27.05.2015. ·
2 min

ICT Sertifikat i kako ga steći

ICT Sertifikat i kako ga steći

U savremenim poslovnim okruženjima koja se sve više oslanjaju na informacione i komunikacione tehnologije, ICT sertifikati su cenjeni, priznati i predstavljaju oficijalnu potvrdu da je neko u određenoj oblasti dosegao profesionalni nivo znanja. Posedovanje sertifikata iz neke od ICT oblasti sigurno predstavlja veliki plus u građenju IT karijere. Pošto su ICT sertifikati međunarodno priznati, sve više mladih ljudi je zainteresovano za sertifikaciju pa ćemo pokušati da u najkraćim crtama prezentujemo korake koje je potrebno preduzeti da bi ste do njih došli.

Put do sertifikacije započinje odabirom odgovarajućeg ICT sertifikata. Na tržištu postoji veliki broj priznatih i popularnih sertifikata iza kojih stoje velike ICT kompanije kao što su Microsoft, Cisco, VMware, Adobe, Autodesk, Zend, Oracle, i druge. Odluka o izboru nekog od navedenih ICT sertifikata predstavlja individualni izbor pojedinca, a na ovaj izbor mogu da utiču mnogi faktori, od ličnih afiniteta do tržišne potražnje za odgovarajućim stručnim profilima.

Cene specijalističkih kurseva prilično variraju, ali primera radi, navedimo da cena obuke za Micrososft MCPD Developera ide i do 1500 €. ICT centri su vrlo fleksibilni i gledaju da, koliko je god moguće, izađu susret polaznicima kurseva. Pošto živimo u vreme opšte finansijske krize, nisu retki ni veliki popusti na cenu kursa u koju je obično uračunata i cena originalnih udžbenika. Ako planirate da se odlučite na samostalno spremanje ispita, budite svesni da je to zasigurno teži pristup koji zahteva mnogo više inicijative, planiranja i ličnog angažmana, ali je sa druge strane, materijalno neuporedivo povoljniji. Još i jedan savet, pre nego što se odlučite za samostalan vid pripreme, obavezno proverite dostupnost preporučene literature za pripremu ispita u Srbiji.

Posle prelaska potrebnog gradiva potrebno je utvrditi nivo trenutnog znanja i ustanoviti koje su oblasti uspešno savladane, a na kojima još treba poraditi. U praksi, po pravilu u tom trenutku, na red dolaze takozvani “dumpovi”. Dumpovi predstavljaju setove pitanja i odgovora koji u solidnoj meri odgovaraju originalnom ispitu i mogu da daju prilično realnu sliku o nivou spremnosti kandidata za ispit. Sajtovi koji nude dumpove mogu biti  komercijalni, ali ima i besplatnih, kao na primer http://www.getfreedumps.com/. Preporučujemo i sajt http://www.examcollection.com/ koji nudi pristup besplatnim dumpovima za pripremu ispita, ali imajte u vidu da je aplikacija za pregled komercijalna.

Ceo tekst pročitajte na sajtu it-modul.rs

Oceni tekst

4
3 glasa
Vladimir Blagojević Vladimir Blagojević

<strong>Vladimir Blagojević</strong> je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima