19.04.2024. ·
3 min

Da li u AI eri developeri i dalje moraju da uče programske jezike?

Da li u AI eri developeri i dalje moraju da uče programske jezike?

Ako kreirate i razvijate softver i želite da znate koji su najpopularniji ili najplaćeniji programski jezici u industriji, na raspolaganju imate nepresušne izvore koji će vam pružiti odgovor, a svaki savet koji se tiče posla developera istog trenutka će vam preporučiti da je konstantno usavršavanje ključna stvar.

Međutim, ukoliko je AI u stanju da stvori kod od svega nekoliko promptova, da li je učenje i usavršavanje programskih jezika upravo postalo stvar prošlosti?

Sudeći po izvršnom direktoru kompaniije Nvidia, Džensenu Huangu, definitivno.

Huang smatra da buduće generacije neće morati da uopšte uče programske jezike.

„Naš posao jeste stvaranje kompjuterske tehnologije koju niko ne mora da programira, a sam programski jezik je ljudski. Svako na svetu trenutno može da bude programer. Po prvi put u istoriji čovečanstva sada možete da zamislite da je svako u kompaniji tehnološki stručan“, izjavio je Huang.

Zajedno sa veštačkom inteligencijom, budućnost koju Huang vidi potpomognuta je širenjem alata koji zahtevaju jako malo kodiranja, ili ono uopšte nije potrebno i koje ne koriste samo osobe koje nisu developeri. Istraživanje koje je sproveo Forrester, pokazalo je da 87% komercijalnih developera koristi platfrome za development sa malo kodiranja.

Ipak, ovo predviđanje treba uzeti sa rezervom.

Kompanija Nvidia ima svoj interes u održavanju AI “hajp mašine” u punom gasu, ali je programiranje opstajalo decenijama, uprkos raznim procesima automatizacije koji su se pojavljivali. Zapravo, generatori koda su razvijani od samog početka kompjuterske nauke.

Otvaranje puta za generativni AI

Alati koji koriste prediktivne modele bazirane na neuronskim mrežama pojavili su se početkom 90-ih godina kako bi detektovali probleme u kodu korišćenjem prepoznavanja šablona. Nakon toga, dolaze generativni AI modeli koje imamo i danas – od ChatGPT-ja do GitHubovog Copilota, i svega između.

Kako generativni AI modeli počinju da probijaju svoj put ka procesu razvijanja softvera, i dalje je važno da developeri budu u toku sa ovim novim trendovima i tehnologijama. Ako AI ima ulogu asistenta, onda bi svakako značilo da developer mora da bude stručniji u ovom paru. Kako biste briljirali u budućnosti softverskog developmenta, morate da znate više nego botovi.

Sve više novih istraživanja fokusira se na uticaj koji će AI imati na obrazovanje. Primera radi, instruktori kompjuterskog kursa na Harvardu eksperimentisali su sa virtuelnim AI asistentom za programiranje pazeći da studentima ne izbacuje samo odgovore na pitanja, već i da ih vodi ka odgovoru koji sami moraju da otkriju, baš onako kako bi to radio bilo koji profesor.

Ako se AI tehologiji samo okrećete zbog odgovora, nikada nećete naučiti bitne procese i razviti osnov za razumevanje kodiranja.

Istraživanja koja je sproveo GitHub, u vezi sa tim kako developeri koriste njegove Copilot alate otkrila su da u proseku zadatak može biti finalizovan 55% brže kada developer ima pomoć AI. Ovo ušteđeno vreme može pružiti developerima priliku da se posvete novim jezicima kako bi proširili svoje znanje, umesto da ga ograničavaju.

Naravno, potrebno je naučiti i nove veštine za razvoj softvera uz pomoć veštačke inteligencije. Prompt inženjerstvo, primera radi, može značajno unaprediti komunikacione veštine developera.

Ukoliko ste u stanju da kreirate jasne i direktne instrukcije koje će biti upućene AI asistentu, zauzvrat ćete naučiti kako da komunicirate i sa kolegama.

Developeri će takođe morati da sprovode revizije koda, a to će svakako biti drugačije od proveravanja koda kolega. AI generisan kod će vrlo verovatno imati manje predvidive greške, i samim tim će provera koda morati da bude detaljnija.

Ukratko, developeri ne bi trebalo da se plaše osoba koje nisu stručni koderi i zapravo mogu da imaju brojne prednosti od prečica koje novi alati kreiraju.

Kodiranje već godinama teži da postane pristupačnije, i dovoljno je samo da pogledamo popularnosti korisnički lakših jezika kao što je Python. Ipak, uz AI pomagača, developeri možda više neće morati da pamte sintakse i strukture, ali će i dalje morati da ih razumeju.

 

Oceni tekst

5
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima