25.11.2021. ·
2 min

Da li je kasno za ulazak na tržište kripto valuta

Da li je kasno za ulazak na tržište kripto valuta

Sa sve većim rastom vrednosti Bitcoina i pojavljivanjem novih digitalnih valuta, mnogi se sigurno pitaju da li polako dolazimo do kraja, ili smo zapravo tek na početku izuzetno zanimljive finansijske priče u koju bi trebalo uložiti novac?  Bitcoin se pojavio na tržištu 2009. godine i prodavao se za svega nekoliko centi po dolaru do 2010. godine. Deceniju kasnije, jedan Bitcoin trenutno (25. novembra) vredi 58.825 dolara. 

Ovo je impreisvan skok, pogotovo jer nijedna imovinska klasa nije zabeležila toliki povrat uloženog novca u ovom vremenskom periodu. 

Naravno, Bitcoin nije jedina kriptovaluta. Možda ste čuli i za neke druge kao što je Shiba inu. Digitalna valuta beleži ogroman rast, pogotovo u protekloj godini. Litecoin, Ethereum i Binanace coin postaju sve popularniji.

Međutim, s obzirom na ovaj vrtoglavi rast vrednosti, sasvim je logično pitanje - da li će digitalne valute nastaviti da rastu, da li je pad neminovan, da li se isplati sada ući u kripto igru? 

Ako poslednje pitanje postavite Googleu, dobićete gotovo 30 miliona postova. Gotovo svi oni će vam poručiti identično: Nikada nije kasno za investiranje. 

Što i nije loš savet. Možda nećete zgrnuti milione sada, kao što bi to bio slučaj da ste započeli sa investiranjem pre 10 godina, ipak postoji prostor za zaradu. 

Mnogi zapravo tvrde i da se kriptovalute trenutno nalaze na samom početku i da su pred nama bezgranične prilike kada je ulaganje u pitanju. 

Na kraju krajeva, ulaganje u kriptovalute nije poput ulaganja u deonice. Baš kao što su Uber i Lyft napravili revoluciju po pitanju javnog prevoza, AirBnb kada pričamo o smeštaju i Amazon po gotovo svim pitanjima trgovine, kriptovalute imaju potencijal da potpuno promene finansijsko tržište.  

Baš kao što postoji rizik da će kriptovalute doživeti potpuni neuspeh, tu je uvek i opcija apsolutnog rasta. 

Samo zato što su neke kriptovalute danas jako skupe, to nikako ne znači da i dalje nisu dobra prilka za investiciju. 

Nestalnost je neizbežna u gotovo svakoj sferi života, a pogotovo onoj finansijskoj, bez obzira u šta investirate. Ali osobe koje su zadržale svoje Bitcoine tokom godina, sada su prilično zadovoljne što nisu napustili brod na prvu naznaku oluje. 

Digitalna sredstva su i odličana protivteža inflaciji i mogu da pomognu u diverzifikaciji investicionih portfolia. 

A razlog za to je prost podatak da će u svetu biti dostupan samo 21 milion Bitcoina. Zbog toga ga mnogi zovu digitalnim zlatom - ponuda je ograničena, a tražnja konstantno raste. 

Tu su i mnoge druge valute koje se stalno pojavljuju, tako da na raspolaganju imate brojne opcije koje možete da istražujete. Već sada je u opticaju preko 4.000 kriptovaluta. 

Svaka investicija sa sobom nosi određeni rizik. Ali kada su u pitanju digitalne valute, nagrada za preuzimanje rizika može biti velika. 

Ovoga je svestan sve veći broj ljudi, ali i velikih banaka, investicionih kompanija i finansijskih institucija koji su konstantno u potrazi za novim načinima za proširenje svojih profita. 

Možda najbolji savet za investiranje uopšte jeste – nikada nemojte investirati više nego što ste spremni da izgubite, a svaki dobitak ćete biti više nego dobrodošao. 

Oceni tekst

4
9 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

3 komentara

Saša Saša 03.12.2021.
1
0

Odličan tekst, ako je kasno sa ulaganjem nije kasno da se postane Dapp ili blockchaih developer jer su takvi radnici u deficitu a tržištu su im potrebni 

Boris Mijatovic Boris Mijatovic 26.01.2022.
0
0

pa stoje kasno za ulaganjem bilo koje sice od novca? sko je neimenovano 50-50 da mozes dobit? aj upiti me oko 2 kriptovaluta. hvala

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga