20.09.2022. ·
2 min

5 najvažnijih iPhone noviteta koje donosi iOS 16

5 najvažnijih iPhone noviteta koje donosi iOS 16

Appleov iOS 16 je sada dostupan svima sa kompatibilnim iPhone uređajima i donosi brojne nove funkcije. 

Novi mobilni operativni sistem najavljen je tokom Appleove WWDC konferencije i od tada je prošao kroz nekoliko beta verzija pre zvaničnog predstavljanja korisnicima. 

Ako te interesuje šta sve novo donosi iOS 16, izdvojili smo najinteresantnije funkcije koje će korisnici najviše znati da cene. 

Mogućnost ispravljanja i vraćanja poslatih poruka 

Neprijatne slovne greške sada su stvar prošlosti. 

Apple je odlučio da napokon dozvoli korisnicima da isprave poslatu poruku. Nakon ispravljanja, pored poruke će se pojaviti mala „edited“ notifikacija. 

Drugi novitet jeste mogućnost opoziva poslate poruke u slučaju da korisnik slučajno pošalje nezavršenu poruku uz pomoć Undo Send alata. 

I na samom kraju, moguće je obeležiti poruke i threadove kao nepročitane. Ovo može biti odlična stvar u situacijama kada neko nema vremena da odgovori na poruku, ali želi da joj se kasnije vrati. 

Modifikacije za Lock Screen   

iOS 16 donosi najkonkretniji apdejt za Lock Screen. Sve što je potrebno jeste da pritisneš i zadržiš prst na ekranu kako bi dobio pristup novim stilovima. Svaki stil menja boje za pozadinsku fotografiju, kao i Lock Screen font kako bi sve bilo u savršenom vizuelnom skladu. 

Moguće je menjati i fontove za datum i vreme i dodati Lock Screen vidžete kao što su temperatura, kalendar i slično. 

Tu je i opcija koja dozvoljava da se menjaju fotografije na ekranu. 

Notifikacije i aktivnosti 

Ponekada može da se desi da notifikacije prekriju tvoju Lock Screen fotografiju, pa ih zbog toga iOS 16 pomera na dno displeja. 

Kako notifikacije pristižu, umesto da budu kompilirane u listu, sada se prikazuju poput vertikalne vrteške. 

iOS 16 rešava još jedan problem. Kada pojedina aplikacija pošalje više notifikacija, novi alat za developere pod nazivom Live Activities, olakšava praćenje svega sa Lock ekrana. 

Wallet i Apple Pay later 

iOS 16 sada dozvoljava korisnicima da zaštite svoj identitet i godine tako što više neće tražiti tačan datum rođendana, već će samo pokazivati da je neko stariji od 21 godine. 

Apple Pay sada podržava različite tipove plaćanja koji uključuju i Apple Pay later servis koji korisnicima dozvoljava da nešto kupe na rate. 

Bezbednosna provera 

Safety Check je nova funkcija koja može pomoći osobama koje su zlostavljane u vezi, jer dozvoljava da se proveri i resetuje ko ima pristup lokacijskim podacima, šiframa, porukama i drugim iPhone aplikacijama. 

Oceni tekst

5
13 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Ivan Smiljanic Ivan Smiljanic 21.09.2022.
31
14

A bateriju sto trosi nenormalno?

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima