom IT sektora, znanje u kodiranju postaje sve važnije, iako mnogi to vide kao tehničku osobinu, odnosno veštinu pojedinca. Veštine kodiranja donose određene prednosti, ne samo u svetu računara i tehnologije, već i u životu generalno, jer je to novi način razmišljanja.  

Programerski posao, logično, zahteva veštinu kodiranja, odnosno pisanja softverskog koda, ali koje su prednosti, a koje mane ovog posla i koliko je vremena potrebno da naučiš da kodiraš, česta su pitanja koja prate ovu temu, uz naravno, ono glavno pitanje: ‘’Šta ti to tamo na tom čudu radiš?’’. 

Pa da krenemo od dobrih strana ovog posla… 

Veliki potencijal za zaradu 

Ovo je prvo što padne na pamet osobi kojoj kažeš da se baviš programiranjem i čest je motiv da se pređe u ovu sferu. Postoje mitovi da se zarađuju velike svote novca, u najkraćem mogućem roku, ali istina je ipak malo drugačija. Otuda sam i stavio "veliki potencijal za zaradu", jer niko ti neće garantovati da ćeš odmah da sedneš u mercedesa ili bmw – a, po potpisu ugovora, nego ćeš dobro da se preznojiš dok ne dođeš u situaciju da možeš skup auto da uzmeš na kredit. 

Naravno, vremenom dolazi iskustvo, sa iskustvom u radu dolaze i veće plate. Za to vreme, moraš da učiš i da unapređuješ svoje znanje. Ako si spreman na ovakvo požrtvovanje, bićeš nagrađen za svoj trud i nećeš se mnogo opterećivati računima za struju, komunalije, hranu, putovanja i slično.  

Sa znanjem dolazi i luksuz, iako ti niko ne garantuje da ćeš imati veliku platu, mogućnosti za tako nešto su velike. 

Možeš da radiš sa bilo kog mesta 

Ovde bukvalno mislim kad kažem sa bilo kog mesta, potreban ti je samo internet. Jedna od glavnih prednosti programerskog posla je taj što te ne zakucava za kancelariju, odnosno za jedno fizičko mesto odakle ćeš da radiš, iako to značajno olakšava posao, jer radno okruženje prilagođeno programeru, značajno smanjuje workload.  

Možeš raditi od kuće, iz kafića, na plaži ako baš insistiraš i to može da ti donese više mogućnosti za zaradu. Remote poslove imaš svuda po svetu, od toga te deli samo vreme na google pretrazi, pa ako imaš i malo sreće, možeš da zaradiš mnogo više i pritom da naučiš nove stvari, radeći od kuće ili sa nekih egzotičnijih lokacija. 

Dobar balans poslovnog i privatnog života 

Ovo može da se uvrsti i sa prethodnim benefitom, jer programerski posao je često fleksibilan što se radnog vremena tiče (kao i fizičko radno mesto), pa imaš mogućnost da se organizuješ kako tebi odgovara, sve dok se posao obavlja na vreme. Retko koji programer će reći da bi voleo da radi manje sati i većina je prilično zadovoljna količinom slobodnog vremena. Mnogima je ovo jako važno, jer često dolazi do pregorevanja poslom, što prate često neraspoloženje i slične boljke.  Trebalo bi svako radno mesto da ima dobar work–life balans, ali lakše je u ovom sektoru tako nešto organizovati. 

Poboljšanje veština rešavanja problema 

Jedna od najvećih prednosti učenja kodiranja je što ćeš unaprediti veštine rešavanja problema. Deo učenja kodiranja je učenje razmišljanja kao programer, što znači da ćeš steći naviku u i novi pristup u rešavanju problema, razmišljati o problemima na drugačiji način, deliti ih na manje delove i rešavati ih odjednom. 

Ove veštine nisu korisne samo u programiranju, već su korisne i u svakodnevnom životu. Kad se osećaš preopterećen zadatkom, možeš koristiti svoje veštine rešavanja problema da bi razbio stvari na male korake kojima se može upravljati. Tako ćeš brže učiti, bolje se prilagođavati i slično. 

Razvijanje kreativnosti i konstantno učenje 

Ne postoje ograničenja u stvarima koje možeš napraviti kada znaš da programiraš. Možeš automatizovati većinu zadataka, učiniti korišćenje softvera bržim i lakšim ili rešiti skoro svaki problem. Daje ti mogućnost da stvoriš nešto što će koristiti ljudima, zaobilazićeš neka ograničenja u samoj izradi, snalazićeš se u hodu...   

Tehnologija se menja skoro svakodnevno, a to posebno važi za programiranje. Kontinuirano se pojavljuju novi jezici, tehnologije, tehnike razvoja i razvojna okruženja koja će tvoje znanje i iskustvo podići na viši nivo. Konstantno unapređivanje znanja i veština daće ti priliku da ostaneš pri vrhu u trci sa vremenom i trendovima. 

Pored ovih ima još mnogo dobrih strana, ali da se malo prebacim i na ovu drugu, nepopularnu stranu programerskog posla, jer važno je napomenuti i negativnu stranu koja prati ovu poziciju. Pa da krenemo od najvažnije... 

Zdravlje 

Jedan od najvećih nedostataka programiranja su povezani zdravstveni problemi. Svakodnevno i celodnevno sedenje ispred kompa može izazvati brojne zdravstvene probleme, uključujući povrede koje se ponavljaju usled slabije pokretljivosti, naprezanje očiju i bol u mišićima... Ovi zdravstveni problemi se mogu redukovati upotrebom ergonomske opreme ili nabavkom kvalitetnijih stolica, monitora, opreme generalno, kao i fizičkim aktivnostima i treninzima, ali teško je potpuno ukloniti mogućnost njihove pojave. 

Prosečno radno vreme programera je oko 40 sati nedeljno, ali dešava se da se od programera očekuje da radi više sati ako je projekat blizu završnog roka.Tokom ovih perioda, programeri ponekad rade i dvostruko radno vreme. 

Programer često može biti usamljen 

Kod nekih programera, ovo uopšte nije veliki problem. U zavisnosti od količine posla i taskova koje treba uraditi, nekada će programer ostati do kasno u noć, radeći na kodu kako bi ispunio sve rokove. Srećom, ne dešava se toliko često koliko se misli, ali se ipak dešava. Dolazi do nezadovoljstva u ovkavim periodima, često propraćenih frustracijama, što je u neku ruku razumljivo i karakter programera će biti na testu. Izazovno je za bilo kog pojedinca hendlovati ovaj period, ali znatno će pomoći podrška kolega, prijatelja, porodice da se smanje frustracije. Od velikog značaja je dobra priprema i plan samog rada, ali u nekim situacijama ništa ne može sprečiti work overload. 

Mnogi poslovi se prebacuju u zemlje sa niskim platama 

Kad se priča o remote poslovima, još jedno pitanje u vezi sa radom u softverskoj industriji je to što se mnogi poslovi kodiranja prebacuju ili će biti prebačeni u zemlje sa niskim platama za rad, a u tim zemljama postoji i mnogo kvalifikovanih ljudi.  

Ovo može biti dobro za Srbiju, pošto mi spadamo pod te zemlje sa niskim platama (plate programera u inostranstvu su znantno veće), a imamo kvalitetan i sposoban kadar.  

Gde leži problem? Kad se poslovi prebacuju u Indiju i slične zemlje, pošto oni imaju još nižu cenu rada, a osposobljeni su tehnološki da obavljaju poslove programera ili sličnih zanimanja. 

Programerski posao može biti zahtevan 

Takođe ne treba potcenjivati koliko posao programera može biti zahtevan. Vrlo često, manje greške u kodu mogu izazvati ozbiljne probleme za ceo projekat, a ti kao autor tvog koda ćeš biti odgovoran za to da sve u tom pogledu funkcioniše kako treba. To dovodi do povećanja pritiska na tvoja leđa, jer će tvoj uspeh (ili ne daj bože, neuspeh) u kodiranju često biti tema rasprave i određivati opšti status u kompaniji u kojoj radiš. 

Može ti postati dosadno ako ne voliš da kodiraš  

Trebalo bi da budeš 100% siguran da hoćeš da se baviš programerskim poslom i da se uveriš da imaš istinsku strast za programiranjem pre nego što se odlučiš za karijeru u ovoj oblasti, jer su velike šanse da će ti u nekom momentu dosaditi ono čime ćeš se baviti. 

Programiranje možda i nije pravi posao za ekstrovertne ljude, jer ako si ’’pričljiva’’ osoba koja voli pažnju i voli da razgovara sa ljudima svakodnevno, ovde ćeš se naći u ozbiljnom problemu. Vrlo brzo će ti dosaditi da radiš u izolovanom okruženju, a tu se onda nadovezujemo na zdravlje. U tom slučaju, radije kreni na drugačiji karijerni put, gde ćeš imati više društvene interakcije. 

Da zaključimo... 

Učenje kodiranja pozitivno utiče na sva segmente života i daje ti novootkriveni osećaj energije da zaista slediš zacrtane ciljeve. Programski jezici su takođe zabavni i učenje programskog jezika ima mnogo prednosti, kako unutar tako i izvan profesionalnog domena.  

Postoji pravi osećaj zadovoljstva u rešavanju problema prilikom programiranja i sa svakim novim problemom na koji naiđeš, naučiš nešto novo. Napredak može biti značajan i kada počneš da sklapaš kockice i da razmišljaš kao programer, znaćeš da si odabrao pravi put. 

Na kraju, moraš sam da odlučiš da li želiš da se baviš programiranjem, jer tehnički zahteva određene veštine ili radije želiš drugačiji pravac u karijeri, gde poseduješ drugačije skilove koji će ti pomoći u napredovanju, ali i da uživaš u svom poslu. Svakako je odluka na tebi, ali imaj na umu da svaki posao ima svoje dobre i loše strane, pa dobro proceni za koju si varijantu. 

Oceni tekst

5
164 glasa
Ivan Kuzmanović Ivan Kuzmanović

Običan i opušten lik, technology freak. Čovek koji kad ode u šoping po odeću (ili bilo šta drugo), vrati se sa nekim tech gedžetom ili komponentom za PC. Bavi se web programiranjem, trenutno kao frontend developer, sa ciljem da se lagano prebaci u fullstack kad se poklope sve kockice u glavi. U slobodno vreme kad ne ispija piva sa društvom, čita knjige, tech blogove, gleda filmove, serije, šeta uz reku i, naravno, gejming do kasno u noć.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga