17.08.2022. ·
1 min

Intel Arc Pro GPU linija obećava izuzetne performanse po niskoj ceni

Intel Arc Pro GPU linija obećava izuzetne performanse po niskoj ceni

Intel je spremio tri nove grafičke karte koje će uskoro ugledati svetlost dana, ali se među njima ipak ne nalazi gejming Arc Alchemist koji su mnogi očekivali. Ono što kompanija jeste predstavila je Arc Pro A-serija. 

U pitanju je nova linija diskretnih grafičkih karti namenjenih profesionalcima u kojoj se nalaze Arc Pro A30M za mobilne radne stanice, kao i A40 i A50 modeli namenjeni malim desktop uređajima. 

Intel tvrdi da su nove grafičke karte dizajnirane tako da mogu da odgovore potrebama različitih softvera za profesionalce, uključujući tu programe namenjene dizajniranju, proizvodnji, medijima, zabavi, arhitekturi, inženjerstvu i gradnji. 

Iako tačne specifikacije nisu još objavljene, trenutno znamo da će se A30 naći u laptop radnim stanicama, dok će druge dve biti deo kompaktnih desktop uređaja, kao i da je Arc Pro A40 single slot GPU, a Arc Pro 50 dual slot model. 

Sudeći po nazivima, možemo da očekujemo da su u pitanju grafičke karte iz jeftinijeg (budget) i srednjeg segmenta, s obzirom na to da je Intelova premijum grafika trenutno A770. 

Kompanija takođe obećava podršku za najnovije tehnologije koje koriste profesionalci, a grafičke karte će imati ugrađeni ray-tracing, AV1 hardversko ubrzanje enkodiranja i mogućnosti mašinskog učenja poput Blendera i brojnih open-source biblioteka unutar Intel oneAPI Rendering toolkita. 

Zahvaljujući hardverskom ubrzanju, jeftinije radne stanice sa Arc Pro grafikom biće u stanju da pokreću softver kao što je SketchUp koji koriste arhitekte, ali i mnoge druge zahtevne programe. 

Kako samo ne biste morali da verujete na reč Intelu u vezi sa performansama novih grafičkih karti, kompanija je spremila preview video snimke na svom sajtu koji ih demonstriraju. 

Nove grafičke karte biće dostupne u toku 2022. godine. 

Oceni tekst

1
1 glas
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga