14.05.2015. ·
1 min

Headhunting via LinkedIn ili regrutovanje IT kadrova putem društvenih mreža

Headhunting via LinkedIn ili regrutovanje IT kadrova putem društvenih mreža

Trend regrutovanja IT kadrova putem društvenih mreža sve više uzima maha i u Srbiji. Da li ste ikada dobili ponudu za posao putem LinkedIn-a?

Profesionalci u oblasti Informacionih tehnologija koji drže do sebe, po pravilu imaju manje-više ažuran LinkedIn profil. Ukoliko se svojim profilom uklopite u potrebe neke od sve brojnijih IT kompanija koje su svoje mesto pod suncem nalašle u Beogradu (možda i šire u Srbiji), verovatnoća je da će vas putem ove društvene mreže kontaktirati predstavnik neke od headhunting agencija i postaviti pitanja ili predlog o angažmanu za njihovog klijenta.

Primarni cilj headhunter-a jeste kvalitet kandidata, tj. da za kompaniju za koju rade selekciju dobiju što bolji “finalni proizvod”. Broj kandidata, odnosno kvantitet nije u prvomms_business_desk planu. Primarna grupa iz koje se kandidati regrutuju su tzv. “passive job seekers” . Ova grupacija prema nekim podacima predstavlja procentulano najveću grupaciju talentovanih radnika i čini 40-45% ukupne radne snage u industriji.

Postoji razvijena metodologija za ovakav način regrutovanja kandidata, a kao osnovni motivi zbog kojih bi “passive job seeker”  postao “aktivni preletač”, navode se izazovniji posao, plata, jači brend klijentske kompanije i bolje mogućnosti za napredovanje.

Najćešće se inicijalna komunikacija sa headhunting agencijom obavlja putem mejla, a odmah zatim, ukoliko obe strane pronađu minimum zajedničkog interesa, prelazi se na komunikaciju telefonom. Agencija u ovom početnom segmentu razgovora, obično ne otkriva identitet klijenta odnosno kompanije za koju traži odgovarajuće radnike.

Nastavak teksta pročitajte na sajtu it-modul.rs

Oceni tekst

5
3 glasa
Branislav Kolar, Vladimir Blagojević Branislav Kolar, Vladimir Blagojević

<strong>Branislav Kolar</strong> se bavi sistemskom administracijom na Windows operativnim sistemima i drugim tehnologijama koje su neophodne za održavanje IT okruženja. Redovno prati IT događanja i zavisnik je od testiranja novih proizvoda. <strong>Vladimir Blagojević</strong> je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga