06.10.2022. ·
2 min

Intel i Samsung predstavili svoju viziju laptopa budućnosti

Intel i Samsung predstavili svoju viziju laptopa budućnosti

Intel i Samsung prikazali su novi tip laptopa... ili tableta. 

Intel i Samsung imaju još jednu novu ideju o tome kako se može napraviti PC – slajder uređaj sa ekranom čija površina se povećava kada povučete ivicu kompjutera, ili tableta. 

Novi slajder PC nema tastaturu, i samim tim više liči na tablet, ali sa dijagonalom ekrana koja se kreće od 13 do 17 inča, više podseća na PC. 
Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger i J.S. Choi, vođa Samsungove displej divizije, prikazali su uređaj na Intel Inovation događaju, zajedno sa Intelovom 13. generacijom Core procesora. 

Da li smo dobili budućnost laptopova?

Slajder PC će definitivo ispuniti potrebe mnogih koji žele veliki ekran, ali i prenosivost, naglasio je Gelsinger.  

Novi uređaj predstavlja demonstraciju toga šta je sve moguće sa OLED displej tehnologijom koja je postavljena na fleksibilni plastični substrat. 

Još nije potpuno jasno da li će ideja o ovakvom uređaju sazreti u komercijalni proizvod, ali dizajn pokazuje kako PC industrija nastavlja da isprobava nov hardver koji ide dalje od klasičnog dizajna i mogućnosti. 

Pokretni delovi i fleksibilne komponente donekle i povisuju izazove kompleksnosti i pouzdanosti, ali i određivanje cene. Ono što je takođe važno, jeste i činjenica da nove niše proizvoda mogu da pronađu svoju publike, pogotovo ako u obzir uzmemo podatak da prodaja premijum uređaja znatno nadmašuje prodaju budžetnih kompjutera. 

Iako slajder prototip nije imao tastaturu, ona bez problema može biti dodata u kasnijim fazama razrade dizajna, možda čak i kao slajder tastatura, napomenuo je Holthaus. 

Dobrodošli Raptor Lake procesori

Kao što smo spomenuli, na događaju je predstavljena i nova generacija Intelovih procesora koji će se u prodaji naći od 20. oktobra. 

Novi procesori ubrzavaju jezgra posvećena zadacima visokog prioriteta i dupliraju broj CPU jezgara posvećenih efikasnijem obavljanju obaveza nižeg prioriteta. 

Novi čipovi donose i nove brzine koje idu do 5.8Ghz, ali i povlače više struje u desktop mašinama. Pritom, prva unapređenja se mogu očekivati već u 2023. godini u vidu fabričkog „out of the box“ modela koji će biti u stanju da dosegne do 6Ghz. 

PC procesori su ključ Intelove budućnosti, ali se kompanija suočava sa surovom konkurencijom. AMD je poslednjih godina napravio ozbiljno udubljenje u Intelovoj dominaciji, posebno na tržištu vrhunskog PC gejminga, dok AMD Ryzen 7000 linija obećava značajna ubrzanja. Nikako ne bismo smeli da zaboravimo ni Apple, čiji M1 i M2 procesori predstavljaju dodatni izazov sa kojim Intel mora da se suoči. 

Oceni tekst

5
7 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

1 komentar

Stefan Stefan 24.10.2022.
0
0

Lg već odavno ima prototip telefona sa takvim ekranom, ovo nisu novosti 

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga