28.03.2023. ·
2 min

Apple eksperimentiše sa AI generisanjem jezika

Apple eksperimentiše sa AI generisanjem jezika

Čini se da se u poslednjih nekoliko nedelja gotovo svi razgovori vode oko kolapsa Silicon Valley banke, novih AI tehnologija i chatbotova. 

Open AI predstavio je novi jezički model pod nazivom GPT-4, konkurentska kompanija, Anthropic, predstavila je chatbota pod imenom Claude, Google je objavio da kreće sa AI integracijom u svoje Workspace alate kao što su Gmail i Docs, dok je Microsoftov Bing skrenuo pažnju na sebe chatbot pretragom. 

Međutim, čini se da se jedno ime, koje smo svi navikli da čujemo redovno, uopšte ne pominje u proteklim danima, a to je Apple. 

Međutim, samo zato što se ne nalazi u medijima, to ne znači da tehnološki gigant ne radi vredno na novim tehnologijama. 

Kompanija sa sedištem u Kupertinu održala je interni događaj koji je bio fokusiran na AI i jezičke modele. Sudeći po izveštaju New York Times magazina, brojni timovi, uključujući i one koji rade na personalnom asistentu Siri, konstantno testiraju „koncepte generisanja jezika“. 

Razlog za to može da leži u činjenici da su se mnogi korisnici žalili na Siri jer ne razume određene upite. Siri ima problema sa razumevanjem drugačijih akcenata i izgovora ljudi koji žive u različitim delovima sveta, čak i kada govore istim jezikom. 

U intervjuu za New York Times, bivši Apple inženjer John Burke, koji je radio na Siri, izjavio je da Appleov asistent prolazi kroz sporu evoluciju zbog „nezgrapnog koda“ koji otežava čak i najosnovnije apdejte.  

Burke je dodao da Siri poseduje ogromnu bazu podataka sa tonom reči. Kada inženjeri pokušaju da dodaju nove fraze ili funkcije, celokupna baza podataka mora da se ponovo izgradi –  u pitanju je proces koji može da traje i do 6 nedelja. 

Magazin nije precizirao da li Apple gradi sopstveni jezički model, ili želi da usvoji postojeći. Ali, kao Microsoft i Google, kompanija koju predvodi Tim Cook ne želi da ograniči sebe nuđenjem Siri chatbota. 

S obzirom na to da se Apple ponosi savezništvom sa umetnicima i kreatorima, najverovatnije želi da unese inovacije u tu sferu. 

Kompanija već neko vreme koristi AI funkcije, iako mnoge od njih nisu toliko očigledne. To uključuje bolje sugestije na tastaturi, procesuiranje fotografija, uklanjanje predmeta u pozadini, kao i detekciju sudara koju poseduje Apple Watch. 

Apple je poznat po tajnovitosti, pogotovo kada su u pitanju njegovi AI planovi. Međutim, kompanija je u januaru započela program koji autorima nudi AI servis naracije kako bi njihove knjige pretočili u audio knjige.  

Ovo je jasan potez koji ukazuje na to da kompanija ozbiljno razmišlja o brojnim AI upotrebama, a ne bi bilo previše iznenađujuće da u narednom periodu čujemo više podataka u vezi sa daljim planovima, možda baš na predstojećoj WWDC konferenciji za developere. 

Oceni tekst

5
1 glas
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

2 komentara

 28.03.2023.
4
4

AI definitivno nije ništa dobro. Čak štaviše to je zlo. Ne vidi se ništa dobro što bi ona donela ili uradila. I generalno bez nje, tačnije pre nje, razvoj tehnologije nije doneo ništa dobro ljudima, prirodi i planeti. Ubrzao je život, napravio haos u moru informacija, laž je postala istina, istina laž, dečji životi su uništeni telefonima i društvenim mrežama, fotografija a koje su izgubile smisao i značenje... Zagađenje planete je sve veće i veće, potrošnja energije raste iz dana u dan, reke, potoci, jezera su zagađena. Sve je manje pojave vode. Vazduh je zagađen... I još hiljade loših stvari. Ne mogu da se setim neke dobre. Šume su posećene, životinje istrebljenje ili na ivici uništenja, mora i okeani zagađeni i uništeni. KOME TREBA OVAKAV ŽIVOT SA OVAKVOM TEHNIKOM J TEHNOLOGIJOM? 

алекса алекса 13.04.2023.
1
1

Idi ti lepo na neku planinu. Ionako su nenaseljene. Ako se desi da bude izmišljen stroj za povratak u prošlost, predložio bih ti da budeš jedan od prvih korisnika. Vrati se u u srednji vek i vreme inkvizicije. Živi van ljudi, tehnologije i ne zaboravi da se redovno "moliš Bogu" i svako malo ližeš kašiku u nekoj crkvi. Mene oduševljava napredak, volim tehnologije jer mi olakšavaju život. Zbog ograničenosti ljudskog života neću doživeti pun zamah. Putovanje svemirom do udaljenih planeta, "prvi kontakt", verovatno ni prvi "vorp" motor.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga