27.10.2023. ·
3 min

Google dodao svoj Bard četbot Gmail, YouTube, Docs i mnogim drugim aplikacijama

Google dodao svoj Bard četbot Gmail, YouTube, Docs i mnogim drugim aplikacijama

Google je odlučio da se ozbiljnije uključi u trku sa Microsoftom i ChatGPT-jem kada je u pitanju generativna AI tehnologija.

Google je odlučio da integriše svoj Bard četbot u neke od svojih najpopularnijih aplikacija kako bi korisnici dobili gotovo ljudske odgovore na svoja pitanja, sumirali Gmail poruke i pretraživali Google Docs i YouTube.

Bard se trenutno nalazi u velikoj borbi za prevlast sa drugim sličnim AI tehnologijama koje uključuju OpenAI-jev ChatGPT, a ovaj potez bi mogao da mu pruži preko potrebnu prednost.

Google i Microsoft su se odlučili da četbotove koriste interno kako bi poboljšali produktivnost svojih zaposlenih, ali vođstvo na ovom polju svakako će dobiti kompanija koja uspe da isporuči proizvod koji će prihvatiti i drugi korisnici i kompanije.

“Postoji određena vrednost u činjenici da na raspolaganju imate asistenta koji može da vam odgovori na svako pitanje i zapiše svoje odgovore na adekvatan način. Ali kada sistemi mogu da sakupe specifične informacije koje su najčešće zakopane u back end sistemima i izvedu konkretne operacije, ta vrednost prelazi na potpuno nov nivo”, izjavio je Maks Bol, analitičar kompanije Forrester Research.

Nova Bard ekstenzija u stanju je da traži podatke kroz sve Google aplikacije, a korisnici mogu da pretražuju Google Docs, sumiraju Gmail poruke, pa čak i planiraju svoja putovanja i proveravaju cene karata na Google Flights aplikaciji.

Primera radi, ukoliko planirate put, od Barda možete da tražite da pronađe datume koji odgovaraju svima na Gmail threadu, potraži informacije o letovima i hotelima u realnom vremenu, iskoristi Google Mape za najbolju rutu ka aerodromu, i to sve u sklopu jednog razgovora.

Još jedna zanimljiva opcija jeste mogućnost deljenja Bard razgovora preko linka sa drugom osobom koja potom može da nastavi započeti razgovor sopstvenim pitanjima.

Iako Bard može biti korišćen na 40 jezika, ekstenzije će na samom početku dozvoljavati samo engleski.

Ovo nije prvi upliv kompanije Google u vode AI asistenata. Prošlog meseca, najavljen je Duet AI i njegova dostupnost za Workspace aplikacije za produktivnost. Duet AI funkcije koštaće 30 dolara mesečno, i trebalo bi da bude konkurencija Microsoftovom Copilot asistentu.

Ipak, analitičari veruju da je pred ovom tehnologijom i dalje veliki put ka tome da postane esencijalna, i da će na tom putu morati da budu implementirane brojne stvari kao što su:

  • Bolja interakcija sa korisnicima kako bi AI razumeo šta žele ili šta im je tačno potrebno od informacija,
  • Povezivanje sa sistemima u pozadini radi sakupljanja specifičnih podataka
  • Odlučivanje o tome kada je potrebno uključiti živu osobu i prebacivanje svih relevantnih podataka toj osobi,
  • Proaktivno uočavanje promena i obaveštavanje korisnika o njima kako bi utvrdio dalji tok akcije – ako određena pošiljka kasni, AI obaveštava korisnika o tome i nudi mu mogućnost da je preusmeri ka lokaciji na kojoj će u tom trenutku biti.

Uprkos znatnom napretku u domenu veštačke inteligencije, Google-ova najnovija inicijativa sa Bard četbotom predstavlja korak napred, ali ne i krajnje rešenje. Dok Bard pruža gotovo ljudske odgovore i sposobnosti pretrage u sklopu Google-ovog ekosistema, analitičari napominju da je put do široke primene i priznanja kao esencijalne tehnologije još uvek dug. Pitanja o sigurnosti podataka, etičkim izazovima i konkurenciji sa sličnim platformama poput ChatGPT-ja ostaju neodgovorena.

U svakom slučaju, borba za dominaciju u polju AI asistenata je u punom jeku, a kompanije kao što su Google i Microsoft su spremne da je podignu na potpuno novi nivo.

Oceni tekst

4
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga