24.07.2023. ·
2 min

Glavni razlozi zašto se EU kompanije protive novim AI pravilima

Glavni razlozi zašto se EU kompanije protive novim AI pravilima

Čini se da veštačka inteligencija pravi prilično ozbiljan posao poštanskim službama. Nakon skorašnje salve otvorenih pisama u vezi sa odbeglim AI, neregulisanim AI i apokaliptičnim AI, pred vrata EU stiglo je još jedno pismo. 

U ovom slučaju, potpisnici su skrenuli pažnju na nešto što mnogi nisu očekivali. Umesto da pozivaju zvaničnike da definišu dodatna pravila, pismo izražava brigu da bi uskoro moglo da ih bude previše.

Meta potpisnika pisma je AI akt. Najavljen kao prvi sveobuhvatni zakonski pravilinik na ovu temu, akt donosi nova pravila koja se kreću po tankoj liniji između pružanja bezbednosti i pružanja podrške tehnološkoj sferi. 

Novo pismo, koje su potpisali izvršni direktori nekih od najvećih kompanija u EU, upozorava da se ovaj delikatan balans polako gubi. 

„Novi zakoni mogu da ugroze EU kompetitivnost i tehnološki suverenitet, a da pritom, efikasno ne izađu na kraj sa svim izazovima koji su pred nama“, stoji u pismu koje je poslato Evropskom parlamentu, Komisiji i članicama EU. 

Potpisnici ovog upozoravajućeg pisma nalaze se na čelnim funkcijama kompanija kao što su Heineken, Carrefour, Renault, Ubisoft, TomTom i Mistral AI. 

Svi oni tvrde da bi AI akt mogao dovesti do toga da kompanije napuste svoje EU zemlje, investitori zaustave finansiranja i Evropa izgubi svoju vodeću poziciju. 

Jedna od glavnih briga jeste skorašnja promena pravila. U junu je Evropski parlament dodao nove zahteve koji se tiču generativnih AI alata, kao što je ChatGPT, i koji bi mogli da  dovedu do „neproporcionalnih“ troškova usklađivanja sa pravilima i upravljanja rizikom. 

Oni upozoravaju da to može da Evropu stavi u nepovoljan položaj naspram drugih zemalja u razvoju AI tehnologija. Jer će one imati veliku prednost u razvoju velikih jezičkih modela. 

Zaobilaženje pravila 

Pored podizanja uzbune i upućivanja kritike, predstavnici pomenutih kompanija predložili su i rešenje za ovu situaciju. 

Njihov predlog jeste ograničavanje EU zakona na širu sliku, kada je reč o rizicima, a njih bi trebalo da sprovodi posebno telo koje je u stanju da se brzo adaptira na nove tehnološke napretke i rizike. 

Celokupan proces bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da bude vođeno u konstantnom dijalogu sa svim ekonomskim učesnicima. 

Pored toga što su istakli negativne aspekte, u pismu su naglašene i neke dobre stvari novih zakona kao što je:

  • Obavezno testiranje za sve nove sisteme 
  • Standardizovano obeležavanje sadržaja koji je kreirao AI.  

Reakcije 

Uprkos velikim imenima koja stoje iza pisma, zvaničnici EU nisu bili previše impresionirani njime. 

„Ubeđen sam da nisu pažljivo pročitali kompletan tekst akta, već samo reagovali na podsticaj onih koji imaju ozbiljnije interese u ovoj priči“, izjavio je Dragos Tudorache, vođa tima koji je spremao AI akt. 

Sa druge strane, autori pisma imaju još vremena da probaju da utiču na zvaničnike i napišu još mnoštvo pisama jer bi akt na snagu trebalo da stupi do 2026. godine. 

Oceni tekst

4
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Marko B Marko B 27.07.2023.
7
0

Iza svakog pisma, apela, objave i sl. velikih kompanija ne stoji zabrinutost za čovečanstvo već zabrinutost za projekciju njihovog planiranog profita!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga