01.02.2024. ·
1 min

HelloWorld o stanju na tržištu rada u okviru projekta „PreobuQA“: Uprkos izazovnoj godini, IT industrija u fazi stabilizacije

HelloWorld o stanju na tržištu rada u okviru projekta „PreobuQA“: Uprkos izazovnoj godini, IT industrija u fazi stabilizacije

Na drugoj radionica pod nazivom “Stanje na tržištu rada u IT sektoru”  u sklopu projekta “PreobuQA” Marko Vučetić, PR sajta Helloworld.rs analizirao je promene koja su se desile u IT industriji u poslednjih nekoliko godina.

Da podsetimo projekat je fokusiran na prekvalifikaciju mladih između 18 i 30 godina u QA testere u okviru IT industrije kako bi se unapredio njihov položaj na tržištu rada širom Srbije. Deo je BOLD programa podržanog od strane Ambasade SAD, a realizovan je u saradnji sa Institutom za razvoj i inovacije i Asocijacijom za afirmaciju kulture – ASK.

Marko je predstavio učesnicima projekta aktuelne informacije o trenutnom stanju na IT  tržištu rada, a fokus je bio na ponudi poslova za   inženjere, za koje u ovom trenutku postoji 69 oglasa za posao na sajtu HelloWorld.rs.

"Krajem 2022. počelo je da se menja tržište. Na globalnom nivou smo imali veliki broj otkaza, što je direktno uticalo na stavove poslodavaca u Srbiji, u smislu da su bili daleko oprezniji u zapošljavanju nego godinama ranije", rekao je Vučetić i objasnio:

Tržište je trenutno u fazi stabilizacije. Prethodne godine na sajtu Helloword.rs zabeleženo je 50% manje oglasa i očekujemo da će se u narednom periodu situacija znatno poboljšati. Oko 15% od ovih oglasa namenjeno je junior kandidatima. Takođe, mogli smo da primetimo i pad broja konkursa za remote pozicije, gde je u 2022 godini njihov udeo bio 31%, dok je u 2023. pao na 21%. Na tržištu smo primetili da kompanije iz različitih industrija lakše privlače visokokvalifikovane IT stručnjake, iako se ne radi o kompanijama kojima je IT primarna delatnost.

Oceni tekst

0
Marko Vučetić Marko Vučetić

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima