Facebook predstavio solarni dron za pristup internetu
Opšti IT

Facebook predstavio solarni dron za pristup internetu

Tamara Prodanović

31.07.2015. · 1 min

Planovi kompanije Facebook da postane leteći internet provajder postaju realnost. Ova kompanija je predstavila Aquilu, bespilotnu letelicu koja će populaciji bez pristupa internetu slati signal iz vazduha. Testiranje prototipa ove letelice obavljeno je u Velikoj Britaniji.

Ovu vest prvi je objavio Mark Zuckerberg na svom Facebook profilu. On je naglasio da je sav napor koji je uložen u ovaj projekat važan, jer čak 10 odsto svetske populacije živi u oblastima koje nemaju internet infrastrukturu. „Kako bismo uspešno spojili sve ljude, moramo da gradimo potpuno nove tehnologije“, rekao je Zuckerberg. „Ovo možda podseća na naučnu fantastiku. Ali naučna fantastika je često samo nauka ispred svog vremena. U narednom periodu ćemo testirati ove sisteme u realnom svetu, pa ćemo sva ova obećanja pretvoriti u realnost.“

Ovaj potez kompanije je deo inicijative Internet.org iz 2013. godine, čiji je cilj da poveže ceo svet preko veba. Ovaj dron kodnog naziva Aquila, u obliku slova V, ima raspon krila veći od Boinga 737, ali je lakši od automobila. U vazduhu može da se zadrži i nekoliko meseci odjednom. Moći će da se zadržava u letu i po nekoliko meseci odjednom, na nadmorskoj visini od najmanje 18.000 metara.

 

Internet gigant Google ima sličan projekat, koji je već testiran pomoću balona za letenje. Više o tome možete da pročitate ovde.


(budi prvi koji će oceniti sadržaj)
Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška