28.10.2022. ·
2 min

Intel otkrio sva unapređenja koja donosi novi Thunderbolt 

Intel otkrio sva unapređenja koja donosi novi Thunderbolt 

Intel je prikazao novi verziju Thunderbolta, kompanijine tehnologije za prenos podataka i punjenje uređaja. Poput USB 4 version 2 standarda, na kom je baziran, nova Thunderbolt verzija biće u stanju da dostigne maksimalne brzine od 80 gigabita u sekundi, ali će biti u mogućnosti da izvuče i 120Gbps kako bi izašao na kraj sa displejima visoke rezolucije. 

Thunderbolt i USB iza sebe imaju prilično kompleksnu istoriju. Thunderbolt je svoj život započeo kao Intelova tehnologija koja je nudila brži transfer podataka, ali je kompanija dala svoju tehnologiju USB industrijskoj grupi.  

Thunderbolt je danas u osnovi rafinisanija i pouzdanija (testiranija) verzija USB-a. Logo munje kupcima govori da je kabl, dok, port sa strane kompjutera ili drugih uređaja, prošao testiranje performansi i kompatibilnosti u Intelovim laboratorijama. 

Drugim rečima, Intel ovom tehnologijom želi da bude siguran da će sve raditi glatko i sa minimalnom brzinom od 40Gbps, pružati podršku za dual 4K monitore, kao i da će imati sposobnost da sprovodido 100W snage – što je dovoljno za većinu današnjih laptopova. Sa druge strane, USB 4 podržava ove opcije, ali ih ne zahteva kao Intel. 

Kada je naredna Thunderbolt generacija u pitanju, standardi za transfer podataka će zahtevati mogućnost prenosa od 80Gbps ka, i od PC uređaja, kao i video fokusiranu opciju od 120Gbps ka monitorima i 40Gbps od monitora natrag ka kompjuteru. 

Thunderbolt i USB 4 igraju veoma važnu ulogu u povezivanju laptopova i perfiernih uređaja kao što su veliki 4K monitori, sistemi eksternog skladištenja podataka i mrežni adapter velikih brzina.  

Svi ovi uređaji danas su znatno više korisni jer se gejmeri i kreativci pomeraju sa nezgrapnih desktop mašina ka znatno mobilnijim laptopovima. 

Novi Thunderbolt će podržavati i DisplayPort 2.1, unapređenu verziju tehnologije za povezivanje eksternih monitora koja je dizjanirana da se bolje slažesa USB-om.  

Važno je i napomenuti da su Thunderbolt i USB 4 zadržali kompletnu kompatibilnost, pa tako možete da povezujete starije uređaje na portove novog kompjutera, i nove uređaje na portove starog. Ovo je izuzetno važno jer ljudi postepeno menjaju hardver, pogotovo kada on i dalje radi dobro i obavlja posao. 

Intel još nije zvanično objavio kada će nova Thunderbolt verzija biti dostupna, kako će se zvati i kako će se nositi sa novom USB tehnologijom punjenja od 240W za gejming laptopove, dok USB 4 version 2 proizvode možemo očekivati u narednih 12 do 18 meseci. 

 

Oceni tekst

5
2 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga