25.11.2020. ·
4 min

Ivan Kuzmanović, Frontend Web Developer

HelloWorld
0
Ivan Kuzmanović, Frontend Web Developer

Sajt HelloWorld je ozbiljna mašinerija, sklopljena od kvalitetnog koda, i kompleksne serverske infrastrukture. Ipak, ta mašinerija umotana je u celofan čovekoljublja i privrženosti svojim korisnicima (čitaj: tebi). 

Stoga ovaj kutak posvećujemo vašim pričama, kao svojevrsni spomenar jednog sajta za zapošljavanje.

Reci nam nešto o sebi, ti čoveče dragi... 

Običan i opušten lik koji mnogo voli tehnologiju u bilo kom obliku. Čovek koji kad ode u šoping po odeću (ili bilo šta drugo), vrati se sa nekim tech gedžetom ili komponentom za PC.

Bavim se web programiranjem, trenutno kao frontend developer, sa ciljem da se lagano prebacim u fullstack kad se poklope sve kockice u glavi. U slobodno vreme kad ne ispijam piva sa društvom, čitam knjige, tech blogove, gledam filmove, serije, šetam uz reku sa muzikom u ušima i naravno, pičim gejming do kasno u noć. Jednom rečju – technology freak.

Otkud ti u IT galaksiji? Kad se rodila ljubav ka ovoj profesiji i koji su bili tvoji prvi IT koraci?  

Od malih nogu rasklapam i sklapam kompove, petljam sa komponentama, budžim postojeće i oživljavam stare mašine. Lako sam naučio windows i podizanje sistema mi je u malom prstu. Tako se u početku rodila želja za sklapanjem kompova i to su bili prvi koraci u tom smeru. U srednjoj školi se prvi put upoznajem sa programiranjem, a u fakultetskim danima pada i zaljubljivanje, pa preko druga ulazim u development vode i tad kreće avantura kodiranja i dizajniranja web prezentacija (sajtova, aplikacija, banera...). Pre nekoliko meseci pokrenuo sam {dev}@design sa ciljem da okupim različite developere i ljude iz IT sektora, da zajedno stvaramo, učimo i usput se dobro zabavimo.

Jesi li do sada ti tražio posao ili je on tebe pronalazio? 

Mogu slobodno reći i jedno i drugo. U početku je bilo: ’’Potreban nam je neko sa tvojim znanjem, šef traži osobu da mu pomogne u tome i tome, jesi li zainteresovan?’’, a mnogo kasnije sam napustio full time posao kako bi se bavio više kodiranjem, tako da sam prošao obe faze. Različiti poslovi omogućavaju različita iskustva, kako sa ljudima tako i sa tehnologijom i poslom.

Šta te motiviše u ovom poslu? 

Motivacija mi je ’’vau efekat’’ kod ljudi, kad vidim da sam napravio dopadljiv i koristan digitalni proizvod, kome će nekome, na bilo koji način, pomoći u korišćenju ili imati pozitivnog uticaja na poslovanje. Pored toga, mogućnost da razvijam kreativnost i različite skilove u različitim pravcima, neki vid slobode u tom pogledu. Volim da probleme pretvaram u izazove, a rešenja da razumem i shvatim. Tad kod mene nastaje pomenuti ’’Vau’’.

A sad jedno leksikonsko, skromno... zašto ti je HelloWorld drag? 

Pravo je zadovoljstvo videti razvoj u tehnologiji i poslovanju, a HelloWorld platforma je odličan primer toga. Velika stvar je što je to izvor informacija, pored osnovne ideje traženja posla. Dodavane su sekcije sa informacijama koje mnoge ljude interesuje i može se naći dosta toga korisnog. Komunikacija je odlična i ono najvažnije, ozbiljno mi se sviđa način pisanja newslettera :).

Opiši nam domaće IT tržište zapošljavanja, onako kako ga ti vidiš. 

’’Neo, sooner or later you’re going to realize, just as I did, there’s a difference between knowing the path and walking the path.’’

Morpheusova mudrost odlična je analogija za odgovor na ovo pitanje. Dug je i trnovit put do željenog posla. Mnogo napora je potrebno uložiti, mnogo intervjua proći, ’’borba’’ sa tim ljudima, pa i sa samim sobom, dosta učenja, pripreme i neprospavanih noći.

Sa druge strane, dosta kompanija ima u IT sferi, a mnoge se ne potrude ni da odgovore kandidatu. Uslovi su ok (u većini slučajeva). Malo nam start up-ovi kaskaju u razvoju, ali ide na bolje. Programera ima i više nego dovoljno, neki se čak mnogo bolje prodaju kompanijama, a nemaju toliko iskustva, pa i kompanije dolaze u neku vrstu problema. Ima mnogo komplikovanih koraka koje je potrebno preći, govorim o obema stranama, a ishod nije zagarantovan.

Savet za kolege koji su u potrazi za poslom u ovoj industriji? 

Ako je manjak sreće u ovom koraku, preporuka je ozbiljno naoružavanje strpljenjem. Pored toga, jako je važna upornost i vera u sebe, jer će doći period kad ćete sumnjati u sebe u svakom segmentu.

Dok traje ova agonija, učenje, čitanje, pravljenje projekata i dovoljno spavanja je nešto što se mora. Strpljivo i hrabro, uz dovoljan broj napravljenih ’’hello world’’ aplikacija (ne mislim na portal :)) doći će i prilika. Na kraju, jedan poznat citat u prilog ovom:

’’ If you can make it through the night, there’s a brighter day’’. - (2 pac)

Drž’te se i uvek imajte na umu koliko vredite!

Oceni tekst

5
9 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima