28.09.2022. ·
1 min

Intel je slučajno otkrio detalje u vezi 13. generacije svojih Core procesora

Intel je slučajno otkrio detalje u vezi 13. generacije svojih Core procesora

Intel je potpuno slučajno otkrio specifikacije 13. generacije svojih Core procesora pod nazivom Raptor Lake. 

Specifikacije su se pojavile na kanadskom sajtu kompanije, ail su vrlo brzo potom skinute. Na svu sreću, jedan od Twitter korisnika uspeo je da napravi screenshot i podeli ga sa svetom. 

Specifikacije ukazuju da će 13. generacija Intel Core i9-13900K procesora imati 24 jezgra i 32 threada, kao i da će raditi na maksimalnoj frekvenciji do 5.4Ghz. Tui je i do 36MB LC cachea i do 32Mb L2 cachea. 

Novi Intel Core i5-13600K procesori će imati maksimalnu frekvenciju od 5.1Ghz, i imaće 14 jezgara i 20 threadova. 

Trinaesta generacija i7 procesora imaće 16 jezgara i 24 threada, dok će maksimalna frekvencija biti 5.3Ghz. 

Novi procesori takođe donose i podršku za PCIe 5.0 SSD i DDR5. 

Intel je nedavno objavio da će 13. generacija Core procesora imati fabričku frekvenciju od 6Ghz, dok će maksimalna iznositi 8Ghz, a ovu informaciju je kompanija otkrila tokom Intel Technology turneje u Izraelu. 

Ovi podaci doduše otkrivaju samo deo kompletne slike jer se očekuju poboljšanja u arhitekturi samih jezgara po pitanju performansi i energetske efikasnosti. 

Ono što je Intel do sada otkrio u vezi sa novim procesorima jeste to da možemo da očekujemo dvocifrena poboljšanja, a nezvanični podaci ukazuju na 15% bolje performanse u single-thread performansama i 41% bolje skaliranje performansi. 

Očekuje se da će novi čipovi na tržište stići u oktobru kako bi se suprotstavili AMD Zen 4 Ryzen 7000 procesorima, pa nas samim tim očekuje žestoka borba na polju desktop računara. 

Oceni tekst

5
9 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga