06.05.2021. ·
2 min

IT poslovi budućnosti: roboti, kriptovalute, kvantni računari i autonomna vozila

IT poslovi budućnosti: roboti, kriptovalute, kvantni računari i autonomna vozila

Svi smo postali svesni činjenice da nove tehnologije igraju veliku ulogu u našem svakodnevnom životu. S tim u vezi, tehnologije koje su se nedavno pojavile na tržištu znatno su uticale na razvoj softvera koliko i DevOps.  DevOps je sazreo u tehnološkom smislu i postao pravi mejnstrim ali ujedno teži ka tome da bude zamenjen novim tehnologijama koje su u stanju da promene svet. Ovo su samo neki od primera koji bliže objašnjavaju novonastalu tehnologiju. 

Prema istraživanjima koje je sproveo State of the Developer Nation, programeri su se izjašnjavali o svojim afinitetima prema tehnologijama koje su u razvoju, da li i koliko rade na njima. U prva tri meseca 2020. godine ispitano je 16,068 programera a u prva tri meseca 2021. godine 13,433.

Na osnovu anketa vršene su procene izdvajanjem angažovanih programera na pojedinim projektima. Tako su nastala četiri kvadranta u kojima su raspoređene tehnologije sa stopom angažovanja i usvajanja programera.

  1. Visoko angažovanje/Visoko usvajanje
  2. Visoko angažovanje/Nisko usvajanje
  3. Slabo angažovanje/Slabo usvajanje
  4. Nisko angažovanje/Visoko usvajanje

 

ROBOTIKA, MINI-APLIKACIJE, KOMPJUTERSKI VID, KRIPTOVALUTE

Po zavrsetku škole developeri se uglavnom opredeljuju za rad na novim tehnologijma iz oblasti: robotike, mini-aplikacija I kompjuterskog vida. Među developerima najviše su zastupljene mini-aplikacije dok se studenti uglavnom opredeljuju za robotiku. Skoro 25%  onih koji su angažovani za rad na mini-aplikacijama trenutno radi na toj tehnologiji. Kompjuterski vid dolazi nakon toga sa 15%, a robotika na svega 10%.

 

 

U poslednje vreme 30% angažovanih programera počinju sa učenjem  o kriptovalutama što je ogroman broj u odnosu na druge tehnologije, dok su ostale blockchain aplikacije u malom zaostatku od 26%. Iako na tržistu i dalje preovladavaju web aplikacije/softveri sa preko 40% angažovanih programera koji rade na njima, broj programera koji uči o kriptovalutama i blockchain aplikacijama raste sve više (za oko 5% u poslednjih godinu dana) i nastavlja da se probija na tržiste jer programeri sve više uspevaju da pronalaze praktične aplikacije za ove tehnologije.

KVANTNO RAČUNARSTVO I AUTOPILOT VOZILA

Kvatno računarstvo i automobili sa autopilotom nastavljaju da zaostaju u smislu usvajanja u odnosu na druge tehnologije iz drugih oblasti. Procentualno manje od 10% programera zapravo radi na ovim tehnologijama. 

Sve prethodno navedene oblasti nastavlju da dobijaju sve veću pažnju programera pa tako i ove dve. Poslednjih 12 meseci angažovanje na ovim tehnologijama je poraslo za 3% dok je kod kvatnog računarstva u smislu usvajanja i učenja tehnologije udvostručeno.

Još neke od novijih tehnologija su pametne slušalice, DNA izračunavanje/skladištenje, haptic tehnologije. Angažovanje na istim je slabo. Tek 10% programera aktivno radi na njima, a 20% njih uči. 

Međutim, iako je angažovanost mala na svim pomenutim tehnologijama, njihov razvoj je neminovan i konstatno raste, ali je za to potrebno vreme, a programeri igraju glavnu ulogu u tom procesu.

Oceni tekst

4
30 glasova
Tamara Dragićević Tamara Dragićević

Teži stalnom usavršavanju, rad na sebi je ključ svakog uspeha. Zaljubljenik u pisanu reč. Studentkinja književnosti koja je slučajno uplovila u IT svet i dopalo joj se.

1 komentar

boki boki 12.05.2021.
0
0

jedva čekam kvantne računare robotski vid i autopilot vozila.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima