03.10.2023. ·
5 min

8 najčešćih grešaka u razvoju softvera – i kako ih izbeći

8 najčešćih grešaka u razvoju softvera – i kako ih izbeći

Svako ko se nalazi u svetu razvoja softvera zna koliko je on promenljiv i dinamičan.

Sa konstantnom potrebom kompanija i klijenata da se uvode nova unapređenja i skraćuju rokovi, vrlo lako se može desiti da zaboravite na najbolje prakse kada je development softvera u pitanju.

Tada počinju da se javljaju greške.

Što je postojanje problema duže, to je njegovo rešavanje teže, troškovi projekta rastu, probijaju se rokovi i angažuje znatno više resursa nego što je potrebno ili prvobitno bilo zamišljeno.

Zato je važno upoznati se sa najčešćim greškama koje mogu zadesiti svakoga, i na vreme ih izbeći.

 1. Ne slušate informacije koje dolaze od korisnika

Razvijanje softvera se na samom kraju svodi na potrebe krajnjih korisnika. Bilo da se on razvija za internu upotrebu ili određenog klijenta, svakako ćete se naći u situaciji kada je potrebno dodati određenu novu funkciju.

Na samom početku projekta važno je iskoristiti ili barem saslušati sve informacije koje stižu od korisnika jer vas ignorisanje na kraju može skupo koštati, pošto nova funkcija nije razvijena na način na koji rešava određeni problem i lako se može desiti da morate ponovo da je redizajnirate.

Razvoj softvera trebalo bi da bude oslonjen na podatke i inpute korisnika tokom faze planiranja. Ovo može podrazumevati i uključivanje ili saradnju sa drugim timovima.

Na kraju dana, svaka povratna informacija koja stiže od korisnika je dragocena jer se stara da finalni proizvod bude relevantan.

 1. Loša procena vremena

Da li će projekat trajati 5 sati ili 500? Slobodna procena, optimizam i ne razmišljanje o svim koracima koje je potrebno preduzeti lako mogu da dovedu do loše procene rokova. A kada se oni premaše, to izaziva frustraciju tima, menadžera i klijenta.

Ponekada se može stvoriti disbalans između broja zahteva i dostupnih resursa, što može dodatno pojačati pritisak da se isporuči proizvod, čak i kada on nije savršen.

Timovi bi trebalo da zajedno prođu kroz sve procese koje je potrebno sprovesti, kao i vreme potrebno da se oni realizuju – što detaljnije. Na ovaj način kreiraćete realnu procenu vremena potrebnog za izvršavanje svakog taska, i na kraju, kompletnog projekta.

 1. Oslanjanje na privremena rešenja

Ovo se dešava češće nego što mnogi misle. Primena „brzog rešenja“ zahteva manje vremena i kodiranja. Na ovaj način se kupuje vreme do momenta kada neko može da se ozbiljno posveti problemu.

Međutim, problem nastaje kada se task odlaže, i na kraju zaboravlja. Tehhnološki dug koji na ovaj način nastaje vremenom se samo povećava.

Kada developer izbegava da odmah reši nastali problme, ili u dogledno vreme, to može dovesti do problema koji je mnogo teže rešiti u kasnijim fazama projekta.

 1. Zaštita od potencijalnih ranjivosti

Developeri moraju da budu detaljno upoznati sa standardima bezbednosti prilikom kodiranja kako bi bili zaštićeni od potencijalnih ranjivosti. Greške mogu dovesti do kritičnih problema i zbog toga bezbednost i zaštita od uobičajenih sajber pretnji moraju biti prioritet prilikom kodiranja.

Pored toga, developeri moraju da se postaraju da su apdejtovani na najnovije pečeve svih alata koje koriste.

Mnogi developeri odgovorni su za svoje radne sredine i vrlo često ne obraćaju pažnju na regularne softverske apdejte.

 1. Ne delite znanje

Timovi bi trebalo da budu ohrabreni da dele svoje poslovno znanje, stručnost i iskustvo između sebe. Prečesto se dešava da se fokus prebacuje na performanse pojedinca, umesto na tim kao celinu.

Neadekvatno upoznavanje i treniranje novih zaposlenih može znatno da uspori kompletan ciklus razvoja.

Rezultat ovog ciklusa je na kraju dana timski, a finalni proizvod neće imati koristi od znanja ako se ono drži u svojevrsnom vakumu pojedinca.

 1. Ne pratite najnovije tehnologije

Razvoj softvera je bojno polje na kom se prilike menjaju iz časa u čas. Pravi stručnjaci uvek gledaju da ih dočekaju spremni adaptirajući se na njih.

Pojedinačni developeri, timovi i menadžeri moraju da budu svesni aktuelnih trendova, velikih promena u industriji i praksi koje polako postaju zastarele.

Na svu sreću, postoje mnogi načini vam mogu pomoći da ne ispadnete iz trke:

 • Praćenje online kurseva
 • Sertifikacije
 • Praćenje vesti ili aktuelnih knjiga
 • Slušanje podcasta
 • Pridruživanje stručnim online zajednicama

Ukoliko ne pratite šta se oko vas dešava, može se desiti da radite na proizvodu koji više nije relevantan krajnjem korisniku.

Najvažnija stvar koju možete da proizvedete jeste proizvod koji rešava problem i korisniku pruža dodatnu vrednost.

 1. Ne procenjujete greške

Greške su neizbežan deo kodiranja. Iako je mnogim developerima prvi poriv da poprave problem i nastave dalje, izbegavanjem procene greške – kako se desila i zašto – gube dragocenu priliku da nešto nauče.

Procenjivanjem greške, developer i tim mogu da izvuku važne lekcije koje će im pomoći da se one više nikada ne ponove u budućnosti.

U pitanju nije određivanje krivca, već važna lekcija koja će svima biti od koristi i omogućiti da u budućnosti budu produktivniji jer će znati kako da tu grešku više ne ponove i uspore razvoj projekta.

 1. Ograničeno proveravanje koda

Postoje različiti pristupi kada je provera koda u pitanju. Jedan pristup jeste da, ako proizvod radi, to je dovoljno. Drugi proces se odnosi na proces njegove provere.

Iskusni profesionalci znaju i razumeju vrednost i potrebu da se prilikom rada primenjuju najbolje prakse i kvalitet koda. Ove grupe shvataju da je čistoća koda direktno povezana sa produktivnošću i efikasnošću. Zbog toga, standardizacija koda i njegovo proveravanje za njih postaju bitan zadatak.

Proveravanje koda od strane kolega i programiranje u paru su neke od tehnika koje se koriste za proveru koda.

Developerima može biti teško da sami pregledaju sopstveni kod, jer su ga oni i napisali i samim tim im fali objektivnost i mogu im promaći određeni propusti.

Oceni tekst

5
6 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga