03.09.2015. ·
2 min

Da li je tvoja plata konkurentna?

Da li je tvoja plata konkurentna?

Nekada davno, mislim da sam tada još bila student,  negde sam pročitala – sve što se dogodi jedanput možda se nikada više neće ponoviti. Ali sve što se dogodi dvaput, sigurno će se dogoditi i treći put. Pogađate da ću vam ispričati šta se nama desilo više od dva puta. Desilo se to da je kandidat prihvatio ponudu posla kod novog poslodavca i posle izlaznog intervjua u svojoj kompaniji dobio iste uslove i odustao od promene posla.

Možda razmišljate – čemu se čudim, i vi biste tako postupili?

Ne, ne čudim se, već se pitam – da li smo svedoci novog fenomena? Dovoljno je doći u svojoj firmi sa boljom ponudom od druge firme i dobiti povećanje plate?

Ne tako davno, kada je čovek  menjao posao, on je to činio prvenstveno zato što više nije želeo da radi u toj firmi: prevazišao je ili se prezasitio. Više se u njoj nije pronalazio. Žudeo je za više „svežeg vazduha“, za malo više slobode, da razmaše krila i poleti. I usput i bolju platu.

Sada imamo situaciju, mislim primarno na IT firme, da je u većini firmi (da upotrebim izraz milenijum generacije) cool ili jezikom generacije 40+: super nam je, drže nas kao malo vode na dlanu. I sada smo samo željni boljih plata. Oni koji žele mnogo više od toga već rade u inostranstvu ili pregovaraju o poslu u inostranstvu.

Godinama unazad su kompanije ulagale u unapređenje radnog okruženja kao i u razne vrste nematerijalnih priznanja. U IT industriji možemo reći da se u tome uspelo. Programeri, naročito oni koji su u seniorskoj poziciji, su relativno zadovoljni nematerijalnim faktorima u svojim radnim okruženjima i more-variable-paypriznanjima kako od strane kolega tako i od strane nadređenih. Čak 70% senior programera se izjašnjava da se njihov rad i trud adekvatno cene na poslu i da se njihove ideje i predlozi često ili stalno primenjuju.

U takvoj situaciji gde je kvalitet radnog okruženja doveden na visok nivo, gde postoji visoka mobilnost kadrova zajedno sa visokom potražnjom za kvalifikovanim IT profesionalcima, došli smo do toga da je prelomni faktor ipak, i opet, visina plate.  U situaciji kada imamo ujednačenje u kvalitetu tima, projektima i tehnologijama, biti konkurentan u ponudi (p)ostaje ključni faktor kako privlačenja tako i retencije top kandidata.

Moram reći, u praksi se ovo potvrđuje. U poslednje vreme to i jeste najčešće pitanje koje nam klijenti postavljaju „Šta je zapravo konkurentna plata na današnjem  IT tržištu u Srbiji?“

Definitivno smo uradili sve da to i saznamo. Organizovali smo istraživanje koje odgovara na ovo i slična pitanja – učestvujte i saznajte gde se tačno nalazite na softverskom tržištu što se tiče plata i beneficija koje nudite vašim zaposlenima. Prijave za online Istraživanje plata u software development-u 2015 su u toku.

I da vas upitam još jedanput - da li ste sigurni da su vaše plate konkurentne?

Oceni tekst

4
21 glas
Sandra Prvulović Sandra Prvulović

<a href="https://www.linkedin.com/pub/sandra-prvulovic/14/b8b/406">Sandra</a> je ekspert u IT regrutaciji, organizacionom razvoju i menadžmentu ljudskih resursa. Posebno zainteresovana za kreiranje HR brenda u softverskoj industriji. Slobodno vreme provodi u prirodi sa porodicom.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga