11.08.2022. ·
5 min

Koji su najomraženiji poslovi u IT

Koji su najomraženiji poslovi u IT

O ovoj temi je nezahvalno pričati, jer ono što važi za jednu osobu, ne mora da važi i za drugu. Mnogo je zanimljivih pozicija u IT svetu, ali ima i onih, manje zanimljivih. Pričaću ti iz mog ugla o tim pozicijama i pomalo generalizovati, kako ne bih odužio tekst. Ne želim da pomisliš da bi film 2001 Odiseja u svemiru iz 1968. godine bio interesantniji :)  

Razgovarao sam sa nekoliko kolega na ovu temu, uzeo u obzir i njihovo mišljenje dok sam pisao tekst. Možda se u nekim delovima složiš sa nama, a možda i ne. Da vidimo...  

Nakon višegodišnjeg iskustva u radu u IT kompanijama, može se formirati jasna slika različitih timova koji sarađuju na jednom projektu. Stiče se uvid u to kako funkcionišu pojedinci, na koji način se rešavaju stresne situacije, pa i ko u koga upire prstom ne bi li sakrio manjak sposobnosti da se posao uradi na način na koji je potrebno, u rokovima koji su unapred definisani. 

Iako mnoge koji se nalaze na početku svoje IT karijere privuku priče o visokim platama, poslu koji je zanimljiv, a nije težak - moram da te razočaram. Nisu svima toliko velike plate, nisu svi poslovi toliko zanimljivi, a pogotovo ne jednostvani. 

Project Manager 

Iz mog ugla, najomraženije pozicije u IT sektoru su svakako menadžerske pozicije. Dolazim iz tehničkog sveta i obožavam da učim o novim tehnologijama, uvek bih izabrao višesatno kodiranje i učenje određene tehnologije, nego dva ili tri sata “menadžerisanja” u toku radnog vremena.  

Iako važi da su menadžerske pozicije daleko plaćenije od tehničkih, smatram da je mnogo iscrpljujuće da kao pojedinac na menadžerskog poziciji, moraš uvek biti dostupan svima na svetu dok se projekat ne završi. Ok, ovde sam možda malo izdramio, ali nije daleko od istine. Na primer, pozicija Project manager usmerena je na upravljanje svim segmentima softverske izrade. Iako ne moraš da znaš programiranje, moraš u pola noći da znaš sve u vezi sa projektom. Od svih faza planiranja, tehničkih resursa, finansija, preko estimacije rokova, organizovanja izrade, testiranja i puštanja softvera “u svet”, očekuju te poprilične količine stresa. Način na koji Project manager rešava situacije koje se javljaju tokom realizacije projekta, mogu da lansirati u nebesa ili ga zakopati tako duboko, da reši da promeni poziciju. 

Evo jednog primera iz ličnog iskustva: često viđam svog PM-a kako je uvek na telefonu, sa laptopom ispod miške, koji je rasklopljen kad čovek sedne na kafu ili još gore - kad ode na ručak. Laptop uvek otvoren, mejlovi se šaltaju 300 na sat, telefon uvek u ruci, dok druga ruka, ako nespretno ne šamara po tastaturi da nekome odgovori na poruku, ubrzano utrpava zalogaje u sebe kako bi čovek stigao da jede, jer mu ubrzo počinje sastanak. Ovakav režim rada za mene nije prihvatljiv. Ipak, svaka čast svim PM-ovima koji ovakav način poslovanja prihvataju. Što se kaze: “Nema tih para za koje bih prihvatio poziciju Project managera”.  

HR – selekcija i regrutacija IT kandidata 

Pozicija HR-a nije ništa manje NE od pozicije project manager-a. Iskreno, ne vidim mnogo prostora u svom nekom svetu da se bavim ovim poslom, gde bih se suočavao sa neretko nerealnim zahtevima, pitanjima ili sugestijama zaposlenih, a da ne govorim o delu gde se love talenti na tržištu. Zamisli da ti je posao da nađes adekvatnu zamenu za neku od pozicija u tehničkom delu kompanije. Treba da znaš i razumeš poziciju i šta ona zahteva, koje je znanje potrebno da kandidat poseduje, pa da napraviš adekvatan oglas na helloworld.rs portalu ili društvenim mrežama koji ima smisla i koji neće potencijalne kandidate/talente odvratiti od prijavljivanja. Da održiš sastanke sa svim potencijalnim kandidatima i napraviš adekvatnu procenu i odabereš pravu osobu za taj posao. Cilj ti je da brzo nađes najbolje kvalifikovanog kandidata koji će posedovati dovoljno znanja za poziciju, kao i da proceniš ličnost te osobe i da vidis da li može lako da se uklopi u tim. Dakle, pored tehničkih znanja koje moraš da znaš da pozicija zahteva, moraš da imaš dovoljno smelosti i znanja da nekog analiziraš, kako bi procenio tip ličnosti koji će se uklopiti u tim i koji će moći da uči i usavršava se.  

Technical Support 

Na listi pozicija koje su za mene apsolutno NE je i Technical Support. Pored tehničkog i domenskog znanja određenog softvera/aplikacije (pri tom ne mislim isključivo na programiranje), moraš imati određene socijalne veštine koje će ti omoguciti rad sa klijentima, tako da i poslovna komunikacija mora da bude na visokom nivou. Lično, smatram da ne može (i ne bi trebalo) svako da radi taj posao i svaka čast onima koji ovaj posao obavljaju na sjajan način. Poznajem nekoliko ljudi koji su sjajni u ovom poslu i veliki kudos za njih, jer pored toga što pružaju podršku klijentima, moraju da znaju kako i da sačuvaju i odbrane svoj tim i kompaniju u nezgodnim situacijama.  

Svi bi u IT 

Gotovo da nema osobe koja nije čula od nekoga van IT-ja da je ovo oblast u kojoj se mnogo zarađuje, posao se lako uči,te da to bilo ko može da postigne. 

Delim mišljenje da svako može da nauči programiranje, testiranje softvera, UI/UX dizajn, DevOps, Cyber security i slično, ali isto tako može da se nauči i popravljanje automobila, moleraj, frizeraj, kulinarstvo i slično. Neophodno je da to želiš, da te zanima, da ti je zanimljivo. U suprotnom će se motivacija izgubiti. 

Bilo koji posao da tražiš, nije dovoljno da ti motivi budu novac ili skraćeno/fleksibilno radno vreme, privatno zdravstveno i slično. Početnicima su zanimljive developerske pozicije, dok pozicije koje zahtevaju više znanja iz mreža, cyber security i slično, nisu toliko interesantne. Potrebno je mnogo vremena za učenje, kao i mnogo posvećenosti i žrtvovanja slobodnog vremena za rad i napredovanje, na šta mnogi nisu spremni.  

Zanimljivi su putevi u IT svetu, tako da, ako kreneš jednim putem, lako možeš završiti na sasvim drugom kraju. Omražena pozicija ili ne, IT je jako dinamičan segment u kojem ćeš mnogo učiti i razvijati se u pravcu u kojem ti želiš. 

Oceni tekst

4
62 glasa
Ivan Kuzmanović Ivan Kuzmanović

Običan i opušten lik, technology freak. Čovek koji kad ode u šoping po odeću (ili bilo šta drugo), vrati se sa nekim tech gedžetom ili komponentom za PC. Bavi se web programiranjem, trenutno kao frontend developer, sa ciljem da se lagano prebaci u fullstack kad se poklope sve kockice u glavi. U slobodno vreme kad ne ispija piva sa društvom, čita knjige, tech blogove, gleda filmove, serije, šeta uz reku i, naravno, gejming do kasno u noć.

20 komentara

Miki Miki 11.08.2022.
29
25

Ja bih na taj spisak dodao i QA. Jako loše plate, potpuna nemogućnost napredovanja, povišice na pipetu, a menadžment te posmatra kao nužno zlo jer njihova svetost developeri su preskupi da bi testirali ono što sami naprave, jer klijent plaća za nove mogućnosti softvera, znači dev nema vremena ništa da testira. Jedino developeri su ti koji te koliko toliko i poštuju i lepo rade sa tobom jer zapravo i znaju vrednost dobrog QA, ali niko njih ne pita koliko smo mi važni i koliko naše plate treba da budu i koliko mi zapravo doprinosimo firmi i projektima. Da situacija bude još gora, nemogućnost karijernog usmeravanja i pomeranja te osuđuje na to, da budeš zauvek QA tj. zaposleni drugog reda. Da mogu vreme da vratim nikada ne bih bio QA, samo dev. Ili možda moler ili keramičar. Možda kuvar. Imao bih uvek šta da jedem.

Stevan Stevan 13.08.2022.
29
2

To apsolutno nije tacno druze. Tj da budem precizan, kao neko ko je promenio 4 IT firme kao QA, to apsolutno zavisi od firme. QA se itekako vrednuje i sa apsekta menadzmenta i sa apsekta kolega. Plate su itekako dobre (barem Sam ja sa mojom prezadovoljan a i kolege se ne zale), ne tako Jake kao programerske ali to bi i bilo suludo buduci da je njihov posao 10x tezi. I treca stvar, ako si dosao da budes qa da bi postao developer pa si sad u nemogucnosti da to uradis, zajebao si se u startu, ako volis qa nece ti smetati tj zeleces da budes qa do penzije

Deda Deda 14.08.2022.
20
3

Miki, ako si ti QA i radis u firmi u kojoj te niko ne postuje i imas malu platu bez mogucnosti napredovanja, menjaj firmu druze :)

TeSt TeSt 18.08.2022.
7
2

Apsolutno netačno. Ako ti sam ne razumeš šta je vrednost posla koji radiš, ne možeš da objasniti ni drugima, a samim tim završavaš u sredini koja te ne ceni i ne poštuje. Počni od sebe, svog znanja i vrednosti i traži za sebe ono gde će to biti srazmerno vrednovano.

Lida Lida 12.08.2022.
4
7

Kuzmane,Ovo je carski! Sve najbolje brt! 

NIKOLA NIKOLA 16.08.2022.
14
8

Ne znam u kom to IT svetu su menadzerske pozicije daleko plaćenije od tehničkih?!?! Jesu plaćenije ld juniorskih pozicija, mozda od nekih medior, ali senior tehničke pozicije su mnooogooo plaćenije od menadzerskih. Ja imam znatno veću platu od mog direktora. Gomila mojih kolega ima veće plate od svojih PM. Jednostavno PM može da bude svako, a dobar cloud inženjer, devops, developer, nije lako postati. 

Jovana Jovana 19.08.2022.
9
4

Nezahvalno je reći da PM može biti svako. A u svakom slučaju sasvim je sigurno da DOBAR PM definitvno ne moze biti svako. Nema smisla porediti senior developera i osrednjeg PMa, zar ne? 

Coa iz Lagune Coa iz Lagune 29.08.2022.
1
2

Svako iz struke moze biti dobar PM, problem je kada dovedu fonovce npr.

Jovana Jovana 01.09.2022.
0
0

Po meni dobar PM mora da ima odgovarajuce tehničko znanje ali i adekvatne soft skills. Obrazovanje, bili fonovci ili ne, nema nikakve veze s tim.

Nikola Todorovic Nikola Todorovic 30.08.2022.
3
2

"PM može da bude svako"AhahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahaJao, hvala što si mi ulepšao dan.U potpisu, bivši senior full stack developer/solution architect (11 godina karijere ukupno), project manager (5 godina), i sadašnji product lead (6 godina). 

Zafrkant Zafrkant 19.08.2022.
4
3

Sjajan tekst! Bravo Ivane!

Nenad Nikolić Nenad Nikolić 23.08.2022.
7
7

Svi bi želeli u IT, ali to nije za svakoga.Pričam sa aspekta developera. Svima je super priča o plati, određenim beneficijama, ... Da bi došao neko do toga, prvo mora da voli kod, da je spreman za neverovatna odricanja (nema provoda, druženja, ćaskanja po kafićima, generalna komunikacija sa ljudima je na minimumu), neverovatna motivacija i po nekoliko sati učenja svakodnevno... Dolazi vreme koje će biti jako teško za juniorske pozicije i ulaz u IT svet. Tako da, žurka je pri kraju.

Ananas Jagodic Ananas Jagodic 26.08.2022.
5
3

99% ljudi van IT ne shvata koliko se tu u stvari uči . pored "jezika" da krenemo od domena za projekat pa stek za projekat(ova rec je u stvari mnogo toga), doker(sto je vec postao standard).. 1000 stvari ..  engl ako ne znaš, moraš ga znati, soft skils... i na sve to konstantne promene u tehnologijama koje moras pratiti.

Vlada Dev Vlada Dev 26.08.2022.
3
1

Nije to tako crno kao što navodiš. Ja se npr. nisam nikad ničeg odrekao zbog kodiranja i učenja (odrekao sam se lošeg državnog posla da bi mogao da postanem full-time dev), ali uvek je bilo vremena i za druzenje i provod, putovanja... Doduse, trebalo je tri godine da pobegnem od losih start-up kompanija, ali isplatilo se. Dosta sam naucio i proziveo.

Miki Miki 27.08.2022.
5
13

Ma jeste, svi bi u IT. Mesari, kasirke iz Maxija, konobari i sl. Oni da. Bez uvrede , to su postena zanimanja ali uglavnom su mi takvi dolazili sa novcem u ocima. Ima i nas sto smo posle 2 decenije pro. rada pobegli glavom bez obzira iz IT i to otkako je IT postao hype i "cool". Ne slazem se da svako moze postati programer. Svako moze postati KUCAC KODA. A to nikako nije isto. U osnovnoj sam naucio da pisem u asembleru, pisao igrice za Commodote 64 jos davno, posle toga C , C++, Visual studio, C# na kraju... Pisah programe za hardware , razne familije mikrokontrolera , voleo uvek spoj software/hardware. Medjutim, nakon dve decenije - smucilo mi se sve , boravim u prirodi i radim nesto sasvim trece bez ikakve veze sa IT. Pametnom dosta. Zna se bre sta je programiranje, to nije za imanje vec nacin zivota. Sad kada postoje toliko mocni IDE , naravno da svako moze biti "programer". Nema tu vise te magije. Jos malo , kad A.I. preuzme , vrhunski programer ce morati da otkuca Void (Smisli.Projekat.i.Zavrsi.Ga.Za.Mene.Da.Uzmem.Pare){} dok nezni mamin prdonja sedi i sa onom iritantnom lumberseksualac bradom sedi i cedi smoothie iz tegle na slamcicu a onako obrijanih m.da misli da je pokupio svu pamet sveta. Ogavno. Hype. Hipsteraj.  Prosli su dani kad si crvene face i sa razlogom neobrijan satima u "stack overflow exception in 0x056h REGISTER DUMP AX=00FAH...." itd. Mamini i tatini sincici uce da pisu containere za reklame na sajtovima. Bloatware i djubre... Neka hvala. 6 god vec nisam u IT , nije to vise IT. A bivsi kolege, oni pravi lavovi- znaju sta pricam ;) 

Bane Bane 28.08.2022.
16
3

Prvi put čujem da je neko napustio posao koji navodno voli zbog ljudi koji nose brade.

Jovana Jovana 01.09.2022.
2
3

Au prijatelju, koja frustracija. Za nekog ko tvrdi da voli IT nestvarno mi je koliko se užasavaš napredka. To je kao kad pričaju dok ne naučiš da voziš na jugu ni ne znaš da voziš.

Dobri Dobri 02.09.2022.
1
1

Veoma precizno napisano, i potpuno razumem zašto ima ovoliko minusa, pošto i sam radim u jednoj takvoj firmi...

Stanoje Stanoje 02.09.2022.
4
0

nekad se podrazumevalo da ako te zanimaju računari da si perfektan u matematici, da te interesuje i fizika, i elektronika, da si i pomalo filozof, da možda i sviraš neki instrument.danas 90% programera interesuju samo pare

Nikola Nikola 05.09.2022.
2
0

Po meni Cybersecurity i DevOps je nesto sto "jurim", posebno Cybersecurity, ima dosta da se uci, ali se svo to znanje prostire i na druge oblasti, jos i ako znas programiranje, ispada vrhunski. Samo mnogo mora da se uci i radi, zato taj posao i obavljaju ljudi koji bas to vole. 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima