Blog Autori Ivan Kuzmanović
Ivan Kuzmanović

Ivan Kuzmanović

15

Običan i opušten lik, technology freak. Čovek koji kad ode u šoping po odeću (ili bilo šta drugo), vrati se sa nekim tech gedžetom ili komponentom za PC. Bavi se web programiranjem, trenutno kao frontend developer, sa ciljem da se lagano prebaci u fullstack kad se poklope sve kockice u glavi. U slobodno vreme kad ne ispija piva sa društvom, čita knjige, tech blogove, gleda filmove, serije, šeta uz reku i, naravno, gejming do kasno u noć.

Svi tekstovi autora

11.08.2022. ·
5 min

Koji su najomraženiji poslovi u IT

O ovoj temi je nezahvalno pričati, jer ono što važi za jednu osobu, ne mora da važi i za drugu. Mnogo je zanimljivih pozicija u IT svetu, ali ima i onih, manje zanimljivih. Pričaću ti iz mog ugla o tim pozicijama i pomalo generalizovati, kako ne bih odužio tekst. Ne želim da pomisliš da bi film 2001 Odiseja u svemiru iz 1968. godine bio interesantniji :)   (više)

14.01.2022. ·
7 min

6 načina da se istakneš kao Web developer

Kako se istaći u nekom poslu je večito pitanje za sve koji startuju svoju karijeru u pravcu gde ima mnogo konkurencije i gde je potrebno staviti svima do znanja koliko si jedinstven i po čemu se razlikuješ od drugih. Kod nas sve više je zastupljena IT sfera i u tom smislu, istaći se kao developer danas je mnogo veći i teži posao nego ranije.  (više)

31.12.2021. ·
8 min

Loše osobine developera

Dohvatismo se i ove teme. Neko će (ili većina) pogrešno razumeti ovaj tekst, možda malo i skrenuti na neku od strana, pa će ne daj bože, biti  povređena sujeta, ali suština ovog teksta je da se opiše neka ‘’loša’’ osobina kod pojedinca, kako bi se, eventualno promenila ili otklonila i na taj način unapredi sopstveni tehnički razvoj.   (više)

19.11.2021. ·
6 min

9 navika uspešnih developera

Kada zalazimo u temu navika, zalazimo u relativnu temu i ne odnosi se na svakog pojedinca ili je to nešto mandatory što moraš da poseduješ da bi bio developer. (više)

19.10.2021. ·
6 min

Šta je imposter sindrom i kako se sa njim izboriti

Kako smo najavili, nastavljamo da ističemo značaj mentalnog zdravlja zaposlenih u IT industriji. Ciklus smo započeli vebinarom na temu "Koja je cena mentalnog zdravlja zaposlenih u IT-ju", nastavili intervjuom sa Darkom Dražovićem, a sada pažnju posvećujemo imposter sindromu (odnosno, sindromu varalice ili prevaranta prim. prev). (više)

11.10.2021. ·
6 min

Kako prepoznati dobrog programera

U Srbiji, IT sektor raste, razvija se, širi se tržište i na inostranstvo, a programiranje ili neka vrsta programerske pozicije su sve zanimljivije mlađoj populaciji, ali i onima koji se polako prebacuju u ovaj sektor. Ohrabruje činjenica da stranci vole da sarađuju sa ljudima iz Srbije, pa eto i više mogućnosti za unapređivanje znanja i, ako hoćeš, portfolia.   (više)

20.09.2021. ·
8 min

5 dobrih i 5 loših strana programerskog posla

Ranije su mnogi na programiranje gledali kao na neku "uzvišenu moć čoveka" koju ima nad kompom, a koja je dostupna samo ekstremno inteligentnim ljudima, koji su zakucani u podrumima gde šamaraju po tastaturi. Dakle, čudan hobi za štrebere koji petljaju na kompovima, danas postaje jedan od prvih pravaca u odabiru karijere, postaje zanimljiv mlađoj populaciji, a stariji naraštaji počinju da uviđaju prednosti što im deca ili unuci poznaju računarske tehnologije.  (više)

16.08.2021. ·
5 min

Zašto i kako razvijati održivi kod

Ovo pitanje se tiče prvenstveno mindseta odnosno načinu razmišljanja developera gde se prilikom faze izrade planiraju prateće aktivnosti i prakse koje će timu omogućiti optimalan tempo razvoja. (više)

02.08.2021. ·
5 min

Kako da pišeš kod sa manje grešaka

Bilo da spadaš u grupu početnika u kodiranju ili si koder svetske klase, greške u pisanju koda će uvek biti prisutne, pogotovu ako šibaš po tastaturi kao Neo kad učita kung fu u sebe, pa maltretira Morpheusa u simulaciji (Sci fi freak u meni ti preporučuje da pogledaš sve Matrix filmove, ako već nisi). (više)