15.09.2017. ·
4 min

Finalna runda - tehnički intervju: Iskoristite priliku, predstavite se

Finalna runda - tehnički intervju: Iskoristite priliku, predstavite se

Znam, znam, pročitali ste desetine tekstova sa raznim savetima o intervjuima za posao- kako se ponašati i šta će poslodavcu značiti, kako da se lepo ponašate ili postavite, i sve ostalo što ide.

Ovaj tekst nema za cilj da vam daje neke takve savete. Kao neko ko je intervjuisao stotine i zaposlio desetine developera, želim da podelim neke detalje sa intervjua, sa "druge strane" stola, u nadi da će vam koristiti na sledećem tehničkom intervjuu.

Da krenemo od oglasa. Postoje dve vrste oglasa koje objavljujemo:

  1. Oglasi za specifičnu poziciju, sa specifičnim kriterijumima
  2. Opšti oglasi kroz koje tražimo pojačanje postojećih timova zbog povećanja obima posla.

Prvi tip oglasa je specifičan, i tu se zaista traži ekspertiza u određenoj oblasti, i tu se očekuje da "razbijete" tehnologiju, da imate iskustva sa njom na raznim tipovima i veličinama projekata, i da držite sve u malom prstu… Pričaćemo o relevantnim i konkretnim zadacima koje ste radili sa tom tehnologijom uz poštovanje NDA, naravno…

Drugi tip oglasa je prilika da svoje znanje i iskustvo predstavite na najbolji način, i da "zasijate". Cilj je da dobijemo timskog igrača, koji pored redovnog posla ima svoja interesovanja u određenoj oblasti i aktivno radi na razvoju, istraživanju, i eksperimentisanju, uzimajući inicijativu i dajući više rezultata od onoga što se očekuje.

Kada smo prošli kroz oglase, da kratko popričamo i o testovima. Cilj testa je uvek da se pokaže način razmišljanja, pristup rešavanju problema, kao i proces (način) kroz koji ste došli do rešenja. Napominjem za Frontend, da nije cilj da napravimo da nešto radi (kako-bilo, samo da izgleda dobro), pa kad se pomeri jedan element, sve u layout-u „ode do đavola“… Dakle, fokus je na načinu razmišljanja, rešavanju problema - bilo vizuelnih, bilo logičkih.

E, sad dolazimo do glavnog… Dobili ste poziv za tehnički intervju. Sa naše strane stola stoji vaš CV, i najčešće beleške sa testa koji ste radili… Sa vaše strane stola nije zabranjeno da stoje vaše beleške o testu, tablet, laptop koji će vam pomoći u sledećoj stvari: PREDSTAVITE SE.

Iskoristite priliku i istaknite svoje relevantno iskustvo, ukratko ispričajte neke projekte koji su vam bili zanimljivi i izazovni, tehnologije sa kojima najbolje vladate, izbacite nam adute na osnovu kojih možete okrenuti intervju u vašu korist. Pričajte o tehnologijama koje najviše radite, predstavite vaš dosadašnji rad. Takođe, pet (hobi) projekti ovde imaju ovde svoje mesto. Imajte na umu da ovaj deo intervjua traje okvirno 5-10 minuta, iskoristite ih najbolje, jer će to odrediti o čemu ćemo pričati u narednih 30…

Tehnička pitanja, iako neke stvari deluju očigledne, tu su da vidimo da u kojoj meri razumete tehnologiju i kako vladate istom. Problemska pitanja, sa druge strane, tu su da pokažu ukratko način na koji razmišljate, rešavate problem. Pa, i ako ne znate u trenutku odgovor kako nešto da rešite, slobodno razmišljajte na glas, značajno je da se vidi koji je vaš pristup rešavanja problema sa kojim se možda prvi put srećete... želimo i to da čujemo.

"ANGULAR" - kada iskoči pitanje kao jedna reč, odgovor nikako ne sme da bude "DA" ili "Radio sam sa tim". Podelite iskustvo koje imate, zanimljive izazove koje ste imali, probleme sa kojima ste se sretali. Ovo je prilika da dokažete svoju stručnost, i iskustvo. Setite se da je pred vama kolega developer, koji želi da čuje vaše mišljenje i iskustva sa tim tehnologijama, i možda vaš bas kao budućeg kolegu pita za mišljenje pri startovanju sledećeg projekta da li je ta tehnologija odgovarajuća za rešavanje nekog problema.

Da ne dužim… Pričajte, imate priliku, pričajte o svom iskustvu, zanimljivim tehnologijama koje ste sretali, razmenite iskustva, slobodno pitajte u toj razmeni iskustva za našu stranu, svako iskustvo je vredno…

Radite na pet projektima, istražujte tehnologije, eksperimentišite… Imaćete više tema za razgovor na tehničkom intervjuu, pa će samim tim biti i manje onih dosadnih pitanja šta je ovo, šta je ono, objasni nam kako nešto radi…

Setite se, vaše znanje možete pokazati i kroz priču o projektima koje ste radili, a ne da odgovarate kao u školi.

Iskoristite priliku, predstavite se.

Toliko od mene, i vidimo se na nekom intervjuu…

Oceni tekst

4
39 glasova
Nikola Drobac Nikola Drobac

U web svetu preko 10 godina, i veći deo tog vremena i živi od istog. Radio u raznovrsnim timovima, na različitim pozicijama. Vodio timove, projekte, klijente, startup pitch-eve. Projektovao aplikacije, servise, sisteme, organizacije i programe. Sa Quantox ekipom preko 3 godine, i ko zna koliko još… Pored web-a, zanima se dizajnom i vizualnom umetnošću.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima