24.03.2016. ·
3 min

ITgirls – inicijativa koja uklanja barijere

ITgirls – inicijativa koja uklanja barijere

O damama u IT-ju smo već pisali, a onda smo se prijatno iznenadili kada je pokrenuta inicijativa ITgirls.rs. Inicijalna ideja bila je da se oformi okruženje u okviru kojeg će se ispitati uzroci manjka žena u IT-ju, popularisati ovo zanimanje među adolescentima i ohrabriti ženska populacija da se profesionalno ostvari u ovoj industriji.

Popričali smo sa Nemanjom Čedomirovićem, trenutno jedinim muškim predstavnikom ove zajednice.

Inspiracija za pokretanje priče
10649468_1574241082891020_5029629433751227854_n

Nemanja kaže da ih je inspirisala želja da pomognu mladim, budućim koleginicama koje su na prekretnici i ne znaju da li je IT dobar korak za njih.

Želimo da pokažemo ne samo da je dobar, nego da u toj industriji mogu da budu jako uspešne. Čitajući mnoge uspešne priče u svetu, gde su devojke na liderskim pozicijama u IT industriji, dobili smo motivaciju da pokažemo da i u Srbiji postoje takve priče, ali i da pomognemo da neke od njih tek izgradimo.

Nemanja kaže da ova organizacija želi da ukloni potencijalne barijere i pomogne ženama da se afirmišu kao profesionalci u IT-u kroz istraživanja, edukaciju i promociju.

Naša mala zajednica ima zadatak da upozna sve zainteresovane sa programerkama, dizajnerkama, svi će moći da gledaju ali i slušaju  intervjue, saznaće kako izgleda jedan radni dan devojke u IT kompaniji, i još mnogo toga, kaže Nemanja.

Realizacija ideje

Jedna od prvih aktivnosti koju planiraju da realizuju je panel diskusija. Želja im je da pozovu sve zainteresovane da dođu kako bi diskutovali o pitanjima koja niko ne želi da postavi.

Opšti utisak je da žene nisu u istom položaju kao muškarci u IT svetu, ali i dalje niko ne želi time da se bavi. Na panelu ćemo imati devojke/žene sa kojima ćemo pokušati da identifikujemo koja su sve to pitanja koja nas muče, i pritom ćemo pokušati da damo odgovore kako da rešimo sve potencijalne probleme, objašnjava Nemanja i dodaje da paralelno sa panel diskusijom žele da pokrenu anketu koja bi pomogla da se napravi presek trenutnog stanja u kompanijama u Srbiji kako bi se videli tačni brojevi kada su u pitanju ženske osobe u IT industriji.

Razlog deficita žena u IT branši

Nedovoljno ohrabrivanje u ranom detinjstvu (osnovna i srednja škola) od strane roditelja, profesora, učitelja. IT poslovi nisu samo muški poslovi i to treba naglašavati. Trenutno nije tako pa iz tog razloga i imamo ovakav odnos žena u IT branši.

Šta je potrebno kako bi se žene afirmisale na polju gde su do sada „vladali“ muškarci?

Pre svega pričom o tome koji su sve problemi trenutno. Kada su svi svesni problema onda će njihovo rešavanje evidentno dovesti do toga da žene budu pre svega shvaćene ozbiljno, a nakon toga afirmacija novih devojaka koje tek kreću u IT vode biće mnogo lakša. Jedna od bitnijih stvari je i podrška muškaraca. Onog trenutka kada svi zajedno radimo na nečemu bez priče o tome ko je sposobniji, tada možemo da kažemo da smo uspeli u svojoj misiji, zaključuje Nemanja.

wom

Inicijatore ovog projekta, Nevenu i Nemanju, spojile su konferencije i događaji koje su ponaosob organizovali, kao i meetup-ovi na kojima su prisustvovali. Profesionalno zajedno imaju preko 10 godina radnog iskustva u IT svetu. Kako su krenuli zajedno da sarađuju, vrlo brzo su uvideli da imaju dosta zajedničkih tema, ali i da ih muče slična pitanja kojima niko ne želi da se bavi. Njihova priča je dokaz da dobra ideja i jaka volja rezultiraju odličnom energijom koja prevazilazi granice zone komfora.

Oceni tekst

5
10 glasova
Tamara Prodanović Tamara Prodanović

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

3 komentara

Aleksandar Kojic Aleksandar Kojic 24.03.2016.
0
0

Podrzavam ovo sto se tice devojaka u IT-i svetu. Mnogo je dosadno kada si samo okruzen muskarcima, jedna te ista prica, nema nicega da razbije musku geek pricu. A kad je zensko tu onda mislim da bi posao bio lepsi a i mozda bolji, ipak se mi dokazujemo zbog zena.. Mislim da bi zenama prilicili poslovi IT i verovatno bi se uklopile sto tice dizajna, promocije, odnosa sa ljudima, novinarstva, pravnih, menadzerskih, ekonomskih poslova i naravno front-end programiranja sigurno.. ALi back-end programiranja to je bas tesko reci.. evo i primer zasto: Gde ste videli da se zena kad uzima auto razume oko motora ili onoga sto se nalazi ispod haube, njih to ne interesuje one bi samo da lepo izgleda i da je udoban.. dok mi muskarci kada gledamo auto vishe gledamo kvalitet i kakav je motor ispod haube.. zato smatram da ce zene tesko moci da radi ozbiljno back-end programiranje( tu najvise ima posla i para :D), ipak je to za nas muskarce koji vishe preferiramo dobar motor i upravljivost.. ali cast izuzecima tatinim cerkama :D

Marta O. Marta O. 25.03.2016.
0
0

Aleksandre bravo! Žene su dobre za "muške" poslove samo da podstiču produktivnost muškaraca. Stvarno sveža ideja, biblijska! Promena perspektive iz žablje u ptičju ne bi škodila. Al pošto to zahteva poveći napor - najbolje da autići ostanu za dečake a devojčice - privezak autićima.

Jelena Jelena 01.04.2016.
0
0

Kako meni kolege kažu: Žena inžinjer je kao morsko prase. Ono nit' je stvarno morsko, nit' je stvarno prase!

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga