27.03.2015. ·
1 min

ENTITY FRAMEWORK za data-orijentisane aplikacije

ENTITY FRAMEWORK za data-orijentisane aplikacije

Entity Framework komponenta u okviru .NET platforme obezbeđuje ORM (object relational mapping) pristup u programiranju, čime značajno olakšava razvoj data-orijentisanih aplikacija.

Jednostavnije rečeno, Entity Framework developerima omogućuje da se podacima bave u formi objekata i odgovarajućih karakteristika, umesto da direktno barataju tabelama i kolonama baza podataka.

Za nešto više od 6 godina postojanja, Microsoftov Entity Framework postao je jedna od vodećih tehnologija za pristup podacima, a od verzije 6 projekat je otvoren kao Open Source i kod je dostupan pod Apache v.2 licencom. Trenutna aktuelna verzija je 6.1.2

Osnovni razlog velike popularnosti Entity Framework-a leži u njegovoj spostobnosti da veliki deo koda generiše automatski i na taj način programerima štedi dragoceno vreme i trud.

Za više informacija, dokumentaciju, uputstva i preuzimanje Entity Frameworka, preporučujemo da posetite stranicu https://msdn.microsoft.com/en-us/data/ef.aspx

Pomenuli smo da je suština ORM pristupa u mapiranju između OOP (object oriented programming) programske logike i database objekata. Entity Framework omogućuje nekoliko načina da se uradi ORP mapiranje kroz različiti development workflow: database (schema) first, code first i model first.

Ukratko: Database first pristup automatski generiše svi neophodne objekte u kodu na osnovu database modela, odnosno odgovarajućih SQL database tabela,dok Code first pristup generiše neophodne database objekte na osnovu napisanog koda. Model first pristup omogućuje definisanje modela, odnosno entiteta i odgovarajućih relacija na osnovu kojih se zatim generišu database i OOP objekti tj. klase. Malo metodičnije i lepše formulisano objašnje Entity Framework Devepment Workflow opcija možete da pogledate i u video zapisu: https://msdn.microsoft.com/en-us/data/jj590134?videoid=7c257200-8d3c-4418-9dac-01c5bd7ee764&from=sharepermalink-link

U sledećem tekstu možete pogledati i primer pozivanja stored procedura korišćenjem EF database first pristupa.

Oceni tekst

3
9 glasova
Branislav Kolar, Vladimir Blagojević Branislav Kolar, Vladimir Blagojević

<strong>Branislav Kolar</strong> se bavi sistemskom administracijom na Windows operativnim sistemima i drugim tehnologijama koje su neophodne za održavanje IT okruženja. Redovno prati IT događanja i zavisnik je od testiranja novih proizvoda. <strong>Vladimir Blagojević</strong> je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima