11.08.2015. ·
2 min

Google postaje deo nove kompanije Alphabet

Google postaje deo nove kompanije Alphabet

Google je juče objavio velike novosti kada je u pitanju njihova korporativna struktura. Kao deo promene, menja se struktura poslovanja, ali i samo ime kompanije – od sada je zvanični naziv Alphabet.

Vlasnička struktura se, doduše, nije menjala – novom kompanijom i dalje upravljaju osnivači Google-a Lari Pejdž i Sergej Brin. Novi CEO Google-a postaje Sundar Pičai, koji radi za Google od 2009. godine i čije su poslovne odluke značajno doprinele uspešnom razvoju i poslovanju ovog giganta. Pičai je svojevremeno bio jedan od glavnih kandidata za čelnu poziciju Microsofta. Suosnivač Google-a Sergej Brin postaće predsednik kompanije Alphabet.

Sundar+Pichai+Google+Holds+News+Event+SF+tTxyMi9zu2hl

Sundar Pičai

Lari Pejdž je na kompanijskom blogu objavio ovu vest i objasnio da Google nikada nije imao tendencije da postane konvencionalna kompanija i da su uvek stremeli da rade veće, važnije i značajnije stvari sa resursima koje poseduju.

Što se tiče odabira imena za novu kompaniju, on je naveo da su izabrali baš taj jer “Alphabet predstavlja kolekciju slova koja predstavlja jezik, kao jednu od najvažnijih inovacija čovečanstva, ali je i osnova prilikom indeksiranja u Google pretrazi”.

Google zadržava kontrolu nad pretragom, oglašavanjem, mapama, Google Play, YouTube i Androidom, a novi Alphabet preuzima vođenje drugih kompanija kao što su Boston Dynamics, Calico, Wing i Venture Capital.

alphabetttt

Pejdž u ime celog tima naglašava da su vrlo uzbuđeni i da se raduju još ambicioznijim stvarima, značajnijim ulaganjima u resurse, popravljanju transparentnosti i pravljenjem Google-a još boljim kroz jasniji i veći fokus.

Iako je ova vest poprilično iznenađenje, analitičari tvrde da je ovo razdvajanje bilo samo pitanje vremena i da poslovni planovi novog Alphabeta imaju za cilj odvajanje eksperimenata koje najavljuju i “fizičkih” proizvoda koji donose zaradu. Ima i onih sumnjičavih kada su u pitanju reakcije deoničara i daljeg toka Google-a na berzi. Ipak, tržište reaguje odlično – Googleove deonice ostvarile su rast od čak 6,35 %. I Alphabet će se takođe naći na berzi, ali Google zasigurno ostaje nezavisni entitet, dostupan svim zainteresovanim deoničarima.

Interesantno, osnivači nisu osigurali domen alphabet.com (koji već postoji), već je zvanični sajt abc.xyz. Kreativnost i inovativnost na nivou, kao i uvek.

Oceni tekst

4
5 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga